back to top
sobota, 20 apríla, 2024

Najlepší spôsob sedenia pre žiakov? Tieto staré lavice kedysi chránili zdravie našich starých rodičov

Ako vyzerá najlepšia školská lavica pre študenta. Každý vie, že držanie tela závisí od správneho sedenia, čo má koniec koncov priamy vplyv  aj na samotné zdravie.

Deti sú naša svetlá budúcnosť a ideálna školská lavica by mala spĺňať množstvo požiadaviek.

Nemali by sa hrbiť či nakláňať, predlaktia potrebujú oporu a ich zrak by mal byť v takej vzdialenosti, aby si zbytočne nenamáhali oči.

Napodiv, ale najlepšie pre tento opis sedí lavica uralského učiteľa Petra Feoktistoviča Korotkova s ​​viac ako storočnou históriou. Sedením v nej bolo jednoducho nemožné pokaziť si držanie tela a zrak.

V roku 2020 oslávila známa školská lavica svoje 150. výročie. Vynašiel ju v roku 1870 Švajčiar Friedrich Guldreich. Vyštudovaný očný lekár odhalil vplyv školy na výskyt krátkozrakosti.

Na základe medicínskych požiadaviek navrhol písací stôl s operadlom a naklonenou stolovou doskou, ktorá siaha až za sedadlo a bráni študentovi náhodne meniť držanie tela.

Zadná časť stola podopierala spodnú časť chrbta, stojan poskytoval oporu nohám a sklon stola umožňoval čítanie iba v pravom uhle.

Lavica bola určená pre jedného študenta, bola vyrobená z dubu a bola dosť drahá. Preto si ju mohli dovoliť len gymnáziá. A s nárastom počtu verejných škôl dozrela aj otázka zjednodušenia dizajnu.

Dostupnejšiu verziu školskej lavice pre školy s menším počtom tried vymyslel dedinský učiteľ Pjotr Korotkov. Korotkov písací stôl má aj háčik na aktovku, jamku na nádobu s atramentom, drážku na ceruzky, opierku na nohy a pohodlné sklopné veko, ktoré študentom uľahčuje vstávanie.

Vďaka tomu všetkému bola skolióza a krátkozrakosť medzi školákmi v tých časoch oveľa zriedkavejšia. Priaznivý účinok stola bol zaznamenaný v dokumentoch ministerstva zdravotníctva ZSSR.

V polovici 70. rokov začali zo škôl miznúť staré lavice, ktoré ustúpili jednoduchým drevotrieskovým stolom so stoličkami. Istý čas ich bolo ešte vidieť v nižších ročníkoch. Upratovačky sa však sťažovali, že upratovanie pod stolmi je oveľa náročnejšie ako v triedach so stolmi a stoličkami. Aby priestor pod lavicami dobre vyčistili, museli si neraz ľahnúť až na zem.

brown wooden table and chairs                      unsplash

Čoskoro sa ukázalo, že stoličky sa dajú posúvať a hojdať na zadných nohách. A rovná stolová doska núti študentov zohnúť sa a sedieť zhrbení. V dôsledku toho je každým rokom viac školákov, ktorí musia nosiť okuliare a majú zlé držanie tela. Finančná výhodnosť suverénne víťazí nad hodnotou zdravia detí.

Myslíte si, že sú takéto lavice potrebné v modernej škole?

https://www.instagram.com/p/CJyzHpEjuDh/?utm_source=ig_embed&ig_rid=939f4794-d262-4d88-81f8-22352b7c56c0

Zdroj: takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom...

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom...

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Takto vyzerala súťaž mužskej krásy v roku 1941. Pripravte sa na svalnatých mužov

Asi nikoho neprekvapí, že aj kulturistika sa za posledných...
spot_imgspot_img

Svetové predčasne narodené dieťa prekonalo 0% šancu na prežitie a tento rok oslávilo svoje tretie narodeniny.

Vtedy ste to ešte nevedeli, ale 6. júna 2020 sa Beth Hutchinsonová zapísala do histórie tým, že porodila predčasne narodené dieťa na svete. Táto novopečená...

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom internetu zdieľal so svojimi kolegami a tak sa mohla dostať až k nám. Otázku položili...

Žena necháva každú noc postieľku svojho dieťaťa pred vchodovými dverami. Všetkých prekvapila, keď vysvetlila dôvod tohto správania

Catherine Lucreová, matka a babička štyroch detí z Austrálie, necháva každý večer postieľku svojho dieťaťa vedľa. Takéto správanie vyvoláva u cudzích ľudí veľa otázok,...
Verified by MonsterInsights