12 produktov, ktoré môžu mať zvýšený vplyv na vašu psychiku. Sme to čo jeme

Zdravé stravovanie sa stalo trendom súčasnej doby. Pri výbere produktov si viacerí dávajú námahu, aby sa pozreli na zloženie toho, čo si chcú kúpiť. Snažia sa totiž zistiť, ktoré produkty budú prínosom pre ich telo a ktoré z nich budú s najväčšou pravdepodobnosťou škodlivé.

Vedci však tvrdia, že niekedy nie je tak jednoduché jednoznačne odpovedať na otázku o výhodách alebo škodlivosti výrobkov, nakoľko obsahujú mnoho rôznych ingrediencií a látok.

Toto je 12 potravín, ktoré majú neočakávaný vplyv na ľudskú psychiku:

Ryža

Obsahuje rýchle sacharidy, urýchľujúce prenikanie molekúl glukózy do krvi. Koncentrácia cukru môže prudko vyskočiť, čo je zlé pre zdravie mozgu a nervového systému.

Popcorn

Popcorn obsahuje bielkoviny, zlato, fosfor, železo, kremík a horčík, ktoré sú nevyhnutné pre normálne fungovanie nervového systému. Navyše, vitamín B v popcorne pomáha v boji proti depresii a stresu.

Tuniak

Tuniak obsahuje veľa ortuti. Nadbytok ortuti v tele môže viesť k zhoršenej pamäti. Okrem toho sa v ňom môžu nachádzať polychlórované bifenyly – syntetické látky, ktorá narúšajú hormóny a nervový systém.

Bravčová masť

Šmalec obsahuje vzácnu kyselinu arachidonovú. Je súčasťou našich tkanív a je nevyhnutná pre normálne fungovanie mozgu. Pomáha tiež bojovať proti Alzheimerovej chorobe.

Obilniny

Obilniny obsahujú glutén, ktorý potrebujú pre svoj rast. Protilátky (proteínové zlúčeniny, ktoré zabraňujú množeniu mikróbov a ničia ich toxický odpad) v zložení gluténu nám môžu zničiť užitočné látky. Nedostatok týchto látok vedie k záchvatom paniky a depresii.

Tmavá čokoláda

V tmavej čokoláde sú flavonoidy, ktoré aktivujú mozgové bunky. Tento produkt rozširuje cievy, stimuluje duševnú aktivitu a podporuje tok kyslíka do mozgu.

Syr

Syr obsahuje tyramín, ktorý sa tvorí pri rozklade bielkovín. Tyramín môže významne zvýšiť krvný tlak a spôsobiť migrény.

Pečené zemiaky

Pečené zemiaky sú bohaté na draslík, ktorý pomáha kyslíku vstúpiť do mozgu. Obsahujú tiež glukózu, vitamín B a aminokyseliny, ktoré stimulujú prekrvenie mozgu a zlepšujú jeho funkciu.

Fazuľa

Fazuľa obsahuje kyselinu trieslovú. Pri jej nadbytku telo nedokáže absorbovať také stopové prvky ako železo. Tým sa môže narušiť tok krvi do mozgu a spôsobiť anémiu.

Kurkuma

Kurkumín, látka v zložení kurkumy, obsahuje mnoho antioxidantov a zabraňuje starnutiu mozgu. Tieto látky podporujú kognitívne funkcie, ktoré sa s vekom zvyčajne zhoršujú.

Šafran

Šafran obsahuje množstvo stopových prvkov, vitamínov B a C. Nielen že zlepšuje funkciu mozgu, ale pomáha aj pri niektorých mozgových poruchách.

Škorica

Škorica aktivizuje mozog vďaka obsahu dvoch dôležitých látok: cinamy alkohol a cinnamaldehyd. Vôňa škorice nám pomáha riešiť problémy, ktoré si vyžadujú našu pozornosť, vizuálnu pamäť a rýchlu reakciu.

Ktorý z týchto produktov radi konzumujete?

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “12 produktov, ktoré môžu mať zvýšený vplyv na vašu psychiku. Sme to čo jeme”