sobota, 27 júla, 2024

Psychológ vytvoril test pozostávajúci z troch otázok, ktorý ukáže úroveň vášho intelektu za minútu

V roku 2005 vytvoril psychológ Shane Frederick najkratší test na hodnotenie intelektu. Má len tri otázky, ktoré musíte odpovedať tak rýchlo ako je to možné.  Odpovede si dokonca môžete skontrolovať sami!

Mysmezeny.sk vás pozýva na vykonanie tohto testu a skontrolovanie vašich kognitívnych schopností práve teraz. Zamyslite sa trochu, napíšte svoje odpovede a porovnajte ich s tými správnymi.

otázky

  1. Tenisová raketa a lopta stojí 1 dolár a 10 centov dohromady.  Tenisová raketa je o 1 dolár drahšia ako lopta. Koľko stojí lopta?
  2. 5 strojov vyrobí 5 detailov za 5 minút.  Koľko minút bude trvať 100 strojom vytvoriť 100 detailov?
  3. V rybníku rastú vodné lekná. Rastú pomerne rýchlo dvojnásobným rozmiestnením každý deň. Bude im to trvať 48 dní na úplné pokrytie jazierka.  Koľko dní potrebujú vodné lekná na pokrytie polovice rybníka?

Shane Frederick je profesor na Yale Fakulkty Manažmentu.  Špecializuje sa na výskum o tom, ako sa ľudia rozhodujú a robia voľbu. Dokonca spolupracoval s nositeľom Nobelovej ceny Danielom Kahnemanom. Spolu s jeho tímom Frederick uskutočnil prieskum na približne 1000 ľuďoch, ktorí čiastočne pozostávali zo študentov veľkých amerických univerzít.

Okrem testovania kognitívnych schopností týchto ľudí sa vedci tiež opýtali na jednu vec.  Opýtaným bolo ponúknutých 3 400 dolárov hneď alebo 3 800 dolárov za mesiac. Ako sa ukázalo, väčšina ľudí, ktorí získali nízke skóre v teste, nesúhlasila s čakaním a uprednostnili dostávanie okamžitej menšej sumy. Naopak, ľudia s vysokými výsledkami v testovaní preukázali silnú vôľu, ktorá im pomohla získať vyššiu odmenu.

Myšlienka testu spočíva v tom, že najprv prídu na myseľ nesprávne odpovede: 100 centov, 100 minút, 24 dní.  Tieto odpovede boli často obdržané od ľudí s intuitívnym myslením, zatiaľ čo tí, ktorí majú racionálnejší typ myslenia, dali v priemere lepšie odpovede.

 

Odpovede

  1. Odpoveď je 5 centov Ak by lopta stála 10 centov, raketa by mala stáť 1 dolár a 10 centov, zatiaľ čo to predstavuje koľko stoja obidve položky dohromady.
  2. Odpoveď je 5 minút. Počet strojov neovplyvňuje množstvo času potrebného na vytvorenie jedného detailu.
  3. Odpoveď je 47 dní, nie 24. Ak sa množstvo lekna denne zdvojnásobuje a počet dní potrebných pre úplne zakrytie rybníka je 48, je logické, že lekná pokryjú polovicu rybníka jeden deň predtým.

Dokázali ste na tieto otázky správne odpovedať na prvý raz?  Zdieľajte svoje výsledky s nami v komentároch!

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights