back to top
štvrtok, 18 apríla, 2024

Zaručený trik, ako vyčistiť kuchyňu od lepkavých usadenín a mastnoty

Upratovanie kuchyne je najdôležitejšou vecou najmä v prípade, ak tam trávite veľa času. Chcete, aby sa všetko blýskalo od čistoty a bolo na svojom mieste, však?

Často ale čistenie ťažko dostupných miest odkladáme na neskôr, čo zakaždým ľutujeme. Teraz sa naučíte, ako vyčistiť kuchyňu aj od tých najodolnejších nečistôt.

Práve sa blíži čas generálneho upratovania pred Veľkou nocou. 

V tomto období sa snažíme všetko vyčistiť, aby sme rok začali v čo najčistejšom byte, kde nie je miesto ani na smietok prachu. Podelíme sa s vami o tajomstvo, ako vyčistiť kuchyňu od lepkavých usadenín a mastnoty.

person holding yellow plastic spray bottle                             unsplash

Chyby pri upratovaní kuchyne

Nastriekate čistiaci prostriedok a necháte odmočiť 

Na odstránenie odolných škvŕn a plaku nestačí len utrieť veci handrou. Niekto nastrieka čistiaci prostriedok na povrch skriniek a nechajú ho tam chvíľu pôsobiť. Riskujete však, že sa vám na nich urobia fľaky, alebo úplne zničíte povrch kovania. Pamätajte: výrobok by sa nemal nanášať na skrinky, ale na handru.

Namáčanie kovových častí

Kuchynský nábytok obsahuje veľké množstvo kovových prvkov, ktoré je tiež potrebné vyčistiť. Z častého kontaktu s vlhkosťou sa však na kove objavuje hrdza. Korózia pôsobí neesteticky a môže zhoršiť funkčnosť kovania. Je lepšie ich čistiť suchou handričkou alebo ich po mokrom čistení utrieť do sucha.

gray stainless steel faucet                             unsplash

Nečítate pokyny na čistiacich prostriedok

V poslednej dobe sa objavilo obrovské množstvo čistiacich prostriedkov pre širokú škálu povrchov a s rôznymi použitiami. Pred zakúpením ďalšej fľaše si určite prečítajte pokyny. Najmä ak má vaša kuchyňa povrchy ako kameň, prírodné drevo alebo lesklé povrchy.

Zriedkavé čistenie kuchynských skriniek

Bežný človek nemá silu ani čas umývať kuchynské skrinky raz za mesiac. V lepšom prípade sa k tomu dostanú raz za rok, pri veľkom predvianočnom upratovaní. Aby sa však na povrchoch nehromadila mastnota a nečistoty, musíte ich častejšie, aspoň raz za 3 týždne, čistiť mydlovou vodou.

Nenosenie rukavíc  

Vašej kuchyni to neublíži, ale pokožke rúk áno. Moderné chemikálie pre domácnosť sú veľmi agresívne a pokožka sa pri dlhodobom kontakte s vodou vysušuje a rýchlejšie starne. Pri čistení nezabudnite nosiť rukavice a potom na pokožku naneste výživujúci alebo hydratačný krém.

person in blue gloves holding white textile                          unsplash

Užitočné tipy na čistenie kuchyne

Jemné čistiace prostriedky

Samozrejme chceme, aby naša kuchyňa žiarila čistotou. Skúste sa však vyhnúť drsným čistiacim prostriedkom. Priemerná kuchyňa si nevyžaduje toľko upratovania ako napríklad kuchyne v reštaurácií. Vyberte si jemné domáce chemikálie, mäkké špongie, kefy a handry. V opačnom prípade hrozí riziko zanechania drobných škrabancov na povrchu. Spočiatku nebudú viditeľné, ale časom sa v nich začne hromadiť mastnota a nečistoty. Kuchyňa stratí svoj pekný vzhľad a bude nevýrazná.

Dvakrát pretrite povrchy

Nebuďte leniví a dvakrát utrite povrchy. Prvé čistenie je zamerané na odstránenie mastnoty a nečistôt a druhé na odstránenie prebytočnej vlhkosti. Navyše pri opakovanom stieraní je šanca vidieť špinu, ktorú ste prehliadli prvýkrát.

