back to top
streda, 24 apríla, 2024

Starí rodičia, ktorí sa starajú o svoje vnúčatá, žijú o 10 rokov dlhšie!

Každý vie, že starostlivosť o vnúčatá prináša starým rodičom veľkú radosť. Nedávno sa však ukázalo, že okrem príjemných emócií môže takáto starostlivosť prospieť zdraviu starších ľudí a dokonca im predĺžiť život.

Štúdia publikovaná v odbornom časopise Evolution and Human Behavior analyzovala údaje o 500 Berlínčanoch vo veku 70 a viac rokov. Výsledky ukázali, že starší ľudia, ktorí často komunikujú s vlastnými vnúčatami a starajú sa o ne, žijú v priemere o 20 rokov dlhšie.

Štúdie sa zúčastnili nielen starí rodičia, ktorí sa neustále starajú o svoje vnúčatá, ale aj tí, ktorí to z času na čas robili bez toho, aby za ne prevzali plnú zodpovednosť.

Starostlivosť o vlastné vnúčatá, komunikácia a hranie sa s nimi prináša podľa doktora Ronana Factora starším ľuďom pocit zadosťučinenia a šťastia.

To zase pomáha znižovať hladinu stresu. Taktiež starostlivosť o vnúčatá núti starých rodičov k pohybovej aktivite, čo má priaznivý vplyv aj na ich zdravie.

Treba však mať na pamäti, že zdravie ľudí v takomto veku už nie je obzvlášť silné. Preto prílišná aktivita pri starostlivosti o vnúčatá môže spôsobiť dosť vážne poškodenie fyzického stavu u staršieho človeka. S tým musia počítať tí rodičia, ktorí často nechávajú svoje malé deti pod ich dohľadom.

Navyše, z času stráveného so starými rodičmi profitujú aj vnúčatá. Napríklad emocionálny stav takýchto detí je stabilnejší, sú vyrovnanejšie a pokojnejšie.

zdroj

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Newsletter

Prečítaj si

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení...

Istá žena videla svojho manžela plakať na dvore. Myslela si to najhoršie, vybehla von a videla, čo susedia urobili jej postihnutému manželovi.

Brittany Lynn Garrettová na vlastnej koži pozná, aké je to mať manžela v ozbrojených silách. Christopher bol vždy oddaný svojej krajine, ale práve vojna...

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne a otvorene prehovorila o svojom rozhodnutí nemať deti vo videu na TikToku. Žiaľ, musela zverejniť aktualizáciu,...

Manželstvo Richarda Gerea s o 33-ročnou mladšou manželkou, ktorá kedysi spávala na ulici, má „silnú karmickú energiu“

Po tom, čo Richardovi Gerovi stroskotali prvé dve manželstvá, sa herec rozhodol, že sa už nebude zapájať do srdcových záležitostí a mať ďalšie deti,...
Verified by MonsterInsights