„7 dôvodov, prečo som rodila po 40-tke a som na seba nesmierne hrdá“

„Po 40-tke som sa stala druhýkrát mamou. V tehotenstve som od mnohých kamarátok počúvala príjemné otázky typu: „A prečo si sa rozhodla rodiť ako 41-ročná?!

Čo ak, nedajbože ochorieš? Kým tvoje dieťa skončí školu, možno už ani nebudeš žiť. Áno. Ony porodili v 25-ke a na plienky si spomínajú ako na zlý sen… 

Niečo podobné som čítala na fóre pre mladé mamičky. Aj tam sú mnohí ľudia v hlbokom šoku z toho, že sa „babičky“ nad 40 rokov rozhodli začať kočíkovať. Nikdy ma zvlášť nezaujímal názor niekoho iného. Rodila som v 41 a som úprimne šťastná! Existuje 7 dôvodov, prečo sa stať matkou aj v tomto veku…“

grayscale photo of woman in t-shirt carrying baby                          unsplash

Stojím pevne na nohách

Neskoré materstvo má aj svoje výhody. V mojich rokoch je pre mňa po pracovnej stránke všetko v poriadku. Teraz mám skvelú prácu so skvelým platom. Aj preto som sa mohla naplno ponoriť do starostlivosti o môjho maličkého synčeka. Nemala som problém „za čo kúpiť dieťaťu zimný overal, keď mám málo peňazí na jedlo“ (ako niektoré moje priateľky, ktoré porodili v 25-ke).

Treba zostať mladý

Netúžila som vyzerať ako stará mama vlastného syna. Preto aktívne športujem, pravidelne navštevujem dobrý kozmetický salón. Ako viete, staroba je skôr stav mysle. Preto sa snažím vynaložiť maximálne úsilie, aby som vyzerala mlado a príťažlivo.

Preč s fanatizmom!

Najstaršieho syna som porodila v 20-tke. Vtedy som sa nad dieťaťom triasla ako nad krištáľovou vázou. Prakticky som nenechala ani omrvinku na zemi a celé dni naozaj nejedla. Pohľad do zrkadla ma vôbec nepotešil.

Pri narodení druhého dieťaťa som zabudla na tento štýl fungovania. Dlhá únavná až znecitlivenie rúk je minulosťou. Taktiež už nepreťažujem svoju „nie mladú“ chrbticu. Časy bezsenného sedenia nad kolískou, chvalabohu, sú tiež preč. Môj druhý syn spí výborne v postieľke s funkciou automatického hojdania.

Podarilo sa mi žiť „pre seba“

Pri prvom synovi som bola rada, že dieťa môžem nechať aspoň na pár hodín milovanej babičke. Chcela som sa zabaviť so svojimi kamarátkami v klube alebo ísť do kaviarne. Koniec koncov, keď ste mladí, chcete sa naozaj baviť.

Teraz mi tanec už nerobí rovnaké potešenie a nemám chuť chodiť na párty. Moje dlho očakávané dieťa sa stalo hlavnou životnou prioritou.

woman holding baby up                          unsplash

Starostlivosť o dieťa môžem zdieľať s manželom

Po narodení prvého syna som sa bála dôverovať manželovi, že sa o dieťa postará. Zdalo sa mi, že ho nakŕmi dieťa nesprávnym jedlom, neprebalí včas a podobne. Zdalo sa mi, že nikto sa o môjho syna nevie postarať lepšie ako ja, jeho mama.

S druhým dieťaťom som sa stala pokojnejšou a múdrejšou. Preto som dala milovanému mužovi príležitosť cítiť sa ako skutočný otec. Verím mu, že vie bez problémov prebaliť a nakŕmiť naše dieťa lyžičkou. Už nehovorím manželovi: „Daj to sem, robíš to zle!“

Lekári sa so mnou rozprávajú úplne iným tónom

Keď som pri prvom tehotenstve išla do predpôrodnej poradne, gynekologička mi okamžite tykal a na všetky moje otázky najčastejšie odpovedal cez zaťaté zuby v jednoslabičných frázach. Zrejme si myslela, že mladá mamička nebude veľa rozumieť.

Pri druhom synovi bolo všetko úplne inak. Tón gynekologičky sa úplne zmenil. Teraz vo mne videla dospelú, zodpovednú ženu, a nie bezstarostné mladé dievča, ktoré prišlo v krátkej minisukni.

Vlastná mama ma konečne považuje za dospelého človeka

A na záver veľmi dôležitý dôvod rodiť po 40-tke. Mama mi už neprednášala a nedávala mi kopu rád, ako sa starať o dieťa. Áno, je trochu hlúpe učiť dospelú ženu, ako sa správať k vlastnému dieťaťu!

Domnievam sa, že na veku matky veľmi nezáleží. Najdôležitejšie je, aby túžila po dieťati. Skoré aj neskoré materstvo má totiž svoje výhody!

 

Zdroj: mama-likes.ru

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “„7 dôvodov, prečo som rodila po 40-tke a som na seba nesmierne hrdá“”