Vyvetrajte skrinky

Po umytí vnútornej časti kuchynského príslušenstva si nájdite čas na uloženie riadu, pohárov a iného náčinia späť na svoje miesto. Najprv utrite všetky povrchy do sucha a nechajte dvierka otvorené kvôli vetraniu. Okrem iného takto získate čas na to, čo by ste už mali vyhodiť z obsahu skriniek alebo ako najlepšie usporiadať priestor.

woman in green polo shirt and white pants standing in front of open cupboard                             unsplash

Opatrne s lesklými povrchmi

Kuchyňa s lesklými povrchmi vyzerá úžasne, ale len dovtedy, kým sa na dvierkach skrinky neobjavia škvrny či odtlačky prstov. Preto pri čistení kuchyne utrite povrchy dosucha a uistite sa, že na nich nie sú žiadne šmuhy. Vyhnite sa abrazívnym domácim čistiacim prostriedkom s jemnou textúrou.

Používajte prírodné prostriedky

Domáce čistiace prostriedky vykonávajú ešte lepšiu prácu, ako chemikálie z obchodov. Zásobte sa alkoholom, sódou bikarbónou, čpavkom a octom. Ide o ekologické a cenovo dostupné produkty, ktoré vám pomôžu vyčistiť kuchyňu. Musíte byť však opatrnejší: najlepšie je vyskúšať pripravený čistiaci prostriedok na menšej ploche.

two cooking pots on kitchen island                       unsplash

Ľudové recepty na čistiace prostriedky

Sódu bikarbónu zmiešajte s vodou v pomere 1:2. Naneste pripravený roztok na handru, pretrite znečistený povrch a po niekoľkých minútach opláchnite vodou.

Zmiešajte sódu bikarbónu a tekuté mydlo v rovnakom pomere a začnite čistiť mastnotu na povrchoch. Naneste roztok, nechajte pôsobiť 15 minút a následne zmyte vodou.

Ocot urobí skvelú prácu pri odstraňovaní škvŕn zo sklenených povrchov. Zmiešajte s vodou v pomere 1: 2 a začnite čistiť.

Teraz už viete, ako vyčistiť kuchyňu tak, aby sa leskla. Najlepšou stratégiou nabudúce je neodkladať čistenie ťažko dostupných miest. Venujte im pozornosť aspoň raz za mesiac, aby ste sa v budúcnosti vyhli vyčerpávajúcim hodinám upratovania.

 

Zdroj: sovkusom.ru

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Takto som odstránila nečistotu a mastnotu za pár sekúnd. 10 najlepších trikov pre čistú kuchyňu ako zo škatuľky

Málokto zažíva potešenie pri upratovaní domácnosti a najmä kuchyne....

Kúpil si v starožitníctve fotografiu za 2 doláre. Potom zistí, že má hodnotu v miliónoch. Ako je to možné?

Mojím koníčkom je nakupovanie starožitností a starožitností zo starožitníctiev...

Čoho sa muži vo vzťahoch najviac obávajú? 5 vecí, o ktorých zriedkavo hovoria

Vzťahy môžu byť komplikované a všetci v sebe nosíme...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Takto som odstránila nečistotu a mastnotu za pár sekúnd. 10 najlepších trikov pre čistú kuchyňu ako zo škatuľky

Málokto zažíva potešenie pri upratovaní domácnosti a najmä kuchyne....

Kúpil si v starožitníctve fotografiu za 2 doláre. Potom zistí, že má hodnotu v miliónoch. Ako je to možné?

Mojím koníčkom je nakupovanie starožitností a starožitností zo starožitníctiev...

Čoho sa muži vo vzťahoch najviac obávajú? 5 vecí, o ktorých zriedkavo hovoria

Vzťahy môžu byť komplikované a všetci v sebe nosíme...

Toto robí na jar veľa Slovákov, pritom im hrozí pokuta až do výšky 3300 eur.

Jar je obdobím, kedy príroda ožíva a s ňou...
spot_imgspot_img

Takto som odstránila nečistotu a mastnotu za pár sekúnd. 10 najlepších trikov pre čistú kuchyňu ako zo škatuľky

Málokto zažíva potešenie pri upratovaní domácnosti a najmä kuchyne. Čistenie digestoru, chladničky, umývanie dlaždičiek či sporáku dokáže znechutiť nejedného človeka. Z tohto dôvodu vám...

TOTO JEDLO zrýchli váš metabolizmus a spomalí proces starnutia. Je tak jednoduché, že ľutujem že som ho nerobila skôr

Puding je v prvom rade dezert, ktorý si väčšina z nás spája s detstvom, iní možno s prázdninami u babičky alebo ďalší s popoludňajším...

Kúpil si v starožitníctve fotografiu za 2 doláre. Potom zistí, že má hodnotu v miliónoch. Ako je to možné?

Mojím koníčkom je nakupovanie starožitností a starožitností zo starožitníctiev a blších trhov. Baví ma to tajomstvo, keď neviem, čo môžem objaviť, hovorí Randy Guijarro. Samozrejme,...
Verified by MonsterInsights