10 Farebných fotografií ukazujú hrôzu, ktorá sa páchala na ľuďoch počas holokaustu

„Nikdy nezabudnem na malé detské tváričky, ktorých telá sa pod tichou modrou oblohou zmenili na dymové vence“ – Elie Wiesel, muž, ktorý prežil holokaust.

 Tom Marshall sa zaoberá vyfarbovaním starých historických fotiek.

Rozhodol sa zafarbiť aj výber fotografií zhotovených počas niekoľkých prvých mesiacov roku 1945, keď si zvyšok sveta plne uvedomoval hrôzy nacistického holokaustu.

Bol to pre neho najnáročnejší projekt obnovy fotografií, na akom kedy pracoval. Tieto staré fotografie slúžia ako ostrá pripomienka nehumánnosti človeka človeku. Popri práci si musel dávať prestávky, aby nepodľahol negatívnym pocitom.

Keď fotografie začali ožívať, bolo to ešte horšie, ale vedel, že to musí urobiť, aby som ľuďom, najmä mladším generáciám, pripomenul, že toto je historický fakt a že sa to neodohralo až tak dávno.

Proces úprav a vyfarbovania fotografií bol odlišný, pretože títo ľudia boli v čase oslobodenia blízko smrti, preto maľovanie odtieňov pleti bolo úplne odlišné.

Môžete vidieť kosti a bledú neprekrvenú pokožku. Dokonca aj mladí muži vyzerajú staršie s prešedivenými vlasmi a tmavými kruhmi okolo očí.

Hrôzy holokaustu vo farbách

Deti v Osvienčime

Vyhladovaní muži v Ebensee

Táto fotografia ukazuje vyhladovaných väzňov pózujúcich v koncentračnom tábore v rakúskom Ebensee.

Ebensee bol čiastkovým táborom hlavného tábora „Mauthausen“ neďaleko mesta s rovnakým názvom. Tábor údajne slúžil na „vedecké“ experimenty. Oslobodila ho 80. divízia americkej armády.

 

Istvan Reiner

Istvan Reiner, 4-ročný chlapček, sa krátko pred smrťou v koncentračnom tábore Osvienčim usmieva pri fotení portrétu.

 

Muži v Lager Nordhausen

Dvaja vychudnutí, oslobodení muži v Lager Nordhausen, koncentračný tábor gestapa. V tábore bolo 3 000 až 4 000 väzňov. Všetci boli týraní, bití a vyhladovaní.

 

18-ročné dievča

Osemnásťročné ruské dievča počas oslobodenia koncentračného tábora Dachau v roku 1945. Dachau bol prvým nemeckým koncentračným táborom otvoreným v roku 1933.

V rokoch 1933 až 1945 bolo zadržaných viac ako 200 000 ľudí a 31 591 bolo vyhlásených za mŕtvych.  Príčinou boli zvyčajne choroby, podvýživa a samovraždy. Na rozdiel od Osvienčimu nebol Dachau výslovne vyhladzovacím táborom, ale podmienky boli také hrozné, že každý týždeň tu zomierali stovky ľudí.

 

Živá kostra

Tento muž vyzerá ako živá kostra, jeden z mnohých väzňov rakúskeho koncentračného tábora Ebensee.

 

Bergen-Belsen v plameňoch

Tomov pradedo Charles Martin King Parsons urobil túto fotografiu, keď bol kaplánom v britskej armáde, a v apríli 1945 nastúpil do zajateckého tábora Bergen-Belsen.

V tábore bol týfus a hneď ako veľké drevené chatrče vyčistili od preživších väzňov, boli v máji 1945 zhorené do tla.

 

Vyfotografované prastarým otcom Toma Marshalla

Rovnako ako mnoho ľudí postihnutých hrôzami, ktoré videli počas vojny, ani jeho pradedo nikdy nehovoril o svojich zážitkoch v Bergen-Belsene a tieto fotografie ukazujú prečo.

 

Žena v Bergen-Belsene

Jednou z obetí v Bergen-Belsene bola táto mladá žena, ktorej tvár niesla jazvy strašného bitia strážnikmi SS.

 

Prežil holokaust

Pri prezeraní hrôzy týchto fotografií je ťažké nájsť nádej. Našťastie sa našli aj fotografie ľudí, ktorým sa podarilo prežiť holokaust a mnohí žijú ešte dodnes.

Táto fotografia ukazuje mladého židovského utečenca zachráneného z koncentračného tábora, ktorý v roku 1945 ležal v nemocnici v Malmö, južnom Švédsku.

 

Zdroj: boredpanda.com

photogra-fix.com | Facebook | Instagram | twitter.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “10 Farebných fotografií ukazujú hrôzu, ktorá sa páchala na ľuďoch počas holokaustu”