13 zaručených fráz, ktoré prinútia vaše dieťa, aby vás počúvalo. Nebudú odvrávať, kričať a hádzať sa o zem. ZARUČENE pomôže

Naše dieťa je naším najlepším zrkadlom. A keď sa správa zle, popremýšľajte o tom, čo robíte zle. Po prvé – či s ním hovoríte správne. S dieťaťom je potrebné komunikovať tak, ako by ste chceli, aby komunikovali s vami. Pedagogička Wendy Snyderova sa podelila o niekoľko overených tipov…

„Nahraďte svoj odsudzujúci, negatívny,  výhražný tón niečím neutrálnym, rešpektujúcim, empatickým, povzbudzujúcim (to môže trvať VEĽA času) a správanie vášho dieťaťa sa môže výrazne zlepšiť v priebehu niekoľkých dní.

Týchto 13 pozitívnych fráz je skvelý začiatok, ak chcete zmeniť tón vašej komunikácie s dieťaťom:

  1. „Prosím, hovor pokojne.“

Namiesto: „Prestaň kričať!“ alebo „Buď pokojný!“

Príklad: „Prosím, hovor potichu alebo šepkaj“ (povedzte to šepotom) alebo: „Mám rada tvoj spev ale musíš von na ulicu alebo do izby, aby si mohol spievať hlasnejšie.“

Vysvetlenie: Niektoré deti prirodzene kričia hlasnejšie než iné. Ukážte im, kde by to mali robiť tak, aby nerušili ostatných a používajte silu šepotu. V spojení s jemným dotykom a očným kontaktom je šepkanie neuveriteľne účinným spôsobom, ako prinútiť deti, aby počúvali.

  1. „Chceš to urobiť sám alebo ti s tým mám pomôcť?“

Namiesto: „Opakujem to tretí krát, obleč sa!“

Príklad: „Odchádzame. Obuješ si topánky sám alebo ti s tým pomôžem?“ alebo „Sadneš si do auta sama, alebo ti pomôžem?“

Vysvetlenie: Väčšina detí chce, aby mali nejaké právomoci. Dajte im na výber a ich schopnosti kritického myslenia zrušia pokušenie vzpierať sa.

  1. „Čomu ťa naučila táto chyba?“

Namiesto: „To je hanba!“ alebo „Mohol si to urobiť aj lepšie.“

Príklad: „Čo si zistil, keď si to urobil zle?“ alebo „Ako to nabudúce urobiť inak, aby sa to už nestalo?“

Vysvetlenie: Zameranie sa na motiváciu zmeniť správanie pre budúcnosť vám prinesie omnoho lepšie výsledky ako vyčítanie predošlého skutku.

  1. „Prosím….“

Namiesto: „Nie!“ alebo „Prestaň!“

Príklad: „Prosím, hladkaj toho psa s citom.“ alebo „Prosím, odlož svoje topánky do skrine.“

Vysvetlenie: Hovorí niekto z nás čašníčke, priateľom a rodine o tom, čo nechce? Koniec koncov, je jednoduchšie a rýchlejšie povedať to, čo chcete.

  1. „Chceš ísť teraz alebo za 10 minút?“

Namiesto: „Už je čas ísť…rýchlo!“

Príklad: „Chlapci, chcete odísť teraz alebo si zahrať ďalších desať minút a potom ísť?“

Vysvetlenie: „Deti zbožňujú, keď majú zodpovednosť za svoju voľbu! Vyžaduje si to trochu pozornosti, ale funguje to! Dajte im možnosť voľby a budú sa správať lepšie, ako keby ste sa ich snažili prinútiť.

  1. „Poďme pridať túto hračku do zoznamu darčekov k narodeninám!“

Namiesto: „Nemôžeme si to dovoliť.“ Alebo „Nie, povedala som – žiadne hračky!“

Príklad: „Kúpime túto hračku, keď budeš mať narodeniny?“

Vysvetlenie: Aby sme boli úprimní, neraz sú prípady, kedy im môžeme kúpiť to malé Lego, no nám sa to jednoducho nechce. Namiesto toho, aby sme hovorili o nedostatku peňazí a vytváraní pocitu nedostatku, je lepšie naučiť dieťa počkať si na hračku alebo si na ňu zarobiť.

  1. „Zastav sa, vydýchni, teraz sa pýtaj:“

Namiesto: „Prestaň jačať!“

Príklad: „Zastavme sa, nadýchnime sa a teraz sa ma skús ešte raz opýtať, čo chceš.“

Vysvetlenie: Nezabudnite to namodelovať. Opakujte ho pokojne, kým sa dieťa neupokojí a nezmení tón.

