sobota, 27 júla, 2024

Opičie kiahne sa šíria po celom svete: Prečo sú vedci v pozore? Bude s nimi mať svet problém ako s kovidom?

Minimálne v 11 neafrických krajinách bolo za posledný týždeň hlásených viac ako 120 potvrdených prípadov opičích kiahní. Ide o ochorenie, ktoré sa mimo územia Afriky vyskytuje len zriedkavo. Súčasná situácia stavia vedcov do pozoru a snažia sa čím skôr prísť na to, čo sa vlastne deje.  

„Je úžasné vidieť tento druh šírenia,“ hovorí Anne Rimoinová, epidemiologička z Kalifornskej univerzity v Los Angeles, ktorá skúma opičie kiahne v Konžskej demokratickej republike už viac ako desať rokov.

Prvýkrát sa objavil u laboratórnych opíc v roku 1985 a predpokladá sa, že sa prenáša z voľne žijúcich zvierat, ako sú hlodavce, na ľudí – alebo od infikovaných ľudí.

Prípady mimo Afriky boli obmedzené na hŕstku a spájali sa s cestovaním do Afriky alebo s dovozom infikovaných zvierat. Počet prípadov zistených mimo Afriky len za posledný týždeň – ktorý sa určite ešte zvýši – už prekročil počet zistených mimo kontinentu. Rýchlosť šírenia preto stavia vedcov do pozoru.  

Ale opičie kiahne sa neprenášajú sa z človeka na človeka tak ľahko ako pri koronavíruse, a keďže majú súvis s vírusom pravých kiahní, existuje už liečba na obmedzenie šírenia. A hoci sú vedci znepokojení, pretože akékoľvek nové vírusové správanie je podozrivé, nepodliehajú panike.

Na rozdiel od koronavírusu sa predpokladá, že opičie kiahne sa šíria z blízkeho kontaktu s telesnými tekutinami, ako sú sliny pri kašli. To znamená, že osoba s opičím kiahňam pravdepodobne infikuje oveľa menej blízkych kontaktov ako osoba s koronavírusom.

Oba vírusy môžu spôsobiť príznaky podobné chrípke, ale opičie kiahne tiež spúšťajú zväčšenie lymfatických uzlín a prípadne výrazné lézie naplnené tekutinou na tvári, rukách a nohách. Väčšina ľudí sa bez liečby z opičích kiahní zotaví za niekoľko týždňov.

  1. mája výskumníci v Portugalsku nahrali prvý návrh genómu vírusu opičích kiahní, ktorý tam bol zistený. Avšak virológ Gustavo Palacios zdôrazňuje, že pred vyvodením akýchkoľvek definitívnych záverov je potrebné vykonať ďalšie skúmania.

Výskumníci môžu z týchto predbežných genetických údajov povedať, že vírus opičích kiahní súvisí s vírusovým kmeňom, ktorý sa vyskytuje prevažne v západnej Afrike. Tento kmeň spôsobuje miernejšie ochorenie a má nižšiu úmrtnosť – asi 1 % u chudobných vidieckych obyvateľov – v porovnaní s kmeňom, ktorý cirkuluje v strednej Afrike.

„Hlboko znepokojený“

Zistenie opičích kiahní u ľudí bez zjavného vzájomného spojenia však naznačuje, že vírus sa mohol šíriť potichu – fakt, ktorý Andrea McCollumová, epidemiologička, považuje za „hlboko znepokojujúci“.

Na rozdiel od SARS-CoV-2, ktorý sa môže šíriť asymptomaticky, opičie kiahne zvyčajne nezostanú nepovšimnuté, keď infikujú človeka, čiastočne kvôli kožným vyrážkam, ktoré spôsobuje. Ak by sa opičie kiahne mohli šíriť asymptomaticky, bolo by to obzvlášť znepokojujúce, pretože by to sťažilo sledovanie vírusu.

Ďalšou hádankou je, prečo takmer všetky skupiny prípadov zahŕňajú mužov vo veku 20 – 50 rokov, z ktorých mnohí sú gayovia, bisexuáli a majú sex s mužmi. Hoci nie je známe, že opičie kiahne sú sexuálne prenosné, sexuálna aktivita určite predstavuje úzky kontakt.

Najpravdepodobnejším vysvetlením tohto neočakávaného prenosu je, že vírus bol náhodou zavlečený do komunity a naďalej tam cirkuluje. Vedci budú mať lepšiu predstavu o pôvode ohnísk a rizikových faktoroch infekcie, keď sa skončí epidemiologické vyšetrovanie, ktoré môže trvať týždne a zahŕňa dôsledné sledovanie kontaktov.

Napriek tomu orgány verejného zdravotníctva nie sú proti opičím kiahňam bezmocné. Ako preventívne opatrenie proti bioterorizmu udržiavajú krajiny ako Spojené štáty zásoby vakcín proti kiahňam, ako aj antivírusovú liečbu, ktorá je považovaná za vysoko účinnú proti vírusu.

Liečba by však pravdepodobne nebola nasadená vo veľkom, hovorí McCollumová. Zdravotnícki pracovníci by namiesto toho pravdepodobne použili metódu nazývanú „krúžkové očkovanie“ na potlačenie šírenia opičích kiahní: toto by zaočkovalo blízkych kontaktov ľudí, ktorí boli infikovaní opičím kiahňam, aby sa prerušili akékoľvek cesty prenosu.

Na základe údajov, ktoré doteraz videla, si McCollumová myslí, že súčasné epidémie si pravdepodobne nevyžadujú obmedzovacie stratégie nad rámec kruhového očkovania. „Dokonca aj v oblastiach, kde sa opičie kiahne vyskytujú každý deň,“ hovorí, „ide stále o relatívne zriedkavú infekciu.“

Zdroj: nature.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights