back to top
streda, 24 apríla, 2024

5 potravín, ktoré vám pomôžu v boji s celulitídou

Zábaly, toniká, krémy, dokonca aj masáže? Skúšali ste už všetko, vašu pokožku doslova rozmaznávate a ona sa vám vytrvalo odmeňuje pomarančovým vzhľadom? Nehádžte flintu do žita ani bikiny do koša! Odstránenie alebo zmiernenie prejavov celulitídy môže byť jednoduchšie ako si myslíte. Poradíme vám, ktoré potraviny v jedálničku dokážu viac ako drahé anticelulitídne krémy.

Celulitída: Výsada žien?

Celulitída je jedným z najrozšírenejších kozmetických problémov nežnejšieho pohlavia. Príčinou pomarančovej kože je porucha cirkulácie lymfy a zadržiavanie tuku a vody v tukových bunkách. Prejavuje sa nevzhľadnými nerovnosťami, hrbolčekmi, jamkami a ryhami na koži. Najčastejšie sa objavuje na zadku a stehnách, ale potrápiť môže aj oblasť bruška. V rôznych fázach života postihuje celulitída 80 až 90 % žien, pričom sa nevyhýba ani štíhlym postavám. Muži za svoju hladkú kožu vďačia inému usporiadaniu kolagénových vlákien podkožného väziva.

Najlepšie potraviny v boji proti pomarančovej pokožke

Vzhľad pokožky zlepšujú najmä kvalitné potraviny s vysokým obsahom vody, vitamínu C, vlákniny a nenasýtených mastných kyselín.

Citrusové ovocie

Pomaranče, grapefruity a citróny sú pre vašu pokožku mimoriadne zdravé. Obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, ktorý je nevyhnutný pre tvorbu kolagénu. Spojivové tkanivo bude vďaka dostatku kolagénu pevnejšie a elastickejšie. Citrusy navyše napomáhajú hydratácii a vyplaveniu toxínov spôsobujúcich poruchu cirkulácie lymfy.

Zelená listová zelenina

Zelenina sa vo všeobecnosti chváli vysokým podielom vody a živín a nízkym obsahom kalórií. Je preto ideálna pre redukciu podkožného tuku. Zelená listová zelenina ako špenát alebo kel navyše obsahuje antioxidant luteín, ktorý zvyšuje elasticitu a hydratáciu pokožky a tým ju chráni proti celulitíde. Z iných druhov zeleniny sa odporúča najmä paprika, paradajky a brokolica – a to pre ich vysoký obsah vitamínu C. Uhorka zas skrášľuje pokožku vďaka výbornej hydratácii a detoxikácii organizmu.

Nezabúdajte, že najzdravšia je čerstvá zelenina, ktorá si zachováva vysoký podiel vitamínov a živín. Pri nákupe v obchodných reťazcoch si preto všímajte krajinu pôvodu a preferujte zeleninu z domácich zdrojov. Viacerí predajcovia už začali označovať lokálne výrobky zvláštnou etiketou. Napríklad, prehliadaním aktuálneho letáka s ponukou Billa zliav si môžete pri niektorých produktoch všimnúť označenie Slovenská farma. V tomto mesiaci ponúkajú sladké domáce paradajky a čerstvé uhorky od lokálnych pestovateľov za výhodné ceny. Krásna pokožka a zdravé telo vás tak vôbec nemusí stáť veľa.

Losos

Potraviny s vysokým obsahom omega-3 a 6 mastných kyselín zlepšujú vzhľad pokožky postihnutej celulitídou. Podporujú totiž zdravie krvných ciev a krvný obeh, pričom zvyšujú pevnosť bunkových membrán. Okrem obľúbeného lososa sa vysokým podielom omega-3 mastných kyselín môžu pochváliť aj sardinky, olivový olej či vlašské orechy. Omega-6 mastné kyseliny sa zas nachádzajú v sójových bôboch.

Avokádo

Milujete guacamole? Mali by ste si ho dopriať čo najčastejšie. Avokádo má vysoký podiel nenasýtených mastných kyselín, ktoré sa významne podpisujú pod zdravie a vzhľad pokožky. Okrem toho obsahuje veľa vlákniny zohrávajúcej významnú úlohu vo vyplavovaní toxínov a vyvažovaní hladiny glukózy, ktorých vysoký obsah len zhoršuje pomarančový vzhľad pokožky. Vysoký podiel vlákniny majú aj černice, ríbezle, egreše či maliny. Vhodné je aj celozrnné pečivo s obilninami.

Ľanové semienka

Ľanové semienka sú obzvlášť silným bojovníkom proti pomarančovej pokožke. Sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny a obsahujú rastlinné hormóny, ktoré vyvažujú hladiny estrogénu. Estrogén je ženský hormón, ktorý prispieva k vzniku celulitídy tým, že znižuje pevnosť aj pružnosť podkožného väziva a podporuje ukladanie tukov a zadržiavanie vody v tele.

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení...

Newsletter

Prečítaj si

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína...

Ak vidíte vedľa novorodenca nálepku s fialovým motýľom, mali by ste vedieť, čo to znamená.

Symbol fialového motýľa ste možno videli na pôrodníckom oddelení...

Mám 45 rokov a až dnes som zistila, že na farbe hubky na riad záleží! TOTO BY STE MALI VEDIEŤ

Hubky na umývanie riadu sa nachádzajú v každej kuchyni...
Romana
Romana
Volám sa Romana a pre mysmezeny.sk píšem niekoľko rokov. Milujem písať o vzťahoch a ezoterike. Okrem toho ma veľmi baví môj psík. 🥰

„Som vydatá 15 rokov a nechcem deti“: žena prezradila dôvody svojho rozhodnutia

Jenn Lylesová, ktorá je vydatá už 15 rokov, verejne a otvorene prehovorila o svojom rozhodnutí nemať deti vo videu na TikToku. Žiaľ, musela zverejniť aktualizáciu,...

Manželstvo Richarda Gerea s o 33-ročnou mladšou manželkou, ktorá kedysi spávala na ulici, má „silnú karmickú energiu“

Po tom, čo Richardovi Gerovi stroskotali prvé dve manželstvá, sa herec rozhodol, že sa už nebude zapájať do srdcových záležitostí a mať ďalšie deti,...

Super novinky na čítanie z grady za Apríl

V tieni olivovníkov Eva Glyn Román o láske s príchuťou vína a olív, starobylých kamenných uličkách a malebných plážach  Antonia venovala celý svoj život výchove svojej...
Verified by MonsterInsights