8 varovných signálov o zdravotných problémoch, ktoré ženy často ignorujú

Telá žien sa neustále menia, a preto je pre nich niekedy skutočne ťažké rozpoznať problémy v počiatočných štádiách. Priemerná žena v skutočnosti počká až 13 týždňov pred návštevou lekára po tom, ako sa u nej prvýkrát objavia príznaky vážneho ochorenia.

Ak však budete venovať pozornosť čo i len najmenším zmenám vo svojom tele, budete si môcť udržať svoje zdravie a predchádzať budúcim problémom.

Tu je 8 nenápadných znamení poukazujúcich na vážne zdravotné problémy, ktoré by ženy nemali ignorovať.

8. Vaše brucho je nafúknuté

U niektorých žien je nadúvanie bežnou súčasťou ich menštruačného cyklu. Ak ale nemáte sklon k nadúvaniu a zažívate to dlhšie ako 2 týždne, môže to byť prvý príznak toho, že s vašim telom niečo nie je v poriadku.

V prípade endometriózy sa môže vaše brucho v ktorýkoľvek deň jednoducho nafúknuť a postupom dňa sa to môže zhoršovať. Je to zvyčajne nepredvídateľné. Nadúvanie s vami môže zostať niekoľko dní a dokonca týždňov alebo zmizne po niekoľkých hodinách. Okrem toho môže byť neustále nadúvanie znakom rakoviny prsníka alebo vaječníkov.

7. Výskyt akné

Asi 2 týždne pred menštruáciou vaše telo zvyšuje estrogén a progesterón. Z dôvodu tejto zmeny v hladinách hormónov sa môže na vašej brade objaviť akné, ktoré by malo po nejakom čase zmiznúť.

Ak však máte akné stále a vyskytne sa aj na lícach, mohlo by to znamenať, že s vašimi hormónmi nie je niečo v poriadku a musíte navštíviť lekára skôr, ako bude neskoro.

6. Pri cvičení cítite bolesť

Ak máte často bolesti v panvovej oblasti, keď beháte, chodíte alebo dokonca stojíte dlhší čas, mohlo by to znamenať, že vaše endometrium, vnútorná vrstva vašej maternice, rastie mimo miesta, kde by mala. V takom prípade cudzie bunky endometria spájajú vaše vnútorné orgány dohromady, čo spôsobuje bolesť a nemožnosť cvičenia.

5. Pociťujete bolesti krížov a nôh

Bolesť v dolnej časti chrbta je počas cyklu ženy celkom bežné, takže ju možno považovať za normálnu. Ak však trpíte bolesťami krížov a ramien pred, počas a po menštruácii spolu so svalovým napätím v týchto oblastiach, pravdepodobne máte endometriózu.

Medzi ďalšie bežné príznaky endometriózy patrí znecitlivenie, pocit mravčenia a bolesti nôh. Tento druh bolesti sa môže rozšíriť na jednu alebo obe nohy a zhoršiť sa pred menštruáciou.

4. Krvné zrazeniny

Cyklus prebieha u každej ženy rôzne. Niektorá má slabšie, iná zas silnejšie krvácanie. Je úplne v poriadku, ak spozorujete zrazeninu alebo dve raz za čas. Ak vám však krv stmavne a zrazeniny sú konzistentné a obrovskej veľkosti, môže to byť známka toho, že máte maternicové myómy. Tieto nerakovinové výrastky vo vašej maternici môžu spôsobiť abnormálne krvácanie alebo dokonca problémy s močovým mechúrom.

3. Nemáte chuť na svoje obľúbené jedlá

Cítite sa neustále plná a máte problém dojesť aspoň jedno jedlo? Alebo ste v poslednej dobe úplne stratili chuť do jedla? Všetky tieto zmeny vo vašich obvyklých stravovacích návykoch môžu byť znakom rakoviny vaječníkov, najmä ak sú kombinované s bolesťami brucha a zmenami v črevných návykoch.

2. Strata veľkého množstva vlasov

Vypadávanie vlasov je jedným z vizuálnych príznakov nízkeho testosterónu, hormónu, ktorý podporuje zdravú produkciu vlasov a ich udržiavanie. Istým znakom nerovnováhy je nerovnomerný rast vlasov na hlave, ktorý môžu časom prejsť až do úplnej straty vlasov.

1. Vždy ti je príliš teplo alebo príliš zima

Ak sa ani pri izbovej teplote necítite príjemne a je vám zima, či teplo, pravdepodobne máte hormonálnu nerovnováhu. Jedným z dôvodov takejto nerovnováhy môže byť vaša hladina estrogénu, hormónu, ktorý reguluje ženskú reprodukciu. Normálne sa jeho hladiny menia počas celého života a počas vášho menštruačného cyklu. Niekedy však môžu nastať problémy s jeho tvorbou vo vašom tele.

Hladina estrogénu môže mať vplyv na vašu telesnú teplotu. Nízka hladina estrogénu spravidla spôsobuje návaly horúčavy a vysoký estrogén naopak spôsobuje, že máte neustále pocit chladu.

Zdroj
Zdroj foto: www.pexels.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “8 varovných signálov o zdravotných problémoch, ktoré ženy často ignorujú”