8 varovných signálov krvnej zrazeniny, ktoré nemožno ignorovať!

Krvná zrazenina je bežný proces opravy tela a často nemá žiadne následky. Vďaka tomu je detekcia varovných signálov oveľa dôležitejšia.

Krv neustále prúdi a je v pohybe v celom tele. Srdce ho pumpuje cez vaše tepny a potom sa vracia do srdca. Bez neustáleho pohybu môže krv stagnovať, čo má za následok zrazeniny.

Uvádzame hlavné varovné príznaky krvnej zrazeniny:

Opuch

Krv
Krv

Ak sa vám na rukách alebo nohách vytvorí krvná zrazenina (hlboká žilová trombóza), môžete pocítiť opuch. HŽT sa s väčšou pravdepodobnosťou vyskytne, ak ste podstúpili operáciu, často sa nepohybujete alebo ak ste chvíľu boli v lietadle.

Zmena farby/červený pruh

Ak vás určitá oblasť na vašom tele začne svrbieť alebo zmení farbu na červenú alebo modrú, alebo na červený pruh, môžete mať krvnú zrazeninu. Zmena farby naznačuje, že oblasť je citlivá a opuchnutá.

Bolesť

Vaše končatiny potrebujú na správne fungovanie cirkuláciu krvi. Krvná zrazenina, môže spôsobiť zápal, ktorý vedie k akútnej alebo silnej bolesti v postihnutej končatine.

Problémy s dýchaním

 

Problémy s dýchaním
Problémy s dýchaním

Môže to znamenať, že krvná zrazenina sa presunula z vašej ruky alebo nohy do pľúc. Môžete pocítiť drsný kašeľ alebo dokonca vykašliavať krv. Závraty a bolesť na hrudníku sú tiež príznakmi. Ak sa tak stane, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc!

Búšenie srdca

Búšenie srdca
Búšenie srdca

Keď máte krvnú zrazeninu v pľúcach, váš prietok O2 sa spomalí. To spôsobí zrýchlenie vášho srdcového tepu, aby sa vykompenzoval pomalý prietok O2.

Problémy s rečou alebo zrakom

Krvnú zrazeninu v mozgu môžu spôsobiť tukové usadeniny v stenách krvných ciev, ktoré ukladajú krv do mozgu. To môže spôsobiť problémy so zrakom a rečou, záchvaty a pocit slabosti.

Nevoľnosť alebo vracanie

Krvná zrazenina sa môže vyskytnúť v žilách, ktoré odvádzajú krv z čriev. To môže spôsobiť nevoľnosť, vracanie, krv v stolici, hnačku a bolesť žalúdka.

Vysoký krvný tlak

Vysoký krvný tlak
Vysoký krvný tlak

Ak máte krvnú zrazeninu v obličkách, môže to zabrániť v odstraňovaní odpadu von z vášho tela. To môže spôsobiť zlyhanie obličiek alebo vysoký krvný tlak. Môžete tiež pociťovať horúčku, krv v moči, problémy s dýchaním a náhly opuch nôh.

Zdroj
Zdroj foto: www.pixabay.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “8 varovných signálov krvnej zrazeniny, ktoré nemožno ignorovať!”