Kruhové bytovky v RUSKU vám vyrazia dych! Podobný panelák by ste vo svete hľadali márne

Obdobie socializmu vo východnej Európe bolo poznačené budovaním rôznych nezvyčajných, až takmer kolosálnych budov, ktoré dokázali okamžite zaujať.

Komunistické úrady boli nútené svoje krajiny spriemyselňovať a rozširovať tak hlavné mestá, do ktorých prúdilo čoraz viac vidieckeho obyvateľstva.

Pred 2. svetovou vojnou, väčšina obyvateľstva východnej Európy žila vo vidieckych oblastiach, no po 2. svetovej vojne začala vznikať stredná trieda, ktorá musela niekde žiť.

Na začiatku 70.rokov minulého storočia sa ruský architekt Eugen Stamo a inžinier Alexander Markelov rozhodli vymyslieť plán na vybudovanie nezvyčajnej obytnej budovy v centra hlavného mesta.

Budova bola postavená v tvare prsteňa, v ktorom je ihrisko a množstvo zelene.

Nachádza sa v nej 913 bytov a všetky potrebné služby pre občanov vrátane obchodov, lekárne, práčovne, pošty, umelecká dielňa a podobne.

V tom istom období bola Moskva dejiskom letných Olympijských hier v roku 1980.

Ako symbol týchto hier, sa mesto rozhodlo vybudovať 5 budov v tvare prstencov. Bohužiaľ, po vybudovaní druhého kruhu v roku 1979 sa od celého projektu odstúpilo. Sovietsky zväz bol na pokraji ekonomického kolapsu a stavby, ktoré boli zrealizované, sa stali príliš nákladnými na údržbu.

Okrem toho, navrhované umiestnenie budov bolo nepraktické, pretože by boli od seba rozmiestnené pomerne vo veľkej diaľke.

Tým pádom by prepojenie piatich kruhov stratilo svoj význam.

Dokonca ani chodci by nemali možnosť vidieť kruhy zo svojej perspektívy a užiť si tak pohľad na symbol olympiády.

Dnes sú obe budovy stále využívané ako byty. Každá budova má deväť poschodí a viac ako dvadsať vchodov. Niektorí ľudia hovoria, že nájdenie toho správneho vchodu a správneho bytu je pomerne náročné.

Tak čo, vedeli by ste si v takomto príbytku predstaviť vaše spolunažívanie?

zdroj:   slavorum.org   amusingplanet.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Kruhové bytovky v RUSKU vám vyrazia dych! Podobný panelák by ste vo svete hľadali márne”