 

  1. „Pracuj s tímom.“

Namiesto: „Nekomanduj!“ a „Nikto sa s tebou nebude chcieť hrať, ak to budeš robiť takto.“

Príklad: „Si skvelý líder. Nezabudni dnes využiť svoje zručnosti v spolupráci. Dávaj svojim priateľom otázky, nediktuj im, čo majú robiť.“

Vysvetlenie: Mnohé deti, ktoré chcú byť dominantné (alebo sa cítiť silne) často hovoria, že sú mocné alebo že ich nikto nechce počúvať. Staňte sa trénerom vášho dieťaťa a naučte ho hrať fér. Spýtajte sa, namiesto toho, aby ste rozkazovali, ukážte, namiesto toho, aby ste o tom len rozprávali.

  1. „Poplač si, súcitím s tebou.“

Namiesto: „Nebuď ako malý.“ Alebo „Neplač!“

Príklad: „Je normálne, že si smutný, budem tu, ak ma budeš potrebovať. Viem, že dokážeš nájsť spôsob, ako sa o seba postarať.“

Vysvetlenie: Deti reagujú veľmi pozitívne, keď ich netlačíme, aby prestali plakať alebo sa prestali báť. Učte ich, že sú schopní vyrovnať sa so sebou. Vďaka tomu ich smútok čoskoro pominie a vybudujú si svoje vlastné sebavedomie.

 

  1. „Počkám, kým to dokončíš.“

Namiesto: „Nechaj ma to urobiť.“

Príklad: „Vyzerá to, že ešte potrebuješ čas, ja si sadnem a počkám.“

Vysvetlenie: Nechajte dieťa, aby si samé zaviazalo šnúrku, alebo si prečítalo nadpis. Cieľom je umožniť deťom vyskúšať, zlyhať, skúsiť to znova a posilniť pocit schopnosti, aby neboli vždy závislé od vás!

 

  1. „Milujem ťa nech sa deje čokoľvek.“

Namiesto: „Nikto ťa nemiluje, keď sa správaš zle,“ alebo „Nedávaj mi pusu po tom, čo si urobil.“

Príklad: „Milujem ťa, bez ohľadu na to, ako si sa správal. Nabudúce popros o hračku namiesto toho, aby si ju len tak vzal bez opýtania.“

Vysvetlenie: Bezpodmienečná láska je jadrom správneho rodičovstva. To znamená, že naša láska k našim deťom by nemala závisieť od ich dobrého správania. Milujeme ich celým srdcom, bez ohľadu na to, čo sa stane. To uspokojí potrebu dieťaťa niekam patriť, čo je kľúčovým motivačným faktorom.

  1. „Verím v teba a podporujem ťa.“

Namiesto: „Ja sa o to postarám sám.“ Alebo „Prečo by som to mala robiť namiesto teba?“

Príklad: „Vidím, aké je to pre teba ťažké a verím, že sa s tým dokážeš vyrovnať. Ak potrebuješ nápady, ako správne riešiť túto situáciu, som tu, aby som ťa podporil.“

Vysvetlenie: Určite je pre vás dôležité, aby boli vaše deti v živote úspešné. Musia byť schopné postarať sa o seba, riešiť svoje problémy a byť si isté, že to dokážu. Podpora namiesto spásy si často vyžaduje viac trpezlivosti a tréningu, no vďaka tomu sa u dieťaťa začne budovať potrebné sebavedomie a vnútorná motivácia.

  1. „Ako sa cítiš?“

Namiesto: „Upokoj sa! Nie je nutné sa tak rozčuľovať!“

Príklad: „Vidím, že si nahnevaná, ako sa cítiš?“

Vysvetlenie: Dôležitým prvkom správnej výchovy je pomáhať deťom identifikovať svoje emócie a efektívne s nimi zaobchádzať.

Keď sa deti cítia pohodlne, majú svoje emócie a odovzdávajú ich iným (namiesto toho, aby ich popierali a snažili sa skrývať), ich správanie sa mení a stávajú sa z nich otvorenejší a úctivejší ľudia.

Použite tieto frázy na nadviazanie dialógu so svojimi deťmi!

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “13 zaručených fráz, ktoré prinútia vaše dieťa, aby vás počúvalo. Nebudú odvrávať, kričať a hádzať sa o zem. ZARUČENE pomôže”