Štúdie potvrdzujú: Naše deti potrebujú svojich starých rodičov viac, ako sme si možno mysleli

Určite budete súhlasiť s tým, že mať milujúcich starých rodičov, ktorí sa radi venujú starostlivosti o svoje vnúčatá, je veľkým šťastím. Posledné štúdie ukazujú, že deti, ktoré trávia veľa času so svojimi starými rodičmi, sú zdravšie, energickejšie a šťastnejšie ako tie, ktoré nemali tú možnosť.

A nie je to žiadna náhoda. Starí rodičia skutočne hrajú v živote každého z nás veľmi dôležité úlohy.

Štúdia publikovaná vo vedeckom časopise The Gerontologist to potvrdzuje. Sarah Moormanová a Jeffrey Stokes zistili, že ľudia, ktorí si sú blízki so svojimi starými rodičmi, majú menšiu pravdepodobnosť výskytu stresu a depresie.

To isté platí aj pre starých rodičov, komunikácia s vnúčatami je pre nich prospešná a pomáha im byť šťastnými.

Vnúčatá počúvajú názory starých rodičov

Časté sú prípady, keď deti nepočúvajú názor ich rodičov. Slová starých rodičov majú pre ne veľký význam.

man wearing maroon, white, and blue stripe long-sleeved shirt lifting up baby wearing gray onesieUnsplash

Starí rodičia – naše spojenie s minulosťou

Sú spojivom medzi našou súčasnosťou a minulosťou. Sú to tí, ktorí vnúčatám rozprávajú o histórii rodiny a pomáhajú im vytvoriť nerozlučné spojenie s minulými generáciami.

Pomáhajú vyhnúť sa chybám

Starí rodičia sa priamo podieľajú na vývoji svojich vnúčat ako jednotlivcov. Sú to skúsení ľudia, ktorí majú za sebou celý život rôznych peripetií. Ich názory a rady sa naozaj oplatí vypočuť.

women's gray jacketUnsplash

Babička a dedko – podpora pre dieťa

Pre každé dieťa sú starí rodičia spoľahlivou oporou. Na týchto ľudí sa môžu spoľahnúť v najťažších situáciách, napríklad pri hádkach s rodičmi. Starí rodičia budú vždy vašimi starými rodičmi, nech sa deje čokoľvek.

Učia nás smiať sa na maličkostiach

Učia nás, aby sme sa dokázali zasmiať aj na sebe. A to je veľmi dôležité. Každý z nás sa môže dostať do nepríjemnej situácie, hlavné je brať takéto okamihy v živote s humorom a pokračovať v smerovaní k svojmu cieľu.

woman in black and white striped shirt hugging girl in black and white striped shirtUnsplash

Deti, ktoré majú starých rodičov, sú úspešnejšie

Výskum ukazuje, že deti, o ktoré sa aktívne starajú ich babičky a dedkovia, sú na tom spravidla lepšie ako deti, ktoré túto možnosť nemajú. A platí to aj naopak.

Starí rodičia sú vždy naši priatelia

Každý, aj to najmenšie dieťa, chápe, že si môže dovoliť oveľa viac so svojimi starými rodičmi, ako s rodičmi. Už vychovali svoje deti a teraz si môžu dovoliť byť menej prísni a zatvárať oči pred mnohými šibalstvami.

man in black t-shirt and blue denim jeans holding girl in black t-shirtUnsplash

Sú vzorom

Starí rodičia sú ľudia s vysokými morálnymi zásadami a systémom hodnôt. Vnúčatá sa majú od nich čo učiť.

Seniori vedia veľa o tom, čo je to dobrý štýl  

Ďalším dôvodom, prečo mať starých rodičov je také skvelé, je to, že môžu mladú generáciu inšpirovať dobrým štýlom obliekania. Musíte uznať, že to, ako sa mladí ľudia obliekajú teraz, sa nedá porovnať s tým, ako sa obliekali pred 50 – 60 rokmi.

Aj starí rodičia sa majú čo naučiť 

Existujú veci, ktorým deti rozumejú oveľa lepšie, napríklad používanie elektronických zariadení.

two women standing and three children sitting while preparing gingerbread houseUnsplash

Starajú sa

Počuli ste niekedy, že vnúča odišlo od svojej babičky hladné? Myslíme si, že odpoveď je zrejmá. A starostlivosť starých ľudí sa nevzťahuje len na vyváranie chutných pokrmov, sú pripravení na kadečo, len aby boli ich vnúčatá šťastné a nič im nechýbalo.

Starí rodičia učia vážiť si každý okamih

Dospelí si málokedy užívajú prítomnosť, neustále sa ponáhľajú, pracujú, majú každodennú rutinu … Ale starí rodičia, ktorí chápu, aký je život letí a preto si skutočne vedia vychutnať každú chvíľu. A niet divu, že to chcú naučiť aj svoje vnúčatá.

grayscale photo of man carrying childUnsplash

Nevyčerpateľný zdroj lásky

Starí rodičia milujú svoje vnúčatá bezpodmienečne. Ich láska sa prejavuje úplne vo všetkom, od pohľadu a dotyku, až po činy, o ktorých niekedy ani len netušíme.

Nikdy nezabudnite, že starý otec a stará mama sú vašou rodinou.

Nájdite si čas na ich návštevu a poďakujte im za všetku lásku, ktorú vám počas celého života poskytovali. Neodkladajte túto dôležitú príležitosť, pretože môže prísť okamih, kedy už bude neskoro.

 

Zdroj: takrposto

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Štúdie potvrdzujú: Naše deti potrebujú svojich starých rodičov viac, ako sme si možno mysleli”