sobota, 27 júla, 2024

Príbeh: Otec žije šťastne s inou ženou a mama je v depresii. Je však skutočne on na vine?

Otec sa vrátil z práce. Kabát si zavesil do skrine, zapol televízor a pozeral na koncert. Potom pokojne vstal a povedal matke: „Alena, opúšťam ťa.“ Zobral si všetky veci a odsťahoval sa k inej žene…

a black silhouette of a woman                       unsplash

Mama výrazne schudla. Cez vrchný odev sa dali spočítať všetky jej kosti. Kedysi o pojme „depresia“ nikto nepočul ani nevedel. Prišli k nej priateľky a snažili sa ju utešiť. Ona však neustále plakala a ležala na gauči ako mŕtva. Nevenovala sa svojej dcérke, o ktorú sa treba starať. Lekári povedali, že časom všetko prejde a budú jej pichať rôzne sedatíva či vitamíny.

Prestala jesť, výrazne schudla. Nemohla ani udržať pohár – ruky sa jej neustále triasli. Sotva hýbala nohami a vyzerala ako zombie.

Kedysi bola taká krásna a veselá. Zdalo sa, že jej úsmev a pohľad hriali na duši! Teraz to vyhaslo. Prišla jar, bola piatková májová noc. Anna mala 10 rokov a počula všetky otcove slová, pretože sa hrala vo vedľajšej izbe. Pamätá si, že v televízii bola zábavná relácia, kde sa ľudia smiali a mama sedela na gauči a horko plakala. Akoby bolo všetko naopak.

Anna sa ju snažila utešiť, no mama neustále ležala na gauči prikrytá dekou a plakala. Volala ju na prechádzku, ukazovala jej svoje kresby a sedela vedľa nej – nič nepomáhalo. Potom sa k nim presťahovala stará mama a začala sa starať o sestru. Chodila s ňou na prechádzky, uvarila večeru a upratala.

A o dva roky neskôr sa zrazu objavil otec. Odomkol kľúčom a priložil si prst k ústam – o návšteve nechcel nič povedať. Vzal Annu za ruku a odviedol ju do kuchyne. Stará mama nebola doma, išla do potravín a mama tvrdo spala.

„Pozri, vidíš, pod stromčekom je veľké čierne auto?“

„Áno…“

„Je moje. Kúpil som ho pred pár dňami. Páči sa ti?“

Anna vtedy niečo pocítila k svojmu otcovi. Obával sa len jednej veci – bude sa jej páčiť nové auto? Nepýtal sa nič na matkin stav ani na to, ako sa jej darí v škole. Tváril sa, že je všetko v poriadku, akoby nikdy neodišiel.

Nezavolal jej na narodeniny, nepýtal sa na známky a dokonca ani nevedel, že chodí na hudobnú školu. Zdalo sa, že vedľa nej stojí cudzí človek. Strach, nepochopenie a hnev – to všetko v tej chvíli cítila.

„Prečo si ticho? Páči sa ti moje nové auto? O takomto aute som sníval celý život, pamätáš?“

Mlčala. Potom sa otec zatváril, ako keby prehltol celý citrón! Rýchlo si obliekol bundu a potichu za sebou zavrel dvere, aby sa mama nezobudila. Možno by sa k nej ocko teraz vráti a zamáva jej na okno? Príde za mamou, ospravedlní sa jej a budú spolu žiť ďalej ako kedysi? Anna bola pripravená zabudnúť na všetku tú hrôzu…

Otec sa však ani neobzrel. Otvoril dvere, nastúpil do auta a odišiel. Bolo to naposledy, čo ho videla.

Anna dosahovala v škole skvelé výsledky a podarilo sa jej dostať na prestížnu univerzitu – bude z nej budúca psychologička. Neskôr sa zamestnala v súkromnom centre a začala pomáhať mame, ktorá sa znova začína usmievať. Jej dcére sa tak podarilo vrátiť matke vitalitu do života. Babička sa na nich pozerala už z neba a bola ich anjelom strážnym.

Prešlo 20 rokov, no Anna stále nedokáže urobiť jednu vec – zabudnúť na noc, keď odišiel jej otec. Ak sa odvrátil od vlastnej dcéry a milovanej manželky, prečo ho ďalej spomínať?

Dokázali by ste odpustiť svojmu otcovi? Urobila Anna správnu vec, keď sa ho rozhodla vymazať zo svojho života?

Zdroj: cikavopro.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights