Táto múmia mamuta ležala 39 000 rokov v sibírskej hrobke. Vedci neverili vlastným očiam, keď toto uvideli

Mamut Yuka je skutočne významným objavom pre paleontológiu.

Pozostatky tohto zvieraťa boli objavené až v roku 2010.

Neskôr vedci zistili, že ide o telo mladej mamutej samice, ktorá zomrela v dôsledku konania našich vzdialených predkov.

Primitívni lovci nedokázali vytiahnuť korisť z močiara a väčšinu mŕtvoly tam nechali tak.

Yuka sa pod vlastnou váhou ponorila do bažiny a ležala tam neuveriteľných 39 000 rokov!

Yuka nie je ani zďaleka prvým prekvapením, ktoré obyvateľom komunity odhaľuje permafrost. Napríklad v roku 2002 našli školáci z Yukagiru zachovalú hlavu mamuta, ktorá sa neskôr stala vrcholom programu EXPO 2005.

Vedci zistili, že samicu mamuta, ktorá sa zatúlala zo stáda, napadli jaskynné levy. Ukryla sa pred predátormi v močiari, no ľudia ju tam našli. S najväčšou pravdepodobnosťou bola príčinou Yukiho smrti rana loveckou kópiou.

Muž, ktorý mamuta zabil, nemohol vziať celú mŕtvolu. Preto zviera otvoril a vzal so sebou mnoho vnútorných orgánov, tukový hrb a chrbticu. Všetko ostatné nechal poľovník v bahnisku, kde telo ležalo dlhé roky.

Vedci jednomyseľne považujú Yuku za jedinečný nález. Okrem toho sú pozostatky zvieraťa prekvapivo dobre zachované!

Vďaka tisíckam rokov v permafroste boli Yuukiho mäkké tkanivá, krv a mozog v takmer dokonalom stave. Vlna mamuta si dokonca počas života zachovala svetlú červenosť, ktorá je šelme vlastná!

Skúmaním mozgu zvieraťa ho chcú odborníci komplexne porovnať s mozgom moderného slona. Vedci sa navyše domnievajú, že v budúcnosti budú môcť ľudia pomocou vzoriek tkaniva Yuki dokonca naklonovať mamuty, čím sa zo zabudnutia vrátia dávno vyhynuté zvieratá!

zdroj

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Táto múmia mamuta ležala 39 000 rokov v sibírskej hrobke. Vedci neverili vlastným očiam, keď toto uvideli”