Za hranie ukrajinskej piesne na KRYME skončil DJ vo väzení

Ruskom kontrolovaný „súd“ na Kryme odsúdil DJ Jurija Rodionova na desať dní administratívneho zatknutia za to, že v krymskom bare hral ukrajinskú pieseň.

Rozsudok bol podozrivo rýchly, vynesený doslova deň po zverejnení videa na miestnych proruských sociálnych sieťach. Ten istý „súd“ 17. augusta udelil pokutu Dmytrovi Hainovi, ktorý si skladbu vyžiadal. Dmytri musí splatiť pokutu 50 000 rubľov za údajné „akcie zamerané na diskreditáciu ruských ozbrojených síl“.

Pieseň v ukrajinčine sprevádza videoklip, na ktorom pózuje štylizovaný obrázok ukrajinského vojaka a ukrajinského trojzubca. Video z kaviarne bolo zverejnené na sociálnych sieťach 13. augusta. Súdne pojednávanie sa konalo hneď na druhý deň.

The Ukrainian video and song used to jail a young disk jockey in Russian-occupied Crimea

foto: khpg

Spoločnosť Crimean Process, ktorá monitoruje „súdne pojednávania“, 15. augusta informovala, že „sudkyňa“  udelila 10-dňový trest odňatia slobody. Súd tento čin považoval za „propagandu alebo verejnú demonštráciu“  symbolov, ktoré súčasný ruský režim nazýva „extrémistickými“.

Rusko 4. marca tohto roku prijalo novú legislatívu, pričom sa počíta s administratívnou aj trestnou zodpovednosťou za to, čo je údajne „ diskreditácia ruských ozbrojených síl“.

Povedať pravdu o zabíjaní civilistov vám môže priniesť mastnú pokutu alebo dokonca trest odňatia slobody, rovnako ako jednoduché vyjadrenie nesúhlasu.

Krymským „súdom“ bolo preverených už 73 administratívnych prípadov. Stíhaným bolo nariadené zaplatiť spolu približne dva milióny rubľov. Najčastejšie to bolo za uverejňovanie „Nie vojne“ na sociálnych médiách alebo držanie legálnej demonštrácie, ako aj za komentáre alebo príspevky na sociálnych médiách. V jednom prípade bola osoba pokutovaná za slogan „Som za mier“, keďže Rusko oficiálne tvrdí, že nie je vo vojne s Ukrajinou, ale vykonáva takzvanú „špeciálnu operáciu“. ‚.

Krymská skupina pre ľudské práva poznamenáva, že za vyhlásenie „Sláva Ukrajine“ môžete takisto skončiť s obvineniami. že keďže „Sláva Ukrajine“ sa používa ako pozdrav ukrajinských ozbrojených síl.

Nie je jasné, aké opodstatnenie môže mať trestné stíhanie za ukrajinskú hymnu, ale ukrajinskú vlajku už niekoľko rokov považujú za „zakázaný symbol“.

zdroj: khpg.org

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Za hranie ukrajinskej piesne na KRYME skončil DJ vo väzení”