Strata vašich rodičov vás navždy zmení: bez ohľadu na to, koľko máte rokov

Kým naši rodičia žijú sme ich deti! A ich strata je ranou do konca života, bez ohľadu na to, aký je človek starý.

Výskum potvrdzuje, že smútok zo straty rodičov môže skutočne zmeniť prácu nášho mozgu a spôsobiť dlhodobé fyzické následky.

Za pocit bolesti a smútku v našom mozgu sú zodpovedné cingulárny gyrus, frontálna mozgová kôra a mozoček. Sú tiež zodpovedné za spomienky, spánok a chuť do jedla.

To vysvetľuje, prečo, keď sme v stave hlbokého smútku alebo depresie, sme konfrontovaní s poruchou spánku a chuti do jedla.

Strata rodičov v skoršom veku spôsobí u človeka náhly zármutok, ktorý môže viesť k hnevu a depresii.

V prípade, že máme čas pripraviť sa na stratu rodiča, keď je napr. otec alebo matka chorá, nám pomáha ľahšie prijať a spracovať tento druh zármutku.

Strata rodiča môže viesť k zvýšenému riziku dlhodobých emocionálnych a mentálnych problémov, ako je depresia, úzkosť a užívanie návykových látok.

Strata rodiča v detstve tieto šance ešte viac zvyšuje. Približne jedno z 20 detí mladších ako 15 rokov prišlo jedného alebo oboch rodičov.

Keď príde na smrť jedného z rodičov, neexistuje taká vec ako je fráza „musí si tým prejs.“

Bez ohľadu na to, aký vzťah ste s rodičmi mali, alebo aký druh rodičov to boli, zmení nás to hlboko a navždy – mentálne, fyzicky a emocionálne, po zvyšok nášho života.

Vážte si svojich rodičov a milujte ich, kým sú nažive!

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Strata vašich rodičov vás navždy zmení: bez ohľadu na to, koľko máte rokov”