sobota, 27 júla, 2024

Žena zistí, že nie je biologickou matkou svojich detí – Ako sa toto mohlo stať?

V roku 2006 požiadala Lydia Fairchild o finančnú pomoc štát Washington. V rámci žiadosti bola ona a jej rodina testovaní, aby sa dokázalo, že sú všetci príbuzní.

Krátko nato si ju do kancelárie zavolalo oddelenie sociálnych služieb, aby prediskutovali jej prípad s úplne nečakaným problémom. Zistili, že deti, ktoré porodila a následne vychovala nie sú jej. Podľa biologických testov to neboli jej deti.

„Jednoducho mi začali klásť zvláštne otázky,“ uviedla Lydia pre ABC News. Vysvetlili jej, čo sa stalo, no Lydia tomu nechcela veriť. „Nie,“ povedali jej, keď sa pokúsila spýtať, či nedošlo k omylu. ,,DNA je stopercentne spoľahlivá a neklame.“

Ešte zvláštnejšie bolo, že jej priateľ, otec detí, bol s nimi príbuzný. Bola to len Lydia, ktorá nebola v spojení s vlastnými deťmi. Okrem toho, že ju to vylúčilo z poberania finančnej pomoci, bola teraz podozrivá z podvodu v oblasti sociálnej starostlivosti a hrozilo jej odobratie detí.

Hoci testy DNA nie sú spoľahlivé, pretože aj laboratóriá môžu urobiť chybu, v tomto prípade boli správne. Druhý test prišiel s rovnakým, zvláštnym výsledkom. Lydii to začalo pripadať dosť ponuré, pretože štát na ňu podal žalobu za podvod.

Jej prípad však nebol ojedinelý.

V roku 2002, 52-ročnej Karen Keegan zlyhali obličky a potrebovala transplantáciu. Keď sa obrátila na rodinu, aj ona zistila, že dve z troch detí, ktoré porodila a vychovala, boli biologické deti jej manžela, ale nie jej. Vyšetrovanie príčiny by nakoniec pomohlo Lydii vyhrať jej prípad proti vláde.

Vzorky boli vtedy odobraté celej rodine pre podozrenie na tetragametický chimérizmus. K tetragametickému chimerizmu dochádza vtedy, keď sú dve oddelené vajíčka oplodnené dvoma rôznymi spermiami a potom jedno z embryí absorbuje druhé v počiatočných fázach vývoja. Ľudia s týmto typom chimerizmu môžu mať dve krvné skupiny, rôzne farby očí alebo iné fyzické znaky, ako sú materské znamienka.

Chimérizmus je zriedkavý, ktorý ma približne len 100 ľudí. Ľudia s týmto ochorením môžu žiť bez komplikácií, okrem zmenenej pigmentácie. Väčšina ľudí sa o svojom stave dozvedelo až po krvných testoch.

U chimérnych pacientov väčšina buniek zvyčajne pochádza z jednej sady DNA, uvádza Live Science. V niektorých prípadoch sa u osoby môžu vyvinúť nejednoznačné genitálie, ak embryá dvojčiat, z ktorých sú vyvinuté, obsahujú rôzne chromozómy.

,,Vzhľadom na zjavnú vzácnosť tetragametického chimerizmu a dôležitosť použitia molekulárnych techník na potvrdenie jeho prítomnosti môže byť tento stav poddiagnostikovaný,“ píše tím vo svojej štúdii. ,,Navyše, ak v krvi prevažuje jedna bunková línia, chimérický stav nemusí byť detegovaný, pokiaľ sa nevykonajú rodinné štúdie. Aj napriek tomu môžu byť nálezy nesprávne interpretované ako vylúčenie materstva alebo otcovstva.“

S týmto vedomím mohla Lydia dočasne zahnať tvrdenia, že nie je matkou jej detí, zatiaľ čo sa snažila o ďalšie testovanie. Samozrejme, výter z krčka maternice nakoniec dokázal, že má dve odlišné sady DNA. Aj ona trpela touto anomáliou.

Zdroj
Zdroj foto: www.unsplash.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights