pondelok, 20 mája, 2024

Hasičovi transplantovali tvár po popáleninách tretieho stupňa. TAKTO VYZERÁ DNES

Dnes máme toľko vedomostí o ľudskom tele. Lekári, sestry, chirurgovia a všetci ostatní v oblasti medicíny sú skutoční hrdinovia, ktorí robia všetko pre to, aby pomohli ľuďom uzdraviť sa.

So znalosťami, ktoré dnes odborníci majú, je dokonca možné zmeniť celú tvár. Transplantácia tváre sa vykonáva od roku 2005, keď sa Isabelle Dinoire stala prvou osobou, ktorá ju dostala. V roku 2015 bola v USA vykonaná ďalšia veľmi špeciálna transplantácia tváre, keď sa Patrick Hardison stal prvým Američanom, ktorý podstúpil tento zákrok.

https://www.instagram.com/p/B6roI19Ag7n/

Ako každý iný milujúci otec, Patrick navštevoval športové aktivity svojich detí a rád trávil čas so svojou rodinou. Dobrovoľný hasič sa vždy snažil svojej obci pomôcť, ako len mohol. Jedného dňa v roku 2001 sa však život jeho a jeho rodiny navždy zmení.

Patrick bol privolaný k požiaru domu, kde utrpel rozsiahle popáleniny tretieho stupňa tváre a v hornej časti trupu, hlavy a krku. Požiar poškodil aj jeho uši, pery, väčšinu tkaniva očných viečok a väčšinu nosa.

V roku 2015 sa však najrozsiahlejšia transplantácia tváre, aká bola kedy vykonaná, stala realitou. Patrick mal len šancu 50/50, že operáciu prežije. Dnes má úplne novú tvár a vyzerá neuveriteľne.

https://www.instagram.com/p/BJi8bachALz/

Patrick bol v horiacom dome, keď sa na neho zrútil. „Moja maska sa mi topila na tvári,“ uvádza Hardison. Podarilo sa mu ujsť cez okno, no jeho hlava a horná časť tela už boli v plameňoch a Patrick utrpel strašné zranenia.

„V septembri som sa zranil a uvidel som sa až v novembri,“ povedal Hardison pre Fox News. „Vyrezali mi malú dierku v jednom z očných viečok, urobili mi, kožný štep.“ pripomenul.

Hardisona čakal nový život. Absolvoval 71 operácií a niekoľko ďalších zákrokov, no stále nedokázal vytvoriť normálnu mimiku. Patrick nemohol jesť ani sa smiať bez bolesti a nemohol ani žmurkať a zavrieť oči. Chirurgom sa nakoniec podarilo poskladať kožné chlopne, aby chránili jeho zrak. Napriek tomu mu stále hrozilo, že pomaly, ale isto oslepne.

Ako roky plynuli, Patrick mal ťažkosti prijať svoj vzhľad. Ľudia na neho ukazovali a deti sa ho báli. Patrick vždy nosil bejzbalovú čiapku a slnečné okuliare, ako aj špeciálne navrhnuté protetiky, ktoré mu nahradili uši.

Patrick roky bojoval s bolesťou a s nepríjemnými pohľadmi a pokrikmi ľudí. Postupne začal strácať všetku nádej na obyčajný život.

https://www.instagram.com/p/BJf3dnogfrU/

Jedného dňa však jeho priateľ narazil na doktora Eduarda D. Rodrigueza, ktorý pracoval v NYU Langone Medical Center v New Yorku. Napokon sa začalo pátranie po potencionálnych darcoch. Po roku našli iba dvoch potenciálnych darcov.

Hardison sa začínal zmierovať s tým, že možno nikdy nepodstúpi transplantáciu tváre. Potom sa z ničoho nič objavil ďalší potenciálny darca. LiveOnNY, nezisková organizácia, ktorá koordinuje darcovstvo orgánov v oblasti New Yorku, našla zhodu. Tvár patrila 26-ročnému Davidovi Rodebaughovi, ktorý pri nehode na bicykli utrpel rozsiahle zranenie hlavy a bol vyhlásený za mozgovo mŕtveho.

Keď David zomrel, jeho matka Nancy Millar sa rozhodla darovať orgány svojho syna vrátane pečene, srdca a obličiek. Ešte dôležitejšie je, že sa rozhodla darovať aj jeho tvár.

Neváhala ani sekundu, keď sa dozvedela o Patrickovi a možnosti, že dostane transplantáciu tváre. Pre ňu to bola šanca pre Davida žiť ďalej.

Doktor Eduardo D. Rodriguez zostavil svoj tím 100 lekárov, sestier a iných lekárskych asistentov a spoločne sa pripravovali na Hardisonovu operáciu. Bola to najrozsiahlejšia transplantácia tváre mäkkých tkanív, aká kedy bola vykonaná. Operácia trvala neuveriteľných 26 hodín.

https://www.instagram.com/p/BJf3vz1gsVc/

Lekársky tím dal Hardisonovi novú tvár, uši a zvukovody. Vybrali časti kostí z brady, líc a celého nosa. Patrick dostal aj nové viečka, čím sa mu vrátila schopnosť prirodzene žmurkať.

Operácia však nebola bez rizika. Vzhľadom na povahu veľmi zložitého postupu mal Patrick len 50%-tnú šancu na to, že operáciu prežije.

Pred operáciou sa Patrick stretol so svojou rodinou, čo mohlo byť naposledy. Jeho najstaršia dcéra Alison sa čudovala, prečo sa jej otec tak zúfalo snaží podstúpiť procedúru. On jej na to odpovedal. ,,Nebudem musieť nosiť čiapku a slnečné okuliare. Budem vyzerať normálne, kedykoľvek budem môcť ísť s tebou po ulici,“ zaspomínala si Alison.

Našťastie, operácia bola veľkým úspechom, aj keď to bol pre Patricka len začiatok veľmi dlhej cesty. Počas prvého týždňa po operácii prežíval nočné mory spojené s kolísaním krvného tlaku a nestabilnými dýchacími cestami.

Nová tvár tiež znamenala, že sa musel znova naučiť hovoriť a prehĺtať, trpel úzkosťou a kvôli tomu mal záchvaty a frustrácie. Nemohol ani zavrieť ústa, pretože mal takú opuchnutú tvár.

https://www.instagram.com/p/BKgJnbeBY3t/

Napriek tomu všetkému mu operácia zmenila život. Patrick nielenže zažil radosť z toho, že opäť vidí svoju rodinu, ale stretol sa aj s matkou Davida Rodebaugha, Nancy Millar. Ich prvé stretnutie po operácii bolo emocionálne a ukázalo sa, že Nancy mala jednu požiadavku.

,,Môžem ťa pobozkať na čelo?“ Opýtala sa Nancy . ,,To je jediná vec, ktorú som chcela urobiť, pretože každý večer predtým, ako David išiel spať, keď bol malý, som ho pobozkal na čelo.“

„Čakal som rok, kým ju stretnem. Som veľmi vďačný,“ povedal Patrick. „Bez nej by to nebolo možné. Je to ako keby bola rodina.“

https://www.instagram.com/p/BCg7qStDgrE/

Teraz je to sedem rokov, čo Patrick podstúpil transplantáciu tváre. Odvtedy sa jeho život dosť zmenil. S Chrissi sa rozviedli rok po operácii, po desiatich rokoch manželstva.

Hardisonova tvár sa pekne zahojila a opuch klesol. Hoci musí po zvyšok svojho života brať lieky proti odmietnutiu, aby zastavil imunitný systém svojho tela v boji s vloženým transplantátom, dalo mu to šancu znovu žiť. ,,Som hlboko vďačný svojmu darcovi a jeho rodine,“ uviedol Hardison vo vyhlásení.

„Aj keď som nevedel, kto to bude, každý deň som sa za nich modlil, vediac, aké ťažké rozhodnutie budú musieť urobiť, aby mi pomohli. Chcem tiež poďakovať Dr. Rodriguezovi a jeho úžasnému tímu. Dali mi viac ako len novú tvár. Dali mi nový život.“

https://www.instagram.com/p/BCqEEQ1Mpdu/

Dnes chce otec piatich detí využiť svoju cestu a zotavenie na šírenie odkazu, že sa nesmiete vzdávať a vždy musíte dúfať v lepšie dni. Patrick predstavuje nádej a túži pomáhať ostatným, ktorí zápasia s vysiľujúcimi zraneniami.

„Kúpil som si pozemok a pracujem na postavení domu a začal som písať knihu,“ uviedol Hardison pre Fox v roku 2021.

Zdroj

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsov, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Latest

Môžu nás mŕtvi počuť a vidieť, čo robíme? Toto si myslia odborníci

Otázka, či si mŕtvi uvedomujú činnosti a udalosti vo...

Dozvedela som sa o nevere svojho manžela a urobila som rázny krok. Jeho milenka len tak pozerala

V súčasnosti je veľmi dôležité hovoriť na tému nevera. Bohužiaľ,...

Ako viete, kedy sa blíži smrť? Tu sú niektoré z najčastejších príznakov

Smrť je neoddeliteľnou súčasťou života, ale spôsob, akým sa...

Po 30 rokoch vyriešená záhadná vr@žda – Svedectvo 4-ročného dieťaťa odhaľuje páchateľov

Telo 14-ročnej Caroline Glachan sa našlo 25. augusta 1996...

Newsletter

spot_img

Don't miss

Môžu nás mŕtvi počuť a vidieť, čo robíme? Toto si myslia odborníci

Otázka, či si mŕtvi uvedomujú činnosti a udalosti vo...

Dozvedela som sa o nevere svojho manžela a urobila som rázny krok. Jeho milenka len tak pozerala

V súčasnosti je veľmi dôležité hovoriť na tému nevera. Bohužiaľ,...

Ako viete, kedy sa blíži smrť? Tu sú niektoré z najčastejších príznakov

Smrť je neoddeliteľnou súčasťou života, ale spôsob, akým sa...

Po 30 rokoch vyriešená záhadná vr@žda – Svedectvo 4-ročného dieťaťa odhaľuje páchateľov

Telo 14-ročnej Caroline Glachan sa našlo 25. augusta 1996...

Máte krvnú skupinu? Priťahujete kliešte ako magnet

Uštipnutie kliešťom môže viesť k závažným ochoreniam, ako je...
spot_imgspot_img

Môžu nás mŕtvi počuť a vidieť, čo robíme? Toto si myslia odborníci

Otázka, či si mŕtvi uvedomujú činnosti a udalosti vo svete živých, je téma, ktorá fascinuje ľudstvo už celé stáročia. Táto hádanka sa dotýka hlbokých...

Dozvedela som sa o nevere svojho manžela a urobila som rázny krok. Jeho milenka len tak pozerala

V súčasnosti je veľmi dôležité hovoriť na tému nevera. Bohužiaľ, ako ukazujú štatistiky, takmer každý človek sa aspoň raz stretol s týmto problémom. Nebudeme sa však...

Ako viete, kedy sa blíži smrť? Tu sú niektoré z najčastejších príznakov

Smrť je neoddeliteľnou súčasťou života, ale spôsob, akým sa na ňu pripravujeme, sa môže veľmi líšiť. Pochopenie príznakov, ktoré môžu naznačovať blížiacu sa smrť,...
Verified by MonsterInsights