back to top
utorok, 23 apríla, 2024

Ukrajina mala prijať Putinove podmienky, povedal Trump. Od Zelenského poradcu to potom schytal

Ukrajina mala prijať ruské podmienky, aby zabránila invázii. Také slová predniesol bývalý americký prezident Donald Trump. Podľa neho mal Kyjev uznať okupovaný polostrov Krym za ruský a zaviazať sa k tomu, že sa nepripojí k Severoatlantickej alianci (NATO). Politik potom zopakoval, že ak by bol stále prezidentom USA, tak by k „žiadnej vojne nedošlo“.

 

Bývalý prvý muž Spojených štátov o vojne na Ukrajine hovoril v americkom podcasti Claya Travisa a Bucka Sextona. V rozhovore okrem iného povedal, že vojne sa dalo zabrániť, keby Ukrajinci vypočuli ruské podmienky.

„Mohli sa vzdať Krymu. Mohli urobiť niečo s NATO, povedať: ‚Ok, tak do aliancie nevstúpime,‘ a mali by ste svoju krajinu, pretože verím, že Putin chcel dosiahnuť dohodu,“ vyhlásil Trump.

Taká bola podľa mienky amerického exprezidenta situácia pred 24. februárom. Teraz, keď je vojna v plnom prúde, je Putin už myšlienkami inde. „Teraz si nemyslím, že by ešte o dohodu stál. Teraz by bola oveľa ťažšia.

 Veď to miesto bombarduje,“ pokračoval Trump s tým, že Putin týmto tempom „celú krajinu obsadí“. Ukrajinu vraj Trump ľutuje. Putinov terajší plán je „radšej už mať pod kontrolou celú krajinu, keď už to (inváziu) začal“.

Putin tesne pred začatím invázie zhromažďoval obrovské množstvo vojakov i techniky pozdĺž hraníc s Ukrajinou, a to aj na území susedného Bieloruska, ktoré je dlhodobým ruským spojencom. Podľa Trumpa však Rusi chceli nahromadené sily na hraniciach použiť v rámci „stratégie vyjednávania“.

Trump v podcaste okrem iného predniesol mantru, ktorú opakuje už niekoľko mesiacov: „Keby som bol stále prezidentom USA, tak by k žiadnej vojne nedošlo. On (Putin) by to so mnou na čele nikdy neurobil.“

Ukrajina sa na Trumpa hnevá

Trumpa za jeho slová kritizoval poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak. „Že by ‚Rusko nenapadlo Ukrajinu, keby sa vzdalo Krymu a snáh o vstup do NATO‘, je absurdná proruská propaganda opakovaná niektorými západnými politikmi,“ komentoval na sociálnych sieťach Podoljak.

Ďalej uviedol, že „Rusko Ukrajinu napadlo, pretože ju chce zničiť, zabiť jej deti a vystrašiť Európu svojou krutosťou“.

Trump si v súvislosti s konfliktom na Ukrajine vyslúžil kritiku už v minulosti. Keď tesne pred začatím invázie v noci 24. februára Putin uznal za nezávislé separatistické republiky v Donecku a Luhansku, exprezident to označil za „geniálny“ ťah.

Súčasná hlava USA Joe Biden inváziu odsúdil a krajina na Rusko uvalila tvrdé ekonomické sankcie. Američania navyše začali Ukrajine posielať modernú výzbroj.

Prvá dáma Jill Bidenová dokonca pred časom zamierila na západ Ukrajiny, kde sa stretla s manželkou prezidenta Volodymyra Zelenského Olenou a vyjadrila jej podporu.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Newsletter

Prečítaj si

Romana
Romana
Volám sa Romana a pre mysmezeny.sk píšem niekoľko rokov. Milujem písať o vzťahoch a ezoterike. Okrem toho ma veľmi baví môj psík. 🥰

Okamžite prestaň dávať plastové nádoby na potraviny do Mikrovlnky. Lekár radí čo je lepšie. Ide ti to život

Väčšina z nás už pravdepodobne použila plastové nádoby na potraviny na uskladnenie zvyškov a ich ohriatie v mikrovlnnej rúre na druhý deň. Jeden odborník...

Je otcom troch detí, žije z dávok a nemá v úmysle hľadať si prácu, pretože to nie je súčasťou jeho viery.

Matt a Adele Allenovci, britský pár s tromi deťmi, sú fanúšikmi off-grid výchovy. Svojim deťom dávajú veľkú voľnosť, nechávajú ich jesť, čo chcú, a chodiť...

Nasledovala som nový trend a rozhodla som sa nejesť mäso po dobu 9 mesiacov. Výsledky boli v skutku kontroverzné

Ahoj! Volám sa Lena, pochádzam z Ruska a študujem na univerzite. Venujem sa športom a rada píšem články. Nedávno som sa rozhodla, že prestanem...
Verified by MonsterInsights