Najväčšie podzemné jazero Európy je len pár kilometrov od Slovenska. Je vyhľadávaným turistickým miestom!

Neďaleko dolnorakúskej dedinky Hinterbrühl sa nachádza svetový prírodný unikát v podobe podzemného jazera. Seegrotte je tak najväčším svojho druhu v Európe no za jeho vznikom stojí prírodná katastrofa.

Počas druhej svetovej vojny ju dokonca využívali nacisti pre svoje účely. No novodobá história tohto miesta je v porovnaní s trpkou minulosťou viac pozitívna. Natáčal sa tu aj film z dielne Disney a po natáčaní tam ostala aj jedna rekvizita.

 

 

V roku 1912 sa vo vtedajšej sadrovej bani naplánoval odstrel, ktorý spôsobil zaplavenie štôlni. Všetky chodby a štôlne tejto bane tak zaplavilo až 20 miliónov litrov vody.

Po tomto incidente bola baňa na dlhšiu dobu uzavretá. V 30. rokoch 20. storočia o túto baňu prejavili záujem odborníci, ktorí ju premenili na turistickú atrakciu. Avšak so začiatkom druhej svetovej vojny sa týchto priestorov zmocnili nacisti.

 

 

Chodby bane používali na výrobu súčiastok do lietadiel, keďže tieto chodby boli dostatočne dlhé. Podľa dostupných informácii tam pracovalo až 2000 ľudí medzi ktorými boli aj politický väzni.

Tí, ktorí o výrobe týchto bojových strojov vedeli viac, boli príslušníkmi SS mučení a mnohých ľudí kvôli tomu aj zabili.

O čosi neskôr sa na tomto mieste začali vyrábať komponenty pre raketu V-2 a rovnako aj pre asi vôbec prvé tryskové stíhačky na svete. Avšak počas oslobodzovacích prác bola táto fašistická továreň v jazernej jaskyni zničená. 

 

Natáčal sa tam film

Keď skončila vojna, toto miesto sa opäť sprístupnilo turistom a skôr či neskôr sa tak stalo aj najvyhľadávanejšou prírodnou atrakciou. Seegrotte tak ročne navštívi aj štvrť milióna ľudí! Romantická prehliadkova plavba na motorovom člne trvá 45 minút, ktorú si môžete užiť počas celého roka.Od 1. apríla až do 31. októbra sa tu prehliadkové plavby konajú dokonca každý deň.

S touto jazernou jaskyňou sa nespája iba jej trpká a desivá minulosť. V roku 1993 sa tu natáčal film Traja mušketieri z dielne americkej filmovej spoločnosti Walt Disney. V hlavných úlohách si zahrali Chris O’Donnell, Kiefer Sutherland a Charlie Sheen. Po natáčaní tam ostali aj niektoré rekvizity ako napríklad zlatá loď.

 

 

05 The Movie 'Three Musketeers' was made here

Zdroj: people.cs.nctu.edu.tw

 

 

 

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Najväčšie podzemné jazero Európy je len pár kilometrov od Slovenska. Je vyhľadávaným turistickým miestom!”