Šéfkuchár s 30-ročnými skúsenosťami: tajomstvo ideálnej chuti je veľmi jednoduché. Zapamätajte si, že…

Každí, kto rád trávi čas v kuchyni, má svoje malé tajomstvá, vďaka ktorým majú jedlá jedinečnú chuť. Čo ale takí šéfkuchári, ktorí majú viac tipov a trikov ako je hviezd na oblohe?

Vybrali sme pre vás 15 inšpirácií, vďaka ktorým objavíte niečo, o čom ste možno nevedeli, ušetríte nielen svoj čas ale aj energiu.

  1. Čili papričky Máte radi čili, no bojíte sa ostrosti? Stačí, ak z nich odstránite semienka, biele prepážky a umyjete pod studenou vodou. Vôňa bude zachovaná a pikantnosť zmizne.
  2. Ako nakrájať cibuľu na dokonalé kocky Prerežte cibuľu na polovicu a odrežte špičku. Potom vykonajte niekoľko horizontálnych rezov a následne pár pozdĺžnych – ich počet závisí od toho, koľko kociek cibule chcete získať. Nakoniec už len všetko priečne nakrájajte.
  3. Tajomstvo dokonalého cestaJednoduché pravidlo na prípravu sladkého cesta: hmotnosť múky by mala byť rovnaká ako hmotnosť cukru. Hmotnosť vajec by sa mala zhodovať s hmotnosťou masla.
  4. Ako správne uvariť vajce na tvrdo V prípade, že sa snažíte priviesť prípravu vajec natvrdo do dokonalosti, potrebujete sa zoznámiť s týmto jednoduchým trikom. Všetko, čo na to potrebujete, sú čerstvé vajíčka. Tajomstvo spočíva v tom, že tieto vajcia majú tuhý žĺtok, vďaka čomu si lepšie uchovávajú svoj tvar. Z tohto dôvodu nemusíte do vody pridávať ocot. Čerstvé vajcia majú pevnú vnútornú membránu, ktorá pomáha vaječnému bielku udržať si správny tvar v okolí celého žĺtka.
  5. Nová chuť zemiakov a marináda na mäso Prekvapte svoju rodinu s originálnym receptom na prípravu pečeného mäsa. Marinujte ho v tmavom pive alebo si zmiešajte svetlé pivo so sójovou omáčkou a obľúbeným korením. Mäso marinované v pive dokáže premeniť akýkoľvek obed či večeru na slávnostný okamih. V pivnej marináde je taktiež možné podusiť zeleninu a zemiaky.
  6. Ako vyrobiť chutné zemiakové pyré? Pred tým, ako uvarené zemiaky premeníte na pyré, musíte ich dôkladne vysušiť. Dajte ich na suchú rozohriatu panvicu, a nechajte ich tam dovtedy, kým sa z nich nevyparí zvyšná voda. Dôležité je, aby sa zemiaky nezačali opekať. Následne potom sa môžete pustiť do prípravy zemiakového pyré – tú chuť a jemnosť určite oceníte!
  7. Ako získate bielu ryžu? Ak chcete, aby mala ryža počas varenia snehovo-bielu farbu, pridajte k nej trochu octu.
  8. Chrumkavá zemiaková placka Mnoho ľudí patrí k tým, ktorí zbožňujú chuť čerstvo pripravených zemiakových placiek. Namiesto panvice ich však môžete urobiť aj v obyčajnom vaflovači – tento trik vám ušetrí čas a placky nestratia ani na chuti, ani na chrumkavosti.
  9. Zlatistá mrkva Aby cibuľa a mrkva rýchlejšie získali peknú zlatistú farbu, počas restovania k ním pridajte štipku cukru. V prípade, že pripravujete len cibuľu, namiesto cukru použite múku.
  10. Husté omáčky plné lesku Viete, prečo v reštauráciach podávajú vždy husté a nablýskané omáčky? Pretože ešte pred tým, ako vám ich prinesú na stôl, do nich kuchári pridajú pár kúskov studeného masla.
  11. Voňavé cestovinyVarte cestoviny až dovtedy, kým nebudú takmer hotové, potom ich pridajte do omáčky a ešte chvíľu povarte. Cestoviny sa nasiaknu vôňou, čím sa lepšie prepoja s celou omáčkou. V prípade, že je omáčka príliš hustá, pridajte do nej trochu vody z uvarených cestovín. Vďaka tomu sa omáčka zriedi a získa pekný lesk.
  12. Vždy šťavnaté mäso Viete prečo sú v reštauráciách bravčové kotlety a kuracie mäso vždy šťavnaté? Pretože sú nasiaknuté v soľnom roztoku. To spôsobuje, že mäso je šťavnaté, chutné a voňavé (a v prípade, že sa pripečie, nebude to až tak viditeľné).Doba marinovania v tomto roztoku závisí od hmotnosti výrobku – 1 hodina na 1 kg hmotnosti, ale nie viac ako 8 hodín a nie menej ako polhodinu. Okrem toho, pokiaľ ide o malé kusy, napríklad kuracie stehienka, čas sa vypočíta na základe priemernej hmotnosti jedného kusu. Pred samotnou prípravou mäsa z neho nezabudnite odstrániť zvyšky soli.
  13. Ak sa vám zdá, že jedlo je bez chuti…Kyslosť dokáže dodať jedlu akúkoľvek chuť. Kvapka citrónovej šťavy alebo octu rozpúšťa tuky, zvyšuje arómu a vracia pokrmu požadovanú chuť. Tak ako soľ a cukor, kyslosť vyrovnáva chute a vďaka nej je jedlo chutnejšie.
  14. Postarajte sa o to, aby bol váš koláč čo najdlhšie čerstvý Koláč je čerstvý vtedy, keď je mäkký, mierne vlhký a nadýchaný. Stačí, ak postojí jeden deň a začne sa mrviť? Problém môžete vyriešiť dvoma spôsobmi: buď ho zjete ihneď v deň, keď ho kúpite alebo k nemu pridáte jablko. Ak položíte zvyšky koláča na sklenený stojan s vekom a umiestnite ho vedľa celého olúpaného jablka, potom sa tak rýchlo nevysuší. Jablká majú vlastnosť vylučovať vlhkosť do svojho okolia, takže váš dezert si zachová svoju chuť až do poslednej omrvinky.
  15. Stop zhorknutému baklažánu!Existujú stovky receptov na pokrmy z baklažánu, ale v takmer každom si prečítame: pred prípravou baklažánov, z nich musíte odstrániť horkosť.Aby ste teda nemuseli baklažán vyhadzovať kvôli jeho horkosti, pred prípravou ho nakrájajte, osoľte, počkajte 5 minút a opláchnite so studenou vodou.

Pomocou týchto jednoduchých tipov v kuchyni môžete prekvapiť svojich hostí s originálnymi a novými chuťami tradičných jedál. Jedlo bude vynikajúce, aj v prípade, že nie ste šéfkuchár!

zdroj:takprosto.cc

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Šéfkuchár s 30-ročnými skúsenosťami: tajomstvo ideálnej chuti je veľmi jednoduché. Zapamätajte si, že…”