Najvýznamnejší psychiater na svete sa podelil o jeho 22 životných pravidiel. Je sa nad čím zamyslieť!

Cieľom mnohých ľudí je získať ideálny vzťah, nájsť si prácu snov, byť šťastným a spokojným so svojím životom. No dosiahnutie čo i len jedného z týchto cieľov si vyžaduje mnoho práce (vrátane práce na sebe), trpezlivosti a vytrvalosti.

Niektorí si chcú vybudovať silnú rodinu, iní túžia po kariérnom raste a ďalší by najradšej cestovali a spoznávali svet. No nie všetci presne chápu, ako to všetko dosiahnuť.

Michail Litvak, ruský psychológ, spisovateľ a psychoterapeut, ktorý napísal viac ako 30 kníh o praktickej psychológii, sformuloval 22 kľúčových pravidiel na dosiahnutie osobného a profesionálneho úspechu.

Šťastie by nemalo byť vašim cieľom

Nehoňte sa za šťastím. Nenájdete ho v žiadnom človeku a ani v žiadnej materiálnej veci. Šťastie pochádza z vnútra a tento môžete dosiahnuť vtedy, keď sa naučíte užívať si život. Naučte sa rozvíjať svoje schopnosti a uvažujte o svojich úspechoch sa cieľoch – toto bude vaša cesta za šťastím.

Prestaňte byť závislý na názoroch iných ľudí

Ak ste so sebou spokojný a ste si istý, že ste dobrý, inteligentný a slušný človek, nikdy nebudete potrebovať iných ľudí na to, aby vás posudzovali.

Nečakajte a nepýtajte sa

Ak naozaj chcete niečo dosiahnuť, nečakajte a nepýtajte si od nikoho žiadne povolenia či súhlas. Snažte sa stať tým, kto to všetko ovláda.

Nebuďte teoretik

Buďte dospelý človek, ktorý premieňa vedomosti na činy. Nezrelí ľudia vedomosti neraz majú, no nevedia, ako ich použiť, takže nemajú inú možnosť než kritizovať ostatných.

Dobre naplánované akcie sú kľúčom k úspechu

Uistite sa, že si svoj život plánujete a organizujete podľa vašich priorít. Aj o tom je šťastie.

Neupodozrievajte blízkych zo všetkých hriechov

Váš najväčší nepriateľ nie je ten, ktorý na vás číha v úkryte a čaká na to, kým urobíte nejakú chybu. Váš najhorší nepriateľ ste vy sám. A boj s týmto nepriateľom môže byť veľmi divoký.

Nie ste bankovka, aby ste sa všetkým páčili

Ak sa budete snažiť  všetkých potešiť, môžete sa okamžite pripraviť na obrovské zlyhanie. Je to nemožné a nepotrebné. A ak sa o to predsa len pokúsite, budete sa cítiť nepríjemne a emočne vyprahnuto.

Plaťte účty

Ak sa ľudia snažia vo vás vzbudiť pocit viny alebo vďaky za ich pomoc, opýtajte sa ich, čo ste im dlžný. Zaplaťte a odíďte.

Snívajte o skutočných veciach

Ak radi fantazírujete, snívajte o tom, čo je možné aj skutočne zrealizovať. Nestrácajte čas premýšľaním o nerealistických plánoch a cieľoch.

Depresia nie je len o temnote

Nepotláčajte v sebe pocit depresie. Depresia je ťažká, zlá a nepríjemná. No je to tiež príležitosť nazrieť do svojho vnútra. Zistite, čo vás posúva ďalej a naopak, čo vás spomaľuje na vašej ceste životom.

Komunikujte s nepriateľmi

Rozprávať sa s priateľmi je samozrejme pekné a príjemné. Avšak len v rozhovore s nepriateľmi sa môžete naučiť niečo nové o sebe. Preto je niekedy dôležitejšie počúvať svojich nepriateľov, než priateľov.

Kniha je najlepší poradca

Čítanie dobrej knihy je vždy užitočnejšie ako komunikácia s povrchným človekom.

Strávte čas tak, aby vám to malo pre vás určitý prínos

Nenechajte sa ponoriť do životov druhých, namiesto toho sa zamerajte na veci, ktoré vám prinášajú úžitok, nech už je to veda alebo filozofia.

Vzťahy – rast

Ak máte pocit, že vzťahy, či už romantické alebo obchodné, vám bránia v rozvoji a bránia vám v úspechoch, prehodnoťte ich.

Nemajte strach z ľudí

Ak sa bojíte komunikovať s ľuďmi, zbavte sa tejto myšlienky. Aspoň na sekundu sa zamyslite nad tým, že človek, s ktorým nadväzujete kontakt, môže byť naladený priamo na vašu frekvenciu.

O ženskej logike

Idea o existencii mužskej a ženskej logiky je sama osebe nelogická. človek je buď šikovný, alebo nie.

Nebojte sa osamelosti

Ak ste sám, obzvlášť po ukončení partnerského vzťahu, neznepokojujte sa. Osamelosť je súčasťou vašej zrelosti a duchovného rastu. Okrem toho, ak ste sám so sebou, môže to mať omnoho viac výhod než by ste si mohli myslieť.

Zdieľajte svoju radosť

Nikdy nebuďte sebecký, najmä ak ide o vaše vlastné šťastie. Keď ho zdieľate so svojimi priateľmi, šťastie má schopnosť rásť. Zrazu si všimnete, že je ho omnoho viac, pretože ho vidíte aj u vašich blízkych.

Nikto vás nespomaľuje

Niektorí ľudia sa jednoducho vedia pohybovať rýchlo a vy si žijete svojím vlastným tempom.

Nevenujte pozornosť urážkam a kritike

V deň, keď dosiahnete svoje ciele, nič iné už nebude dôležitejšie ako váš úspech a šťastie.

Naučte sa chváliť

Každý, kto sa nevie pochváliť, určite bude kritizovať všetkých okolo seba. Dokonca aj v prípade, že nemá k tomu čo povedať.

Naučte sa žiť pre seba

Pokiaľ sa budete neustále snažiť niekomu niečo dokazovať, budete žiť pre nich, nie pre seba.

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Najvýznamnejší psychiater na svete sa podelil o jeho 22 životných pravidiel. Je sa nad čím zamyslieť!”