Sekretárka, ktorá napísala Schindlerov zoznam, zomrela vo veku 107 rokov. Zachránila životy 1200 Židom

Existuje niekoľko ľudí, ktorí boli účastníkmi významných historických udalostí, sa snažili žiť v úzadí všetkého a tak nie je nezvyčajné, že neboli vždy známi širokej verejnosti.

Jednou z nich je Mimi Reinhardt. Hoci jej meno nemusí znieť každému povedome, počas 2. svetovej vojny mala zásadný význam pri záchrane 1200 Židov pred nacistickým holokaustom.

Sekretárka, ktorá pracovala pre nemeckého podnikateľa Oskara Schindlera, zomrela tento rok v apríli ako 107–ročná.

Malo by sa pamätať na to, že tento nemecký obchodník podplatil nacistických úradníkov, aby mu umožnili najímať židovských robotníkov vo svojich továrňach, aby ich v 40. rokoch nemuseli presúvať do rôznych koncentračných táborov v krajine.

Mimi napísala na písacom stroji zoznam 1200 Židov, čím ich zachránila pred istou smrťou.

Táto sekretárka bola v roku 1942 poslaná do koncentračného tábora Plaszow, kde vďaka svojim stenografickým zručnostiam pracovala v administratívnej kancelárii tábora. „Nevedel som, že ten zoznam je taký dôležitý. Najprv som dostala zoznam tých, ktorí už boli so Schindlerom v Krakove,“ povedala.

Potom žena uviedla svoje meno a meno dvoch ďalších priateľov. O nejaký čas neskôr, na sklonku vojny, mala Mimi možnosť osobne sa stretnúť so Schindlerom, keď pracovala v jeho továrni.

„Bol to veľmi šarmantný muž, veľmi spoločenský. Nesprával sa k nám ako k špine,“ spomínala žena o desaťročia neskôr po skončení vojny.

Jej príbeh sa stal známym po vydaní filmu „Schindlerov zoznam“, ktorý sa stal v roku 1993 hitom. Vo filme režiséra Stevena Spielberga si zahral Liam Neeson, ktorý bol za svoj výkon nominovaný na Oscara.

 

zdroj

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Sekretárka, ktorá napísala Schindlerov zoznam, zomrela vo veku 107 rokov. Zachránila životy 1200 Židom”