História: Ako žili Cagoti – najopovrhovanejší ľudia západnej Európy? Ich život BOL PEKLOM

Národy Ázie sú všeobecne známe tým, že vo svojej spoločnosti sa delia na kasty. Hinduisti, Nepálci, Pakistanci a dokonca aj Japonci mali takéto členenie spoločnosti.

Tí, ktorí boli najnižšej kasty, boli považovaní za menejcenných a boli zbavení mnohých práv bežných občanov.

V Európe sa zdalo, že pred príchodom komunizmu s jeho rozdelením ľudí do tried nič také neexistovalo.

História však hovorí niečo iné.

Na území západného Francúzska a v Pyrenejach žil kmeň Cagotov, ktorý nebol o nič lepší.

Prvá zmienka o zvláštnych ľuďoch sa nachádza v stredovekých spisoch z 11. storočia.

Už vtedy žili oddelene od obyčajných ľudí a boli všemožne odsúdení.

Väčšina zdrojov ich opisuje ako zavalitých, tmavovlasých ľudí.

Nájdu sa však aj autori, ktorí modrookých a svetlovlasých ľudí. Opisy sa však zhodujú v tom, že zvláštni ľudia boli nízki a s okrúhlymi ušami (takýmto ľuďom chýbali ušné lalôčiky).

Cagoti boli nútení usadiť sa ďaleko od ľudí: v močiaroch, na vzdialených brehoch riek a na predmestiach. Takto spoločne vytvorili niečo ako geto.

Život v emigrácii sprevádzal všemožný útlak zo strany „obyčajných“ ľudí.

Cagoti mali zakázané oženiť sa s niekým iným ako členmi ich komunity, ako aj jesť, kúpať sa a tráviť s nimi čas.

Cagotov dokonca pochovali na samostatnom cintoríne a neustále o nich vymýšľali nové škaredé veci: buď sa stali malomocnými, alebo čarodejníkmi alebo dokonca kanibalmi.

Vedci skúmali pozostatky týchto ľudí a ubezpečili, že sú úplne zdraví. Kosti nie sú poškodené, ako je to v prípade tých, ktorí mali lepru.

Zlí ľudia dokonca prišli na spôsob, ako odlíšiť Cagotov od normálnych ľudí. Takže každý zástupca tohto kmeňa bol povinný nosiť na oblečení červenú kačicu alebo husaciu nohu. A to všetko kvôli zákazu chodiť naboso, čo vyvolalo fámy, že majú blanité chodidlá.

Bola im taktiež zakázaná väčšina profesií, takže im zostali remeslá ako hrobári, kati, drevorubači, tesári,  či tí ktorí sa zaoberali pletením povrazov. V tých časoch išlo na šibenice veľa dreva a povrazu.

Po nejakom čase Cagoti vytvorili cech tesárov. Zaoberali sa všetkými výrobkami z dreva, až po stavbu kostolov, do ktorých mali obmedzený prístup.

Pre chudobných mali chrámy dokonca špeciálny bočný vchod.

Bol extrémne nízky, takže si pri každom vstupe do kostola uvedomovali svoju nerovnoplatnosť. Od ostatných farníkov boli ohradené drevenou prepážkou a kňaz vysluhoval sviatosť na dlhej doske.

Cagoti mohli voľne dýchať až po Francúzskej revolúcii. Potom boli zrovnoprávnení s ostatnými občanmi, avšak predsudky obyčajných ľudí nevymizli. Okrem toho, niektorí cirkevníci stále vyčleňovali Cagotov medzi svojich farníkov.

Moderní historici stále vedú spory o pôvode Cagotov.

Niekto tvrdí, že sa stali vyvrheľmi, pretože boli malomocní alebo slabomyseľní. Iní hovoria, že sú potomkami kmeňov Gótov, ktorí boli vo Francúzsku považovaní za útočníkov, a preto sa usadili oddelene.

Zaujímavú teóriu predložil Brit Graham Robb. Podľa nej boli Cagoti prosperujúcim cechom tesárov. Ľudia na nich strašne žiarlili, a tak sa rozhodli šíriť fámy o lepre a čarodejníctve. Stredoveké predsudky vzbudzovali chorú fantáziu cirkevníkov, ktorí len prilievali olej do ohňa. Tak sa z Cagotov stali vyvrheli.

Postupom času sa kmeň napriek tomu asimiloval s obyvateľstvom Francúzska a Španielska, postupne sa na nich začalo zabúdať.

Zostal len jeden človek, ktorý sebavedomo vyhlasuje, že je potomkom Cagotov. Toto je Francúzka Marie-Pierre Manet-Bouzak.

 

Kto sú skutoční Cagoti? Historici stále nevedia dať jednoznačnú odpoveď. Hľadanie pravdy komplikuje skutočnosť, že je o nich veľmi málo údajov a vzácne spomienky na tento ľud si často protirečia.

Najmarkantnejšia je ľudská hlúposť a krutosť, ktorá dlhé stáročia nútila obyčajných ľudí žiť ako vyhnanci, báť sa spoločnosti a neustále sa cítiť znevýhodnene.

 

zdroj

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “História: Ako žili Cagoti – najopovrhovanejší ľudia západnej Európy? Ich život BOL PEKLOM”