9 Vynálezov 20. storočia, pre ktoré by dnešní rodičia prišli o svoje práva na výchovu svojich detí

Pojem „dieťa“ dlho neexistoval. Popasovať sa s výchovou detí sa ľudstvo vôbec rozhodlo až začiatkom 20. storočia. Budete prekvapení, aké veci boli v tom čase vytvorené pre potomkov

„Pinocchio“

Jednou z najdôležitejších častí pri výchove malého dieťaťa je vštepovanie zručnosti chôdze. Prevažná väčšina rodičov to robí manuálne. Ale jeden švajčiarsky inžinier na začiatku minulého storočia prišiel so zariadením, ktoré umožňovalo ovládať nožičky bábätka pomocou drevených palíc.

Značka pre bábätko

Rozhodne nikto nechce dostať v pôrodnici dieťa, ktoré nie je jeho. Aby sa predišlo týmto nepríjemným situáciám, v 30. rokoch v New Yorku sa používali špeciálne zariadenia na značkovanie detí. Odznak bol vytvorený na nohe alebo zadočku dieťaťa pomocou špeciálnej lampy. Tento postup bol žiaľ trochu bolestivý.

Pobyt na čerstvom vzduchu

Všetky deti potrebujú čerstvý vzduch! Čo ak nemáte čas ísť vonku, pretože doma máte veľa povinností? Odpoveď na túto otázku sa našla začiatkom minulého storočia v Európe. Rodičom detí bolo ponúknuté, aby na okná nainštalovali špeciálne „vzdušné klietky“. Prekvapivo nebola nikdy zaznamenaná ani jedna nehoda s takouto arénou.

Kočiar naopak

Keď dieťa sedí v kočíku, môžete sa pohybovať iba pešo. Švajčiarsky vynálezca Emil Eberl navrhol v minulom storočí zaujímavú alternatívu kočíkov. Stal sa z nej detský kočík namontovaný na riadidlách bicykla. Dizajn nie je najspoľahlivejší a najstabilnejší, ale veľmi praktický a pohodlný!

Detský alarm

V 30. rokoch minulého storočia sa Spojenými štátmi prehnala vlna únosov detí. Na pozadí týchto udalostí bol obchodník Charles Rothenberg schopný vyvinúť a úspešne uviesť na trh projekt alarmu pre kočiare. Ak by sa niekto pokúsil dostať dieťa von z kočíka pri zapnutom systéme, zariadenie by začalo vydávať strašný hluk.

Hojdacia klietka

Americký vynálezca Sheldon D. Vanderburgh a otec troch detí sa po práci cítili (ako väčšina rodičov) absolútne vyčerpaní. S cieľom zjednodušiť starostlivosť o deti prišiel Američan so špeciálnou hojdacou klietkou. Vyzerá to šialene, ale deti aspoň nikam neliezli…

Detská plynová maska

V roku 1938 bola vo Francúzsku vytvorená vôbec prvá plynová maska ​​pre bábätká. V skutočnosti išlo o vzduchový vak s gumovou pumpou a špeciálnym filtrom. Tento vynález sa však nedostal do povedomia širokej verejnosti.

Cestovný „cumlík“

Ako mnohí ľudia, ani Caleb M. Prather neznášal deti, ktoré kričali a plakali v MHD. Preto sa ako inžinier rozhodol vytvoriť špeciálnu rúrku s ventiláciou, kam sa dalo umiestniť plačúce dieťa, aby to prehlušilo jeho plač vo vlaku.

Sud

V Číne bolo vynájdených veľké množstvo zaujímavých vecí, ale dlho nevedeli vymyslieť „humánnu“ ohrádku pre malé deti. Namiesto toho používali takéto podlhovasté sudy na obmedzenie pohybu.

Princíp fungovania prístroja je desivo jednoduchý: dieťa bolo jednoducho vložené do suda až po podpazušie a takto tam viselo. Vo vnútri bolo dosť miesta na to, aby sa dieťatko v prípade potreby vyprázdnilo. Vo vnútri sa nachádzala aj malá priehradka na uhlie na ohrievanie vzduchu počas chladného obdobia.

 

zdroj

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “9 Vynálezov 20. storočia, pre ktoré by dnešní rodičia prišli o svoje práva na výchovu svojich detí”