sobota, 27 júla, 2024

Aké triky používajú zamestnávatelia, aby si vybrali najlepších uchádzačov o zamestnanie?

Pohovor – pre mnohých ľudí skľučujúca skúsenosť, hoci nie všetci zamestnávatelia sa vás snažia dostať do úzkych alebo vás provokovať čudnými otázkami. Na druhej strane, získať dobrú pozíciu nie je vôbec také jednoduché. Práve preto si môžete prečítať dôležité tipy o tom, ako prejsť cez pohovor a nenechať sa nachytať na záludné otázky.

Ako prejsť pohovorom

Takmer každý rozhovor vyzerá ako mini rozhovor. Dávajú vám otázky súvisiace s vašimi odbornými schopnosťami a vlastnosťami, schopnosťou pracovať v tíme, byť odolní voči stresu a podobne.

Niekedy však personalista kladie otázky, ktoré na prvý pohľad v skutočnosti nesúvisia s vašou potenciálnou pozíciou vo firme. V tomto prípade je dôležité byť pripravený správne interpretovať otázku a nenechať sa zmiasť jej otázkami.

Čo s takými otázkami?

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému detailný záber, dohoda, elektronickýPexels

Ako sa vám pozdáva toto počasie?

Pohovor začína už od chvíle, keď naň prídete. Aj obyčajná otázka na počasie môže mať skrytý význam. Mnoho uchádzačov o zamestnanie bez toho, aby o tom vedelo, začne akýsi priateľský rozhovor o počasí. „Ach, počasie je otrasné.

Kým som sa k vám dostal/a, popreklínal/a som všetko na svete.” A tu je prvá chyba. Po prvé, vždy by ste o tom mali premýšľať, najmä na pohovore, ak naozaj chcete získať prácu. Aj keď počasie, úprimne povedané, nie je najlepšie, stále stojí za to dať kladnú odpoveď. Nefňukajte a nesťažujte sa.

Prečo sú kanalizačné poklopy okrúhle? Aj takýmito otázkami vás môžu zaskočiť.

Možno je to jedna z najbežnejších logických otázok. Samozrejme, že sa vás na to nikto nemusí pýtať. Ale hlavnou vecou je pochopiť podstatu. Zamestnávateľ si vás takpovediac „oťukáva“. Je to rýchly spôsob, ako vytvoriť stresovú situáciu.

Otázka vás môže odradiť a vy, počas čoho, ako si niečo mumláte popod nos, dávate najavo, že ste zmätení a neviete, čo povedať. Nestrácajte sa, začnite uvažovať alebo sa aspoň pokúste zavtipkovať. Ak vás otázka priviedla do slepej uličky, personalista si s najväčšou pravdepodobnosťou bude myslieť, že vás z koľají vyradia aj akékoľvek iné neštandardné úlohy.

Prečo sú teda poklopy okrúhle?

  1. Pretože tunely studní a prierez kanalizačných potrubí sú tiež okrúhle. Preto jednoducho nemá zmysel používať iný tvar, okrúhly je najpohodlnejší.
  2. Pretože okrúhle poklopy nikdy nespadajú do studne. Ale napríklad hranaté môžu byť bez problémov.
  3. Pretože je to takto lacnejšie. Na pokrytie okrúhleho „otvoru“ s priemerom 60 centimetrov štvorcovým vekom by mala mať plocha takého veka 0,36 štvorcového metra. Túto úlohu je možné súčasne vykonať pomocou okrúhleho poklopu s rozlohou 0,28 štvorcových metrov. Viditeľný rozdiel?

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému agent, anonymný, bočný pohľadPexels

Vysnívaná práca

Možno sa vás opýtajú, aká by bola vaša vysnívaná práca. Dávajte si pozor. Ak ste od detstva snívali o hre na klavíri a hraní vo filme, ale prišli ste získať prácu obchodného manažéra, je lepšie sa venovať profesii, o ktorú sa pokúšate.

Napríklad získate prácu redaktora alebo textára a poviete, že snívate o tom, že budete spisovateľom. Jedna profesia neprotirečí tej druhej a zamestnávateľ vidí, že vaša práca vám môže dokonca pomôcť priblížiť sa k svojmu snu. Spokojnosť na oboch stranách.

Čo by ste urobili, keby ste zajtra vyhrali milión v lotérii?

Mnoho ľudí sa z času na čas venuje tejto téme. Nemusíte hneď povedať, že sa budete ponáhľať precestovať celý svet alebo si kúpiť všetko, čo vám napadne. Určite spomeniete aj to, že okamžite odídete z práce, pretože ju nepotrebujete, ak máte milióny na bankovom účte.

Človek, ktorý vedie pohovor, sa chce dozvedieť najmä to, ako narábate s financiami. Okrem toho ho tiež zaujíma, prečo potrebujete prácu: či to je len kvôli peniazom alebo aj kvôli rozvoju.

Väčšinou uprednostnia uchádzača o zamestnanie, ktorý o danú pozíciu prejaví väčší záujem. To znamená, že je dôležité ukázať, že mesačný plat nie je to jediné, kvôli čomu ste sem prišli.

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému anketár, cez rameno, kaukazský ženaPexels

Môžete nastúpiť už dnes?

Medzi rôznymi otázkami na pohovore je veľmi tenká hranica. Áno, že je dôležité prejaviť o prácu záujem, ale je tiež dôležité, aby ste to nepreháňali. Nemusíte dávať najavo, že kvôli tejto pozícii ste pripravení okamžite sa všetkého vzdať a súhlasiť s akýmikoľvek podmienkami. Týka sa to predovšetkým tých, ktorí sú už zamestnaní, ale hľadajú si nové zamestnanie.

Padne otázka: „Môžete začať už dnes?“ Radosť z toho, že vás chcú zamestnať, nemusí znamenať, že budete okamžite súhlasiť a kričať nadšením, že to beriete. Zamestnávateľ teda uvidí, ako vážne beriete svoju predchádzajúcu pozíciu. Navyše, ak si myslí, že už so všetkým súhlasíte, potom vám môže ponúknuť oveľa nižší plat.

Samozrejme, neexistuje žiadna definitívna rada, ako úspešne prejsť pohovorom. Je to aj istý druh umenia, ale trocha prípravy, pozornosti a sebavedomia určite nikomu neuškodí. Veľa šťastia!

Zdroj: ofigenno.com

otázkami, 

Otázkami 

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights