Lekárka vyzýva Slovákov! Zamyslite sa nad svojim egom, ľudia prichádzajú počas sviatkov na urgent aj pre bolesť hlavy!

Laura Grossmanová, lekárka v vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F.D. Roosvelta v Banskej Bystrici, sa na sociálnej sieti vyjadrila k nezodpovednosti Slovákov.  Tvrdí, že počas sviatočného obdobia by mali prehodnotiť vážnosť ochorení, s ktorými prichádzajú na urgent.

„…na urgent v Banskej Bystrici prichádza počas mojej 12-hodinovej dennej služby aj 200 ľudí dať sa vyšetriť,” uviedla lekárka.

“Lebo idú z cintorína, tak sa zastavia, lebo idú z volieb, z prechádzky, z kostola. Lebo u odborného lekára ich objednali o mesiac, lebo praktik ich cez týždeň poslal s ich ťažkosťami ihneď na urgent (áno, tak prídu v sobotu),“ pokračuje ďalej.

„Ja zachraňujem pani, ktorá prišla ochrnutá, behám, už desať hodín som nejedla ani nepila.

Potom sa dozviem od pani s tou chronickou bolesťou hlavy, že na mňa dlho čakala.

V zozname vidím človeka, ktorý prišiel na vyšetrenie s nádchou, ďalší s kašľom, ďalší chce kontrolný rtg po Covide, ďalší sa cíti psychicky zle, ďalší opitý spadol,“ vysvetľuje.

Ľudí žiada, aby sa dopredu zamysleli nad tým, či sú ich ťažkosti a problémy natoľko súrne, že je potrebné urgentné lekárske vyšetrenie.

„Zamyslite sa nad svojím egom, aspoň trošku, že keď váš chronický problém neriešite mesiace až roky, či akurát tieto dni to je na urgent,“ dodáva v príspevku.

Príspevok zdieľal aj pediater Fakultnej nemocnice v Nitre Peter Visolajský, ktorý rovnako podotkol, že takéto prípady sú veľmi časté. Poukázal aj na štatistický graf, podľa ktorého sú slovenské urgenty zaťažené najviac v celej Európskej únii.

Istá užívateľka sociálnej siete podotkla, že napríklad v Holandsku systém funguje úplne inak.

„V sobotu a nedeľu musíte zavolať do nemocnice, oni urobia s vami pohovor a ak je to naozaj nutné, tak vám dajú čas, kedy tam môžete prísť. Ak to nie je nutné, poradia vám cez telefón a k lekárovi idete až v pondelok, respektíve keď sa objednáte,“ uvádza.

zdroj: startitup.sk

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Lekárka vyzýva Slovákov! Zamyslite sa nad svojim egom, ľudia prichádzajú počas sviatkov na urgent aj pre bolesť hlavy!”