back to top
sobota, 20 apríla, 2024

Vieme, v čom sú všetky deti narodené cisárskym rezom odlišné

Najkomplexnejšia štúdia o detskom mikrobióme zistila, že deti narodené cisárskym rezom majú odlišné črevné baktérie ako tie, ktoré sa narodili prirodzeným spôsobom.

Štúdia ukázala, že deti narodené klasicky zachytia na sebe väčšinu počiatočnej dávky baktérií od svojej matky, zatiaľ čo deti prichádzajúce na svet cisárskym rezom majú viac problémov spojených s nemocničnými baktériami, vrátane kmeňov, ktoré preukazujú antimikrobiálnu odolnosť.

Zistenia by mohli vysvetľovať vyšší výskyt astmy, alergií a iných komplikácií spojených s imunitou u detí narodených cisárskym rezom.

woman in white shirt carrying babyunsplash

„To, ako váš imunitný systém funguje počas vášho života, môže byť ovplyvnené prvým kontaktom s baktériami,“ uviedol Nigel Field, hlavný autor štúdie príspevku z University College London.

Štúdie ukazujú, že deti narodené cisárskym rezom majú nižšiu hladinu dobrých črevných baktérií.

Predtým sa predpokladalo, že mikrobiómy detí môžu byť tvarované baktériami, ktoré prehltnú počas pôrodu. Posledné zistenia ale odhalili, že mikrobióm novorodencov narodených prirodzeným spôsobom nepochádzal z vaginálnych baktérií, ale z matkiných čriev – pravdepodobne zachytených v okamihu pôrodu.

Keď sú deti v matkinom lone, sú sterilné, ale hneď ako sa vystavia vonkajšiemu svetu, začnú prijímať baktérie, ktoré rýchlo osídľujú ich črevný mikrobióm. O šesť až deväť mesiacov sa rozdiely medzi týmito dvoma skupinami deti vyrovnali.

Vedci si však myslia, že počiatočné vystavenie baktériám v okamihu narodenia môže byť pre imunitný systém dôležitým momentom, ktorý definuje jeho citlivosť a kmene baktérií vyvolávajúce reakciu.

Peter Brocklehurst, profesor ženského zdravia pôsobiaci na University of Birmingham, uviedol, že by nebolo vhodné, aby sa rodičia snažili dávať deťom narodeným cisárskym rezom napríklad dávku črevných baktérií matky.

woman in blue denim button up jacket and blue denim jeans standing near brown wooden fenceunsplash

V budúcnosti sa však môže stať rutinnou dávka baktérií deťom narodeným cisárskym rezom.

Odborníci tiež uviedli, že tieto zistenia by nemali znepokojovať ženy, ktoré plánujú podstúpiť cisársky rez, alebo ho už mali. „

V mnohých prípadoch je cisársky rez záchranou života a môže byť správnou voľbou pre ženu a jej dieťa,“ uviedla Alison Wrightová, špecialistka v pôrodníctve a viceprezidentka Royal College of Obstetricians and Gynecologists.

„Presná úloha mikrobiómu u novorodenca a faktory, ktoré ho môžu zmeniť, sú stále neisté, takže si nemyslíme, že by táto štúdia mala ženy odradiť od cisárskeho rezu.“

Štúdia tiež naznačila, že pri formovaní mikrobiómu dieťaťa hrajú úlohu antibiotiká, ktoré sa zvyčajne podávajú pred cisárskym rezom. Štúdia zistila, že dojčenie malo tiež vplyv na črevné baktérie, zohralo však menšiu úlohu.

Štúdia publikovaná vo vedeckom časopise Nature trvala 7 rokov a zahŕňala odobratie 1 679 vzoriek stolice od takmer 600 detí a 175 matiek. Boli vyslané do Sangerovho inštitútu v Cambridgeshire a vložené do zmrazeného archívu.

Tím chce rozšíriť štúdiu tak, aby zahŕňala väčší počet detí, vrátane tých, ktoré sa narodili doma. Chcú sa tiež podrobnejšie zaoberať tým, ako dlho zostávajú nemocničné chyby s antimikrobiálnou rezistenciou a či to predstavuje nejaké riziko pre deti narodené cisárskym rezom.

Zdroj: theguardian.com

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom...

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom...

Orechové listy sú liečivým zázrakom prírody – môžete nimi vyliečiť až 15 vážnych ochorení

Asi väčšina ľudí pozná prospešné vlastnosti vlašských orechov, ale...

Takto vyzerala súťaž mužskej krásy v roku 1941. Pripravte sa na svalnatých mužov

Asi nikoho neprekvapí, že aj kulturistika sa za posledných...
spot_imgspot_img

Svetové predčasne narodené dieťa prekonalo 0% šancu na prežitie a tento rok oslávilo svoje tretie narodeniny.

Vtedy ste to ešte nevedeli, ale 6. júna 2020 sa Beth Hutchinsonová zapísala do histórie tým, že porodila predčasne narodené dieťa na svete. Táto novopečená...

Vtip Dňa: Neuveriteľná Odpoveď Od Slovenského Študenta

Odpoveď študenta bola tak “hlboká”, že ju profesor prostredníctvom internetu zdieľal so svojimi kolegami a tak sa mohla dostať až k nám. Otázku položili...

Žena necháva každú noc postieľku svojho dieťaťa pred vchodovými dverami. Všetkých prekvapila, keď vysvetlila dôvod tohto správania

Catherine Lucreová, matka a babička štyroch detí z Austrálie, necháva každý večer postieľku svojho dieťaťa vedľa. Takéto správanie vyvoláva u cudzích ľudí veľa otázok,...
Verified by MonsterInsights