sobota, 27 júla, 2024

Príbeh Francúzky, ktorá žila 122 rokov. Právnik chcel speňažiť jej majetok, no ona ho prežila

Storočných ľudí už nie je na svete tak veľa. Existuje asi len tucet ľudí, ktorí prekonali 110-ročnú hranicu, no aj oni sú stále ďaleko od rekordu.

V roku 1997 sa rekordérkou v dlhovekosti stala Francúzka Jeanne Calment, ktorá žila neuveriteľných 122 rokov, 5 mesiacov a 14 dní.

Až do úplného konca si žena zachovala jasnú myseľ a triezvu pamäť, hoci jej telo už vypovedalo službu. Aká bola a prečo ju mnohí považujú len za obyčajnú podvodníčku?

https://www.instagram.com/p/CSJwsVoKPOn/?utm_source=ig_embed

Jeanne sa narodila 21. februára 1875 v malom francúzskom meste Arles do rodiny aristokratov. V mladosti pracovala na čiastočný úväzok v obchode svojho otca, kde sa raz stretla s Van Goghom. Podľa nej to bol hnusný, smradľavý a drzý muž. Keď mala Jeanne 8 rokov, Thomas Edison vynašiel žiarovku a o 4 roky neskôr bola v Paríži dokončená Eiffelova veža.

Vo veku 21 rokov sa vydala za istého Fernanda Calmenta s ktorým splodili a vychovali jedinú dcéru Yvonne. Tá jej dala niekoľko vnúčat, no žene bolo súdené prežiť celú svoju rodinu. V roku 1963 prišla o posledných členov rodiny a zostala úplne sama.

https://www.instagram.com/p/CSJdQqgs7MU/?utm_source=ig_embed

Svetová sláva

Svoje 100. narodeniny oslávila sama a v tichosti. Bývalý starosta Arles si spomenul, že starenku pozval na oslavu, no tá to odmietla.

Onedlho sa mu ju podarilo presvedčiť, aby si prišla do kancelárie starostu pre darček. Dlho na ňu čakal, až si uvedomil, že 100-ročná babička celý ten čas ticho sedela v rade. Nikto si totiž nemyslel, že bude vyzerať mladšie, než bol v skutočnosti jej vek.

Skutočná sláva prišla až vo veku 110 rokov.

Po tom, čo takmer podpálila vlastný dom, bola poslaná do domova dôchodcov a tam sa stala zaujímavým objavom pre novinárov. Nikdy predtým neposkytla žiaden rozhovor, ale tam sa zdalo, že sa nudí, pretože s radosťou rozprávala o svojom živote.

Stala sa držiteľkou rekordu v dlhovekosti, keď prežila všetkých svojich konkurentov. Zomrela v roku 1997 vo veku 122 rokov. Miestni ju volali slúžka z Arleans a starosta mesta povedal, že je babičkou všetkých Francúzov, ako aj spomienkou na celé mesto.

https://www.instagram.com/p/CSJtZbqofm1/?utm_source=ig_embed

Neúspešná právnička

Jeden z najznámejších príbehov je o nešťastnom právnikovi menom Raffrey. Keď mala žena 90 rokov, rozhodla sa so susedom uzatvoriť dohodu. Podľa podmienok zmluvy sa zaviazal zaplatiť žene určitú sumu a za to zdedí jej dom. Muž si myslel, že takto zaplatí skutočnú sumu za dom o 10 rokov, preto súhlasil.

Raffrey veril, že 90-ročná žena už nebude dlho žiť. Nakoniec jej platil peniaze neuveriteľných 30 rokov! Navyše, zmluva obsahovala klauzulu o tom, čo by sa stalo, keby muž zomrel skôr. Výsledkom bolo, že vdova po právnikovi platila žene ešte niekoľko rokov.

https://www.instagram.com/p/CKTcjSAl2kC/?utm_source=ig_embed

Držiteľka rekordu alebo podvodníčka?

Mnohí však aj viac ako 20 rokov po jej smrti pochybujú, že stará žena skutočne žila tak dlho. Podľa najpopulárnejšej teórie Jeanne zomrela v roku 1934 a jej miesto zaujala jej dcéra Yvonne. Údajne to bola Jeanne, ktorú skolil zápal pľúc, avšak jej dediči, aby neplatili šialenú daň z dedičstva, sa rozhodli prekabátiť systém.

Táto teória má však jednu veľkú dieru.

Rodina bola v Arles dosť vplyvná, čo znamená, že obyvatelia mesta dokázali rozlíšiť Jeanne od jej dcéry. Bolo celé mesto zapojené do takého podvodu? Nepravdepodobné. Aj keď údajne existujú dôkazy o žene, ktorá sa zaoberala telom Yvonne. Telo podľa nej patrilo jej matke.

Odpoveď môže poskytnúť iba exhumácia, ktorú však francúzske úrady odmietajú vykonať. Napriek tomu sa Jeanne stala národným pokladom.

Okrem iného sa preslávila tým, že pred dovŕšením 100 rokov aktívne športovala, jedla kilogram čokolády týždenne a zbožňovala víno a cigarety. To znamená, že žena neviedla príliš zdravý životný štýl. Podľa niektorých za dlhý život vďačí sile svojho ducha a nekonečnému prísunu pozitívnej energie.

Zdroj: ofigenno.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights