Do škôl prichádza nová reforma! Rozdelenie základných škôl už nebude také, aké ho poznáme!

S prvým a druhým stupňom základných škôl sa, pravdepodobne, budeme musieť rozlúčiť. Ministerstvo školstva totiž prijalo novú reformu, ktorou sa toto delenie ruší a nahradí ho nové, cyklické. Informoval o tom portál  TVNoviny.

Riaditelia základných škôl však so zmenou nie sú stopercentne stotožnení a práve naopak, reformy sa obávajú. Zatiaľ totiž nie je jasné, kto bude žiakov učiť a aké učivo sa bude preberať. Vybrané slová sa už teda nebudú preberať v konkrétnom ročníku a bude na škole ako si osnovy vytvorí.

Definitívne je len to, čo všetko má žiak vedieť.

Zmena rozdeľuje základné školy na tri cykly. Prvý cyklus bude tvoriť prvý až tretí ročník, druhý bude štvrtý a piaty, tretí šiesty až deviaty.

Kto presne má však aprobáciu na výuku takto delených žiakov zatiaľ nie je jasné. Štvrtáci majú väčšinou jednu učiteľku, piataci zase na každý predmet iného učiteľa.

Podľa rezortu školstva budú môcť v druhom cykle učiť učitelia s aprobáciou pre prvý stupeň aj učitelia s aprobáciou pre druhý stupeň, takže sa pravdepodobne budú môcť striedať.

Takíto systém vraj funguje vo viacerých krajinách a žiakovi má uľahčiť prechod z jedného ročníka do druhého.

Prvé školy začnú nový systém testovať už v septembri. Školy sa takto budú musieť začať učiť od jesene 2026, podľa Plánu obnovy.

 

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Do škôl prichádza nová reforma! Rozdelenie základných škôl už nebude také, aké ho poznáme!”