sobota, 27 júla, 2024

Slováci pozor! Od nového roka nás čaká veľká zmena týkajúca sa občianskych preukazov!

Slovákov, ktorí na komunikáciu so štátom využívajú svoj elektronický občiansky preukaz (eID), čaká veľká zmena. Všetci, ktorým bol preukaz vydaný do júna 2021, budú môcť cez eID vytvárať kvalifikovaný elektronický podpis iba do konca roka 2022.

Na týchto “starších” eID preukazoch budú certifikáty pre elektronický podpis automaticky neplatné. Upozornilo na to občianske združenie Slovensko.Digital.

Situácia je podľa mimovládnej organizácie o to horšia, že na túto skutočnosť v súčasnosti nie sú dotknutí občania zo strany relevantných orgánov nijako aktívne upozorňovaní.

Vyzývajú Ministerstvo vnútra SR, ako vydavateľa občianskych preukazov, aby s aktívnou komunikáciou voči občanom začalo čím skôr.

Ministerstvo vnútra SR

„Podľa informácií, ktoré máme k dispozícii, sa tento problém týka viac ako dvestotisíc aktívnych používateľov služieb eGovernmentu, keďže väčšina podaní voči verejnej správe musí byť potvrdená práve kvalifikovaným elektronickým podpisom.

Dotknutým občanom odporúčame, aby v dostatočnom predstihu požiadali o vydanie nového občianskeho preukazu, s ktorým dostanú aj príslušné nové certifikáty,“ uviedol Ľubor Illek zo Slovensko.Digital.

Koncom roka očakávajú drastický dopyt po nových preukazoch, na čo nie je systém pripravený. „Na Slovensku sa totiž za pol roka vydá spolu asi 250-tisíc občianskych preukazov, pre riešenie tohto problému by bolo teda treba kapacitu zvýšiť zhruba na dvojnásobok,“ podotkol.

Potreba zrušenia platnosti starších cetifikátov, by však podľa mimovládnej organizácie, by však pre občanov nemal byť novinkou. Súvisí to totiž s vypršaním platnosti bezpečnostnej certifikácie čipu, ktorý je v nich osadený.

Keďže tento problém je dlhodobo známy, za zásadnú chybu organizácia považuje nedostatok jasnej verejnej komunikácie o tejto situácii a nepripravené riešenia ako jej čeliť. O uvedenom probléme sa v odborných fórach diskutuje už viac ako rok.

Ministerstvo vnútra SR

„Situácia je o to komplikovanejšia, že v blízkej budúcnosti sa má začať s vydávaním úplne nového typu občianskych preukazov, ktoré sa budú dať používať s pomocou bezkontaktného rozhrania protokolom NFC.

Ministerstvo vnútra však nevie garantovať, kedy táto zmena nastane, ani či to bude pred koncom roka,“ poznamenal Illek.

Slovensko. Digital takisto pripomína, že že v zákone o eGovernmente je už viac rokov zakotvený jednoduchší mechanizmus potvrdzovania podaní – tzv. autorizácia klikom. 

Tento spôsob sa využíva všade tam, kde by v písomnej podobe bol požadovaný podpis občana. jedná sa o veľmi jednoduchý spôsob potvrdenia autorizácie len jediným klikom.

„Takto môžu postupovať všetci držitelia občianskych preukazov, alebo používatelia aplikácie Slovensko v mobile. Vyzývame úrady, ktorých elektronické služby sú masovo používané – najmä Finančnú správu SR – aby túto funkciu implementovali a sprístupnili občanom,“ dodal Illek. Organizácia tiež vyzýva Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, aby autorizáciu klikom sprístupnilo pre všetky typy podaní.

V súvislosti s občianskymi preukazmi nás však čaká ešte jedna novinka. Od decembra tohto roka by mal byť rezort vnútra pripravený vydávať nové občianske preukazy, ktoré budú bezkontaktné. Prostredníctvom nich by sa mohli živnostníci prihlásiť na stránku Slovensko.sk aj cez mobil.

zdroj: femm.interez.sk

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights