sobota, 27 júla, 2024

6-ročný chlapec po sebe zanechal modrú škvrnu na koberci. Jeho mama vyslala do sveta srdcervúci odkaz…

Matky čelia denne veľkému množstvu výziev. Nemajú to ľahké, pretože sa neustále zmietajú medzi čistením ulepených rúk a tvárí, kopami bielizne, kŕmením a prípravou detí do školy a kopou ďalších povinností.

Bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažia, aby bolo všetko hotové, spoza rohu vždy prichádza neporiadok – rozliate mlieko, rozhádzané hračky, na ktoré s veľkou pravdepodobnosťou stúpite a škvrny. Rýchla sprcha pred spaním alebo chvíľka pre seba je luxus, o ktorom veľa mamičiek len sníva.

Heather Duckworthová nedávno zdieľala dojemný príspevok o veciach, ktoré pri výchove našich detí považujeme za samozrejmosť.

Všetky tieto neporiadky, ktoré za sebou zanechávajú, sú neoddeliteľnou súčasťou procesu dospievania.

Preto, nech sa to zdá akokoľvek ťažké a nemožné, musíme sa snažiť nájsť radosť medzi neporiadkom, ktorý naši najmenší robia, lebo jedného dňa budú tou najväčšou spomienkou na detstvo, ktoré sme im ako rodičia zabezpečili.

Žiaľ, sú tu aj ženy, ktoré nezažijú chaos a neporiadok, alebo smútiaci rodičia, ktorí prišli o svojho malého tvorcu neporiadku…

assorted-color plastic toy lot                                                                                   unsplash

Heatherin príspevok s názvom „Modrá škvrna“, ktorý sa stal virálnym, sa dotkol sŕdc mnohých budúcich aj súčasných matiek.

Keď sa Heather snažila vydrhnúť špáru, ktorú jej dcéra zašpinila, srdce jej podskočilo, keď si spomenula na neporiadok, ktorý musela pred rokmi upratať.

Táto matka dvojročných trojičiek a štvorročného veľkého brata trávila väčšinu dní naháňaním svojich detí, vyberaním hračiek a zabezpečovaním, aby sa nikto nezranil. „Ruky som mala plné, ale srdce tiež,“ hovorila.

V ten večer pred spaním Heather a jej chlapci tancovali na hudbu z rádia, keď ukladali hračky na svoje miesto. Nikto z nich si nevedel predstaviť, že to bude poslednýkrát, čo si užijú toľko zábavy.

Práve keď si myslela, že chlapci už spia a ona si oddýchne, začula jedno z detí povedať: „O ou“ a vtedy objavila veľkú modrú škvrnu, ktorá jej zostane navždy. Jedno z trojčiat zvieralo pero, ktoré sa mu rozbilo v ruke a roznieslo atrament na celú miestnosť. Chlapček pripomínal šmolka, pretože jeho ruky, tvár a pyžamo boli zafarbené do jasne modrej farby. Keď to Heather videla, bola frustrovaná a cítila sa, akoby zlyhala v úlohe matky. Nebola nahnevaná na svojho syna, ale vyčítala si, že umiestnila pero na dosah detí. Nechala sa ovládať emóciami.

„Zalapala som po dychu, keď som uvidela modré škvrny po podlahe a hustú kaluž atramentu zapadajúcu do nášho koberca – nášho úplne nového koberca. Rýchlo som zakričala na manžela, ktorý umýval riady, aby mi prišiel pomôcť. Hneď som schmatla svojho syna a vzala ho do kúpeľne, aby som ho umyla, a môj manžel začal drhnúť tie žiarivo modré škvrny na našom koberci.

Škvrna sa nedala vyčistiť z nového koberca a kedykoľvek si Heather tú škvrnu všimne, znova pocíti frustráciu a hnev. Až do dňa, keď škvrna zostala symbolom všetkých krásnych chvíľ, ktoré mohla stráviť so svojimi chlapcami.

Len mesiac po tom, čo sa modrá škvrna dostala na ich koberec, synovi diagnostikovali rakovinu a o dva roky neskôr zomrel.  

„Stále to tam bolo. . . a teraz . . . je to spomienka na môjho syna. Bola to tiež neustála pripomienka mojej frustrácie z niečoho tak malicherného. . . niečo také nedôležité.

Táto modrá škvrna bola neustálou pripomienkou, že nie sú dôležité „veci“, ale ľudia. Neustála pripomienka toho, že nehody sa stávajú. Neustála pripomienka, aby ste neriešili maličkosti a pevne sa držali toho, čo je dôležité.

Žena sa snažila skryť tú tvrdohlavú svetlomodrú škvrnu pod nábytkom, no zakaždým, keď to miesto vyčistila, uprene na ňu hľadelo, pripomínajúc jej bolesť a stratu.

person with blue paint on hand                                                                                unsplash

Príbeh Heather nás učí, že veľmi často berieme veci ako samozrejmosť a nedokážeme sa tešiť z maličkostí v živote, ktoré z nás robia to, kým sme. Všetkým matkám chce povedať, že hromady bielizne a hračiek robia z domu domov.

Tie neporiadky vytvárajú tí najdôležitejší ľudia v našom živote; tie neporiadky, o ktorých Heather hovorí ako o „požehnaní v prestrojení“, sú to, vďaka čomu sa oplatí žiť, pretože príde čas, keď nám tieto chvíle budú veľmi chýbať.

„Na koberci by som mala milión modrých atramentových škvŕn, ak by to znamenalo, že môžem byť ešte jeden deň so svojím synom.“

May be an image of 1 person                                                                                                                       facebook

Vždy sa sústreďte na to, čo je dôležité, pretože život je príliš krátky na to, aby ste ho strávili čistením škvŕn.

 

zdroj

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights