sobota, 27 júla, 2024

Príbeh autorky kníh Harry Pottera: Od chudobnej slobodnej matky až po prvú spisovateľku na svete, ktorá zarába milióny

31. júla 2021 mala Joan Rowlingová 56 rokov. „Mama Ro“, ako spisovateľku láskyplne volajú fanúšikovia, je mimoriadne bohatá a neuveriteľne populárna. Úspech „Harry Pottera“ jej priniesol milióny fanúšikov po celom svete a spolu s fanúšikmi prišli aj peniaze a sláva.

Vypredávali všetky regále každej ságy o chlapcovi s jazvou. Harry Potter urobil z Rowlingovej prvú spisovateľku, ktorá na svojom diele zarobila miliardu dolárov.

Avšak v roku 1997 bola nezamestnaná slobodná matka, ktorá uvažovala, že si siahne na život!

https://www.instagram.com/p/CMrkZk7AUn4/

Autorka Harry Pottera

Keď si Rowlingová zaspomínala na svoju minulosť, úprimne priznala: „Bola som najväčší stroskotanec.“ Po krátkodobom manželstve zostala s dieťaťom sama, bez Joan s dieťaťom bez akýchkoľvek prostriedkov na prežitie.

Podľa spisovateľky si vieru v budúcnosť udržala len vďaka práci na svojom prvom románe. Rukopis prvého zväzku Harryho Pottera dokončila v roku 1995. Žiaľ, utrpenie ženy sa tým neskončilo.

Dva roky si príležitostne privyrábala a zároveň sa snažila získať priazeň vydavateľstiev.

Dvanásť vydavateľstiev si prečítalo je rukopis a odmietli ho. Vydavateľstvo Bloomsbury Publishing taktiež chcelo pokračovať v ich šľapajach, no Harryho Pottera nakoniec zachránila 8-ročná dcéra predsedu spoločnosti. Po prečítaní rukopisu požadovala, aby otec pokračoval v čítaní…

https://www.instagram.com/p/CTHB4n9Lctn/

Sága, ktorá dobyla svet

Prvé vydanie prvého zväzku „Harryho Pottera“ malo iba tisíc kópií. A v deň vydania siedmeho zväzku ságy si fanúšikovia kníh kúpili 7 000 kópií za minútu! Za desať rokov medzi prvou a poslednou knihou série si Potter získal srdcia miliónov detí. A jeho autorka sa z neznámej šedej myšky zmenila na svetoznámu celebritu!

Joan neskôr vydala niekoľko ďalších kníh o svete Harryho Pottera. Spisovateľka sa však neobmedzuje iba na Potterovky. Rowlingová napísala sériu detektívnych románov pre dospelých a celú plejádu publikácií v novinách. Joan je tiež mimoriadne aktívna na sociálnych sieťach. Jej Twitter sleduje asi 15 miliónov ľudí. Práve tam v roku 2020 vypukol škandál, po ktorom sa pod Rowlingovou zatriasol piedestál…

https://www.instagram.com/p/CTG1-Q9I84H/

Veľký škandál

Všetko sa to začalo, keď napísala príspevok na Twitteri s ostrou kritikou frázy „ľudia s menštruáciou“.

V modernej angličtine táto fráza znamená nielen ženy, ale aj trans mužov a ne binárne osoby. Podľa Rowlingovej úplné opustenie konceptu pohlavia pripravuje mnohých o akúkoľvek príležitosť diskutovať o svojom živote. Spisovateľku okamžite obvinili z toho, že trpí transfóbiou.

Tisíce fanúšikov sa od nej okamžite odvrátili. Niektorí z hercov, ktorí hrali v „Harry Potterovi“, tiež verejne odmietli jej postoj. Joan bola verejne porovnávaná s Voldemortom a profesorkou Umbridgovou, najneprívetivejšími postavami v jej knihách.

Ona si však stala za svojím názorom. Nech je to akokoľvek, stále tvrdí, že neurobila nič zlé, iba sa podelila o svoj názor a zdôrazňuje, že najviac si váži slobodu slova.

Zdroj: ofigenno.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights