VĎAKA TOMUTO TRIKU, som si doma vypestovala huby. Neverila som, aké to je ľahké

Kto by nemal rád lesné huby? Voňajú ako príroda a pokrmy z nich sú mimoriadne chutné. Nie vždy je však čas a príležitosť ísť do lesa a huby z lesa nájdete v obchodoch len zriedka.

brown and white mushrooms on brown tree trunk                          unsplash

Čo by ste ale povedali na to, ak by ste si mohli lesné huby vypestovať aj vo vašej záhrade? Áno, aj malý pozemok za mestom či malá záhradka pri dome môže slúžiť ako odrazový mostík k štedrej úrode.

3 spôsoby pestovania lesných húb

Na pestovanie lesných húb potrebujete, aby boli na pozemku stromy. Bez koreňov listnatých alebo ihličnatých stromov nevyrastú žiadne huby. Okrem toho, vek stromu musí byť vyšší ako 10 rokov. Ak je na vašej záhrade breza, môžete si napríklad zasadiť kozáky osikové. Ak máte ihličnaté stromy, uprednostnite hríb smrekový alebo rýdzik. Kuriatka môžu rásť pod listnatými aj ihličnatými stromami.

 

Hubové „sadenice“

Staré klobúky húb jemne nakrájajte (alebo pretlačte cez mlynček na mäso), zalejte ich vodou a nechajte jeden deň odstáť. Pôdu pod stromom medzitým opatrne prekopte, pohnojte kompostom. Vybrané miesto polejte hubovou tinktúrou a posypte listami. V suchom počasí je potrebné sadenice zalievať. Pre tento spôsob pestovania húb je najvhodnejší koniec mája a začiatok júna. O rok budete mať úrodu.

Je možné použiť aj iný spôsob. Klobúky húb rozdrvte v mixéri, zmiešajte s vodou v rovnakých pomeroch. Pridajte 1 polievkovú lyžičku droždia a 2 polievkové lyžice cukru. Zmes premiešajte do hladka a odložte na 2 týždne na tmavé miesto. Potom rozrieďte 100 g zmesi v 10 litroch vody a zalejte miesta, kde chcete získať úrodu.

Presádzanie podhubia

Opatrne vykopte malé kúsky mycélia z miesta, kde vyrástli požadované huby. Položte mycélium do plytkých jám a zakryte prezretými listami alebo ihličím.

Nezabudnite mierne navlhčiť (nezalievať) mycélium. V suchom počasí je potrebné postriekať pôdu tak, aby bola mokrá. Aby sa mycélium lepšie zakorenilo, môže sa pohnojiť cukrovým roztokom (10 g cukru na 10 litrov vody). Na zimu prikryte oblasť machom alebo listami a na jar ich nezabudnite odstrániť.

Pestovanie húb z mycélia

Tento spôsob je veľmi obľúbený u mnohých hubárov. V záhradkárskych predajniach nájdete hotové mycélium a substrát. Ideálna by bola pôda v tieni stromu, pretože je vlhká. Vo vzdialenosti asi 0,5 m od kmeňa stromu odstráňte vrchnú vrstvu zeme do hĺbky asi 0,5 cm. Substrát rozložte v hrubej vrstve (asi 20 cm), potom ho posypte zeminou (ďalších 10 cm). Ďalej položte vrstvu kompostu zmiešaného so zemou a potom – mycélium zmiešané so zemou. Teraz všetko posypte zeminou, polejte a naukladajte na to listy. Oblasť je potrebné pravidelne zavlažovať.

Pestovaním lesných húb doma budete mať istotu o ich kvalite a absencii chemikálií. Teraz už nemusíte ísť do lesa na zber, aby ste si večer uvarili praženicu s voňavými hubami. Celú úrodu budete mať na dosah ruky!

 

Zdroj: sovkusom.ru

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “VĎAKA TOMUTO TRIKU, som si doma vypestovala huby. Neverila som, aké to je ľahké”