7 príznakov toho, že ste sa stali obeťou plesňových ochorení. Ak sa cítite zle, ale príčina nie je známa…

Pleseň môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, ak sa nachádza vo vašej domácnosti alebo na pracovisku. Typické je pre ňu vlhké prostredie, pretože práve vlhkosť vytvára príjemné prostredie pre jej rast, píše Power of Positivity.

Okrem zdravotných problémov môže pleseň zničiť povrch, na ktorom rastie. Najčastejšie to bývajú steny, podlahy, stropy, nábytok atď.

Pleseň sa rozširuje a uvoľňuje výpary, ktoré my vdychujeme. Rovnako pri kontakte s pokožkou preniká do nášho tela. Dotknete sa povrchu kde ani nie je voľným okom viditeľná, následne si prejdete po tvári alebo po otvorenej rane. Ak sa pleseň dostane do vášho tela, spôsobí vám nepríjemné zdravotné problémy.

Tu je 7 príznakov, že trpíte plesňovým ochorením:

1. Bolesť svalov

 

Nevysvetliteľná bolesť svalov, ktorá nie je spôsobená namáhavou aktivitou, je jedným z príznakov tohto ochorenia. Bolesť svalov môže nastať kdekoľvek. Svalové kŕče a ostré, intenzívne brnenie môžu byť tiež príznakom kontaktu s plesňou.

2. Kŕče, tŕpnutie alebo necitlivosť

Pocit brnenia, ako keby ste si ani necítili ruku je presne to, čo cítia ľudia, ktorí trpia touto chorobou.

3. Zlá nálada alebo depresia

 

Výskumníci, ktorí skúmajú choroby spojené s plesňou zistili, že domy s nadmerne vlhkosťou ovplyvňujú aj ľudí žijúcich v nich a ich náladu.

Existovala jednoznačná súvislosť medzi vlhkosťou v domácnosti, plesňou a príznakmi depresie. Duševné ochorenie a spojenie s biednymi životnými podmienkami nie je nič prekvapujúce.

Duševné napätie je namieste, keď je v domácnosti zlá kvalita vzduchu. Prevezmite kontrolu nad stresom a pokúste sa znížiť vlhkosť v domácnosti pridaním vnútorných zariadení na čistenie vzduchu a zapnutím ventilátora na udržanie cirkulácie vzduchu.

4. Problémy s trávením

Nevoľnosť, hnačka, bolesť žalúdka a nedostatok chuti do jedla sú častými príznakmi ochorenia plesní.

Hoci tieto príznaky môžu viesť k tomu, že budete jesť menej, a tým dôjde aj k strate hmotnosti, možným výsledkom je aj zvýšenie telesnej hmotnosti (spôsobené „stuhnutím“ stresu).

5. Problémy s dýchaním

Najčastejším príznakom tohto ochorenia sú dýchacie ťažkosti.

V nedávnej štúdii vedci označili niektoré choroby dýchacích ciest, ktoré súvisia s expozíciou plesní, vrátane „astmy, alergickej rinitídy, alergickej bronchopulmonálnej aspergilózy, sínusitídy a hypersenzitívnej pneumonitídy“.

Neschopnosť dýchať hlboko, nedostatok kyslíka, kašeľ alebo problémy s dutinou sú pravdepodobne symptómy tohto ochorenia. Ak máte podozrenie že máte pleseň, poraďte sa s lekárom.

6. Citlivosť očí a bolesti hlavy

 

Sčervenanie očí, svrbenie alebo rozmazané videnie môžu súvisieť s plesňovým ochorením.

Niektorí ľudia sú citliví na pleseň ako alergén, čo spôsobuje, že imunitný systém pracuje aktívnejšie, keď sú jej vystavení.

Ak vaše príznaky pripomínajú sennú nádchu alebo sezónne alergie a sú sprevádzané bolesťou hlavy a inými príznakmi, poraďte sa so svojím lekárom.

7. Menej časté príznaky ochorenia plesní

Niektoré z nezvyčajných príznakov môžu byť napríklad tieto :  nadmerný smäd, horúčka, priberanie, závraty alebo kovová chuť v ústach.

Ak chcete zabrániť plesňovým ochoreniam, postarajte sa o svoju domácnosť. Pravidelne vetrajte a vlhké oblasti nechajte vysušiť.

Môžete si tiež kúpiť špeciálne prístroje na odstránenie vlhkosti alebo plesní alebo vyhľadajte špecialistu.

Všetky „kontaminované“ veci – koberce, handry, oblečenie – musíte vyhodiť a nezahrávať sa so zdravím.

Stretli ste sa už s touto chorobou?

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “7 príznakov toho, že ste sa stali obeťou plesňových ochorení. Ak sa cítite zle, ale príčina nie je známa…”