back to top
štvrtok, 18 apríla, 2024

11 Škodlivých veci, ktoré rodičia robia svojim deťom bez toho, aby si to uvedomovali

11 Škodlivých veci, ktoré rodičia robia svojim deťom bez toho, aby si to uvedomovali. Iba v Spojených štátoch je každú hodinu zranené dieťa z dôvodu pádu z vysokej stoličky. Rodičia by mali byť opatrný pri hraní detí mimo domu. Skryté nebezpečenstvo na nich číha na zdanlivo bezpečných miestach, ako sú detské ihriská alebo dokonca doma.

1. Nechať ich hrať nebezpečné športy

Pre deti, ktoré praktizujú šport existuje mnoho výhod. Existuje však aj špecifický zoznam športov s vysokým potenciálom nebezpečenstva, pri ktorom sa môžu deti zraniť. Súdny patológ Dr. Bennet Omalu radí, ktorým športom by sa deti mali vyhnúť.

Je to hlavne americký futbal, ľadový hokej, zmiešané bojové umenia, box, zápas a ragby. Počas týchto športov dostáva dieťa viac rán do hlavy, čo podľa neurovedcov predstavuje riziko vystavenia poškodeniu mozgu.

Vysoko nárazové činnosti môžu tiež spôsobiť výrazné stlačenie chrbtice a hyperexdenzáciu chrbta, čo môže viesť k vážnym zraneniam. Opakované zapájanie sa do týchto športov môže časom zhoršiť skoliózu. Mali by sa vyhnúť drepovaniu, zdvíhaniu vyššej hmotnosti nad hlavou, tvrdým pristátiam ako pri roztlieskavaní a behu na veľké vzdialenosti.

2. Nechať ich sedieť v polohe W

Poloha W je skutočne bežný spôsob, ako sa deti rozhodnú sedieť pri hraní na zemi, najmä preto, že je pre nich pohodlná. Lekári však radia rodičom, aby odrádzali svoje deti od takéhoto sedenia.

Okrem toho chiropraktik Avni Trivedi počas rozhovoru uviedol, že táto pozícia sa stala „novou zdravotnou epidémiou“, ktorá môže výrazne ovplyvniť vývoj dieťaťa v kĺboch a bedrách. Môže oslabiť svaly trupu a vyvíjať mimoriadny tlak na chrbát, krk a ramená.

3. Dávať im tablety (najmä batoľatám)

Deti trávia stále viac času pred obrazovkami. Ich novou obľúbenú hračkou je tablet. Lekári varujú rodičov, aby čo najviac skrátili „čas pred obrazovkou“. Ohrozuje ich modré svetlo, čo je časť škodlivého svetla, ktoré tieto obrazovky vyžarujú. Bežnými príznakmi nadmerného vystavenia sa modrému svetlu sú bolesti hlavy, bolesti krku a ramien, suché alebo podráždené oči. Ďalšie sú psychologické, ako je znížená miera pozornosti, zlé správanie a podráždenosť. Môže to tiež ovplyvniť ich spánok a prebudenie, takže sa cítia unavení a vyčerpaní.

4. Nechať ich skĺznuť do lona

Väčšina rodičov si myslí, že keď sú na ihrisku so svojimi deťmi, je bezpečnejšie keď idú na šmykľavku rodičia s deťmi v lone. V skutočnosti ide o mimoriadne skryté nebezpečenstvo na ihrisku, ktoré môže u detí spôsobiť zlomeniny nôh.

Ako vysvetľuje detský lekár Dr. Diane Arnaout, hmotnosť rodiča tlačí všetko smerom nadol pri vyššej rýchlosti. V prípade, že ktorákoľvek časť detskej topánky alebo ramena sa vysunie zo šmyku, noha alebo rameno sa môžu vykrútiť a zlomiť.

5. Hranie hry Chubby Bunny so svojimi deťmi

Bucľatý zajačik je veľmi populárna výzva, ktorú deti zvyčajne robia so svojimi rodičmi. Musia si do úst vkladať zvyšujúci sa počet marshmallows a zároveň čo najjasnejšie uvádzať frázu „bucľatý zajačik“. Aj keď to pre deti môže byť zábavné a chutné, pretože po ukončení hry skonzumujú svoju obľúbenú sladkosť, je to nebezpečná výzva a vyskytlo sa niekoľko incidentov, ktoré sa neskončili dobre.

6. Stolička ako stojan

To je jeden z najbežnejších dôvodov zranenia detí, najmä u batoliat. Deti sú nezastaviteľné a zvyčajne chcú vyliezť na všetko, vrátane stoličiek. Najmä pád z vysokých stoličiek je hlavnou príčinou úrazov hlavy a otrasov mozgu. Špecialisti odporúčajú rodičom, aby svoje deti pripútali na stoličky pri jedle, nedovolili im vstať a tiež na nich vždy dohliadali. Vždy existuje možnosť, že sa dieťa dostane zo svojej stoličky a spadne.

7. Hranie sa v blate

Deti milujú, keď sa hrajú vonku. Je však potrebné starostlivo zvážiť, kde sa hrajú. Hranie sa v blate a špine môžu byť pre deti mimoriadne škodlivé. Hlavnou príčinou je olovo a jeho nebezpečné účinky na naše zdravie.

