10 prikázaní o výchove detí pre rodičov od muža, ktorý riskoval život pre deti a nakoniec ho zabili

Корчак www.wikipedia.org

Janusz Korczak bol známy ako talentovaný poľský spisovateľ a pedagóg. Jeho práca je neoddeliteľne spojená s výchovou dieťaťa a dôvod jeho smrti si zaslúži rešpekt.

Počas druhej svetovej vojny sa rozhodol zachrániť takmer 200 židovských detí pred istou smrťou v koncentračnom tábore. Po odhalení mal Janusz možnosť, aby bol zachránený, no on odmietol opustiť svoje „deti“ a tak spolu s nimi zomrel v plynovej komore po príchode do tábora.

Tento skvelý človek, okrem iného, po sebe zanechal princípy vzdelávania, ktoré sú veľmi jednoduché. A sme si istí, že sú účinné. Takže nebuďte leniví prečítať si týchto desať múdrych myšlienok o výchove detí od tohto legendárneho človeka!

Nečakajte, že vaše dieťa bude také ako vy, alebo také, ako to chcete. Pomôžte mu stať sa samým sebou, ne vami.

Nežiadajte od dieťaťa, aby vám platilo za všetko, čo ste pre neho urobili. Dali ste mu život, ako by vám to malo splácať? On dá život druhému, ten tretiemu – ide o nezvratný zákon vďačnosti.

Nedovoľte, aby ste si na dieťati vybíjali vašu zlosť , inak budete v starobe jesť horkú kôrku chleba. Pamätajte – čo zasejete, to budete žať.

Neobracajte sa chrbtom k ich problémom. Život prináša človeku rôzne momenty, či už ťažšie alebo veselšie. Nech už je to akokoľvek, vedzte, že pre nich je to taktiež ťažké a určite aj viac, keďže nemajú žiadne skúsenosti.

Neponižujte!

Nezabúdajte na to, že najdôležitejšie stretnutia s ľudmi sú stretnutia s deťmi. Venujte im viac pozornosti, nikdy neviete, kedy sa vám to môže oplatiť.

Netýrajte sa, ak nie je možné, aby ste pre svoje dieťa niečo urobili, pamätajte si: dieťaťu bude stačiť, ak mu dáte aj to najmenej čo môžete. Nebude vás z ničoho obviňovať a bude si ceniť aj tie najmenšie maličkosti.

Dieťa nie je tyran, ktorý sa zmocní celého vášho života. Je tou najcennejšou čašou, ktorú vám dá sám život na ochranu a rozvíjanie jeho tvorivého talentu. Hovorí sa tomu slobodná láska, kde už sa nejedná o „naše“ alebo „moje“ dieťa, ale o jeho dušu, ktorá s ním bude po celý zvyšok života.

Naučte sa mať radi aj iné deti. Nikdy nerobte cudziemu to, čo by ste nechceli, aby robili vášmu dieťaťu.

Milujte svoje dieťa za každých podmienok – či už je netalentované, neúspešné alebo dospelé. Komunikujte spolu, radujte sa, pretože dieťa je ako slávnosť, ktorú si užívate každý deň.

Zdieľajte tieto účinné a rozumné rady so všetkými rodičmi, pretože každé dieťa si zaslúži to najlepšie!

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “10 prikázaní o výchove detí pre rodičov od muža, ktorý riskoval život pre deti a nakoniec ho zabili”