Pozrite sa na nikdy nezverejnené fotografie Fridy Kahlo, ktoré urobila jej najlepšia kamarátka

Volali ju Salvador Dali v sukni, zatiaľ čo mexická umelkyňa mala individuálny štýl kreslenia, vďaka ktorému bola jej práca jedinečná a výnimočná.

Frida Kahlo sa narodila na predmestí Mexico City. Jej matka bola prísna katolíčka, a tak bola na manžela a deti niekedy prísna.

Dievča malo so svojím otcom vrúcny vzťah.

Vo veku 6 rokov trpela detskou obrnou. Choroba na nej zanechala nepekné následky: Fridina pravá noha bola tenšia a kratšia ako ľavá. Veľmi tým trpela, rovesníci sa jej posmievali a volali ju „drevená noha“.

Frida si obliekala tri pančuchy na jednu nohu, obliekla si dlhé sukne a nohavice, aby tento nedostatok zakryla.

Keď mala 17 rokov musela čeliť ďalšej skúške. Bola v autobuse, ktorý sa zrazil s električkou. V dôsledku tejto nehody mala Frida mnohopočetné zlomeniny a ostré kovové zabradlie jej prepichlo telo skrz na skrz. Dva roky bolo dievča pripútané na lôžko. Maľovanie sa stalo jej útechou.

V roku 1930 sa vydala za mexického umelca Diega Riveru, ktorý bol od nej o 21 rokov starší. Nemali deti – bolo to ovplyvnené následkami nehody.

Jedného dňa ich prišiel navštíviť Lucien Bloch, ktorý bol tiež maliar. Ponúkla Diegovi svoju pomoc ako asistentka. Tak sa začalo priateľstvo dvoch talentovaných žien. Aj keď Frida spočiatku Lucien nemala rada.

Toto priateľstvo sa prejavilo aj v kreativite: pozrite sa na fotografie Fridy Kahlo, ktoré nafotila jej kamarátka.

Hodnotiace pohľady, r. 1932

Frida pri kaktuse, r. 1932

Frida pri okne v Detroite, r. 1932

Portrét s portrétom, r. 1931

Jedinečný štýl, r. 1935

Nedokončená práca, r. 1933

Náhrdelník na perách, 1933

Žmurkajúca Frida, r. 1933

Veľmi talentovaná a mimoriadna žena s ťažkým osudom. A tieto fotografie sú jednoducho úžasné! 

 

zdroj

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Pozrite sa na nikdy nezverejnené fotografie Fridy Kahlo, ktoré urobila jej najlepšia kamarátka”