Má 40 ale žiaľ, vyzerá na 55! Materstvom žena starne rýchlejšie ako obezitou či fajčením…

Keď žena otehotnie, telo prechádza rozsiahlymi zmenami. Okrem toho že priberá na hmotnosti, zrýchľuje sa aj metabolizmus, zrýchľuje sa pulz, maternica sa zväčšuje a tlačí na okolité orgány a cievy. Koncentrácia hormónov sa zvyšuje a dosahuje astronomickú úroveň, dochádza k úbytku šedej mozgovej hmoty …

Nemožno poprieť, že vo väčšine prípadov ženy vyzerajú po pôrode nejaký čas pomerne zničene.

Predčasné starnutie

Práve o tom hovorí 40-ročná Julia, účastníčka jedného z fór pre matky: „Ja som matka troch detí vo veku sedem, deväť a jedenásť rokov. Make up je teraz pre mňa ako rozmazoávanie prasklín v stene.

Ľudia odhadujú, že som ďaleko po päťdesiatke. Mám neustále bolesti chrbtice. Za štyri roky dojčenia sa mi zmenšila veľkosť prsníkov z 3 na 1. Akoby zo mňa  vytiahli všetku životnú silu.

Po treťom dieťati mi zistili hypotyreózu, čo znamená, že som odkázaná brať lieky do konca života. Za posledné desaťročie som zostarla o 20 rokov. Je to tak ponižujúce a nespravodlivé! Koniec koncov moje bezdetné priateľky nielen že vyzerajú mladšie, majú aj viac peňazí a času, ktoré míňajú na starostlivosť o seba. „

Bohužiaľ, existuje nespočetné množstvo takýchto príbehov a jedno majú vždy spoločné – ženské telo po tehotenstve a po pôrode začína rýchlejšie starnúť. Vzhľad ženy po narodení dieťaťa ovplyvňujú  mnohé faktory.

1. Hormonálne dôsledky

Kolísanie hormónov spôsobuje výkyvy nálady, popôrodné depresie, prírastok hmotnosti, akné.

2. Strata vlasov

Pár mesiacov po narodení dieťaťa matke začnú  vlasy vypadávať vo veľkom množstve.

3. Strie

Brucho vyzerá ako zvrásnené, ovisnuté a na dotyk natiahnuté ako „kožený mešec“ s pozostatkami tuku. To núti ženu nosiť škaredé natiahnuté oblečenie.

4. Nedostatok spánku

Potreby dieťaťa musia byť splnené kedykoľvek počas dňa. Kvôli neustálemu nedostatku spánku sa objavujú vačky pod očami, vrásky, tvár pôsobí vyčerpane – všetko toto pridáva žene aj 10 rokov.

5. Nedostatok cvičenia

Pri zvýšenej zodpovednosti počas starostlivosti o bábätko žena jednoducho nevie, kde získať energiu a čas na cvičenie. Obrovské telo je príčinou komplexov a poklesu sebavedomia matky.

6. Nedostatok času na starostlivosť o zovňajšok

Vzhľadom na neustále pracovné zaťaženie matky niekedy nemajú čas na vykonávanie základných kozmetických úprav. Nedostatok starostlivosti o pokožku, vlasy, nechty negatívne ovplyvňuje ich stav.

7. Zväčšenie prsníkov a ťažkosti

Opuch prsníkov počas tehotenstva a kojenia môže viesť k striám, strate tvaru prsníkov, prehĺbeniu a asymetrii.

Zmeny v tele matky sú pre narodenie dieťaťa dôležité, ale pre matku sú deštruktívne. Nové genetické štúdie v Spojených štátoch na 2 000 ženách v reprodukčnom veku od 20 do 44 rokov ukazujú, že bunky žien – matiek starnú oveľa rýchlejšie ako u bezdetných žien.

„Boli sme prekvapení, keď sme videli taký výrazný výsledok. Jedná sa o približne 11 rokov zrýchleného starnutia buniek, „povedala epidemiologička Anna Pollack z George Mason University.

Počas štúdie pozorovali genetické markery nazývané teloméry. Sú to koncové oblasti chromozómov, ktoré vykonávajú ochrannú funkciu. Dĺžka telomerových miest určuje vek bunky – kratší je telomerický „chvost“ je „starší“. Tieto miesta majú tendenciu sa opotrebovávať až do bodu úplného zániku buniek.

Predčasné príznaky starnutia môžu byť urýchlené obezitou, fajčením, nespavosťou, cukrovkou a, ako sa ukázalo, po narodení dieťaťa. Analýza DNA ukázala, že teloméry u žien po pôrode boli najmenej o 4,2% kratšie ako u bezdetných žien. Navyše, dĺžka teloméry je kratšia, čím viac detí má žena.

Historická štúdia žien z Poľska z roku 2006 tiež našla spojenie medzi počtom detí a priemernou dĺžkou života. Pri každom bunkovom delení sa teloméry skracujú.

Ale naopak, zo štúdie jedného z domorodých obyvateľov Guatemaly z roku 2016 sa vyplýva protichodný výsledok. Ukázalo sa, že ženy, ktoré mali viac detí, starli pomalšie.

Ďalšie neočakávané výsledky získala skupina vedcov, ktorú viedol Thomas Perls, zakladajúci riaditeľ štúdie storočných obyvateľov Nového Anglicka. Rodičia, ktorým sa narodili deti po štyridsiatke, mali štyrikrát väčšiu šancu dožiť sa až 100 rokov. Domorodí obyvatelia Laponska a ostatné populácie obyvateľov tiež poukazujú na vzťah medzi narodením detí v neskoršom veku a dlhovekosťou.

To ale neznamená, že ženy – rodičky zomrú o 11 rokov skôr ako bezdetné ženy. Podľa štúdie z roku 2016 žijú ženy, ktorým sa prvé dieťa narodilo po tridsiatke dlhšie, než bezdetné ženy.

„Nehovoríme, že ženy nemajú mať deti,“ hovoria vedci. „Výskum ukázal, že naše presvedčenie a postoje môžu ovplyvňovať starnutie. A pesimizmus priamo skracuje dĺžku telomér. “ Veda sa posúva a proces starnutia stále nie je úplne prebádaný.“

Ako vplývalo materstvo na vaše telo? Nie je to príliš vysoká cena za reprodukciu? Povedzte nám v komentároch, čo si myslíte o tejto problematike.

Zdroj : takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Má 40 ale žiaľ, vyzerá na 55! Materstvom žena starne rýchlejšie ako obezitou či fajčením…”