Aj keď bola olovená farba v domoch zakázaná, stále existujú miesta s peelingovou olovenou farbou ako sú stodoly, garáže a staré domy. Deti by mohli byť vystavené pôsobeniu pôdy, v ktorej sa nachádzalo olovo z dvorov, ktoré boli v blízkosti týchto miest. Olovo samotné je jedovatý kov, ktorý môže spôsobiť poškodenie mozgu a celoživotné problémy.

8. Skákanie na trampolíne, keď rodičia nevidia na svoje deti

Rodičia kúpia na svoje záhrady trampolíny. Veľké aj malé deti ich zbožňujú. Toto zdanlivo zábavné a nevinné skákacie zariadenie môže byť pre deti vážne škodlivé. Podľa nariadení Americkej detskej akadémie by sa trampolíny nemali nachádzať v domácnosti s deťmi. Dôvodom je skutočnosť, že zranenia spôsobené skákaním na trampolínach zahŕňajú zlomené kosti, poranenia hlavy, ako napríklad otrasy mozgu a tvrdšie traumy, ktoré môžu viesť k trvalému poškodeniu mozgu alebo dokonca k smrti.

9. Kosenie

Kosačky na trávu sú ťažké a extrémne nebezpečné stroje a môžu ľahko poraniť malé dieťa, ktoré sa pravdepodobne bude chcieť priblížiť a zistiť, ako to funguje. Podľa stránky HealthyChildr.org iba v Spojených štátoch „každý rok príde na pohotovosť pre zranenia súvisiace s kosačkou viac ako 9 000 detí.“ Deti by mali preventívne zostať vo vnútri domu a rodičia by sa mali ubezpečiť, že ani v okolí nie sú žiadne deti.

10. Jazda na bicykli bez prilby

Niet divu, že cyklistika je jednou z obľúbených aktivít detí. Dáva pocit nezávislosti, slobody a zábavy. Presne to, čo deti chcú. Jazda na bicykli však môže byť nebezpečná pri nezodpovednej jazde, najmä pri deťoch.

To, čo sa týka dospelých, sa samozrejme vzťahuje aj na deti. Nosenie prilby je bezpečnostné pravidlo číslo jedna, pretože chráni hlavu v prípade pádu. Nosenie môže zabrániť úrazom mozgu a ťažkým traumatickým zraneniam. Je tiež dôležité, aby ste svojmu dieťaťu nikdy nedovolili jazdiť bez dozoru. Jazda na bicykli môže byť skvelou rodinnou aktivitou, preto buďte dobrým príkladom a jazdite s prilbou.

Dúfame, že tento výber potenciálnych nebezpečenstiev pomôže vám a vašim deťom vychutnať si bezpečnejší každodenný život.

Ste príliš ochranársky rodič ? Aké najnebezpečnejšie dobrodružstvo ste robili ako dieťa? Napíšte nám svoje príbehy do komentárov.

Zdroj: www.brightside.me

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Takto som odstránila nečistotu a mastnotu za pár sekúnd. 10 najlepších trikov pre čistú kuchyňu ako zo škatuľky

Málokto zažíva potešenie pri upratovaní domácnosti a najmä kuchyne....

Kúpil si v starožitníctve fotografiu za 2 doláre. Potom zistí, že má hodnotu v miliónoch. Ako je to možné?

Mojím koníčkom je nakupovanie starožitností a starožitností zo starožitníctiev...

Čoho sa muži vo vzťahoch najviac obávajú? 5 vecí, o ktorých zriedkavo hovoria

Vzťahy môžu byť komplikované a všetci v sebe nosíme...

Newsletter

spot_img

Prečítaj si

Takto som odstránila nečistotu a mastnotu za pár sekúnd. 10 najlepších trikov pre čistú kuchyňu ako zo škatuľky

Málokto zažíva potešenie pri upratovaní domácnosti a najmä kuchyne....

Kúpil si v starožitníctve fotografiu za 2 doláre. Potom zistí, že má hodnotu v miliónoch. Ako je to možné?

Mojím koníčkom je nakupovanie starožitností a starožitností zo starožitníctiev...

Čoho sa muži vo vzťahoch najviac obávajú? 5 vecí, o ktorých zriedkavo hovoria

Vzťahy môžu byť komplikované a všetci v sebe nosíme...

Toto robí na jar veľa Slovákov, pritom im hrozí pokuta až do výšky 3300 eur.

Jar je obdobím, kedy príroda ožíva a s ňou...
spot_imgspot_img

Takto som odstránila nečistotu a mastnotu za pár sekúnd. 10 najlepších trikov pre čistú kuchyňu ako zo škatuľky

Málokto zažíva potešenie pri upratovaní domácnosti a najmä kuchyne. Čistenie digestoru, chladničky, umývanie dlaždičiek či sporáku dokáže znechutiť nejedného človeka. Z tohto dôvodu vám...

TOTO JEDLO zrýchli váš metabolizmus a spomalí proces starnutia. Je tak jednoduché, že ľutujem že som ho nerobila skôr

Puding je v prvom rade dezert, ktorý si väčšina z nás spája s detstvom, iní možno s prázdninami u babičky alebo ďalší s popoludňajším...

Kúpil si v starožitníctve fotografiu za 2 doláre. Potom zistí, že má hodnotu v miliónoch. Ako je to možné?

Mojím koníčkom je nakupovanie starožitností a starožitností zo starožitníctiev a blších trhov. Baví ma to tajomstvo, keď neviem, čo môžem objaviť, hovorí Randy Guijarro. Samozrejme,...
Verified by MonsterInsights