back to top
streda, 24 apríla, 2024

Historická romanca Jany Pronskej Rytierov sľub

 

„Hrušov má zaujímavú polohu a históriu ako kráľovský strážny hrad a je známy aj tým, že v stredoveku často striedal majiteľov či kastelánov. Mňa najviac zaujalo aj to, že v jeho blízkosti sa nachádzal zlatonosný potok. Všetky tieto skutočnosti dotvorili skvelú kulisu príbehu,“ vysvetľuje kráľovná slovenskej historickej romance Jana Pronská. 

Na stránkach jej kníh vždy ožívajú naše hrady a zámky a vytvárajú príťažlivú kulisu pre podmanivé ľúbostné príbehy, plné temných tajomstiev, intríg, nenávisti a lásky.
V plnej miere to platí aj o najnovšom románe Rytierov sľub, odohrávajúcom sa na Hrušovskom panstve.

Odkedy rytier Sigurd z Rodby prisahal svojmu majstrovi, že pomstí jeho smrť, žije iba preto, aby tento sľub dodržal. Nešťastná hra v kocky majstra Josifa z Aradu s hazardným hráčom a podvodníkom Valeriánom z Hrušova spustila udalosti, ktoré mali za následok smrť majstra i jeho dcéry. Vykonávateľom majstrovej poslednej vôle sa stal Sigurd. Josif z Aradu ho v nej ustanovil novým majiteľom svojej výhry – Hrušovského panstva so všetkým, čo k nemu patrí, teda aj s dovtedajšou paňou Hrušova Marínou. 

Hrad, ktorý rytierovi tak nečakane spadol do lona, sa však zmenil na bojisko: Marína nechce ustúpiť a pokorne prenechať svoj domov cudzincovi, o ktorom nič nevie, zatiaľ čo Sigurd, hnaný pomstou a nenávisťou, sa zdráha uveriť, že mladá žena nenesie na manželových výčinoch žiadnu vinu.

Postupom času vyplávajú na povrch rodinné tajomstvá z jednej i druhej strany. Intrigy, hlboko zakorenená nenávisť a krivda, čo sa v Hrušove dedila z pokolenia na pokolenie, postavia mladým ľuďom do cesty takmer neprekonateľné prekážky. Dokážu sa preniesť cez minulosť, ktorá skrýva temné tajomstvá, a uveria, že pravá láska všetko prekoná?

Príbehy Janky Pronskej majú pútavé historické pozadie – vždy si dobre naštuduje reálie, vie vytvoriť autentickú atmosféru a čo-to sa aj dozviete.
Nechýba dobrodružstvo, napätie, ale samozrejme aj vášeň a láska. Otázkou je, či aj tentoraz tá pravá láska všetko prekoná. Či je natoľko silná…

„Jednoznačne! Láska má dar robiť zázraky, pretože z nás robí lepších ľudí a dotýka sa sŕdc. Inak by sme nemali toľko krásnych príbehov z minulosti a je ich dosť aj v súčasnosti. Stačí sa pozorne zadívať vôkol seba, a nájdete veľa príkladov,“ usmieva sa Janka Pronská.

Láska vo všetkých podobách je podľa nej všade. Nájdeme ju v očiach muža dôchodcu, ktorý stále drží za ruku svoju manželku… je v očiach matky, ktorá sleduje svoje deti na ihrisku… je v očiach dieťaťa, ktoré vrúcne objíma svoju starkú… Vždy tu bola a vždy tu aj bude.
A tak to je aj v novom príbehu Rytierov sľub.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Newsletter

Prečítaj si

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení...
Romana
Romana
Volám sa Romana a pre mysmezeny.sk píšem niekoľko rokov. Milujem písať o vzťahoch a ezoterike. Okrem toho ma veľmi baví môj psík. 🥰

Istá žena videla svojho manžela plakať na dvore. Myslela si to najhoršie, vybehla von a videla, čo susedia urobili jej postihnutému manželovi.

Brittany Lynn Garrettová na vlastnej koži pozná, aké je to mať manžela v ozbrojených silách. Christopher bol vždy oddaný svojej krajine, ale práve vojna...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne a otvorene prehovorila o svojom rozhodnutí nemať deti vo videu na TikToku. Žiaľ, musela zverejniť aktualizáciu,...

Manželstvo Richarda Gerea s o 33-ročnou mladšou manželkou, ktorá kedysi spávala na ulici, má „silnú karmickú energiu“

Po tom, čo Richardovi Gerovi stroskotali prvé dve manželstvá, sa herec rozhodol, že sa už nebude zapájať do srdcových záležitostí a mať ďalšie deti,...
Verified by MonsterInsights