sobota, 27 júla, 2024

Ľudia si myslia, že tieto malé dierky nad ušami môžu mať evolučný pôvod. Čo sa za tým ukrýva?

Čas od času sa dieťa narodí s určitými zvláštnymi črtami. Či už sú to viacfarebné oči, dva prsty navyše alebo ich nedostatok, genetika a vrodené chyby niekedy prinášajú zaujímavé výsledky.

Tu je jeden, ktorý ste si už možno všimli, preaurikulárne dutiny. Ukázalo sa, že niektorí ľudia majú nad ušami malé dierky. Niektorí z tých, ktorí majú túto zaujímavosť nevedia čo to je, ale existuje vysvetlenie.

Preaurikulárny sínus, tiež známy ako preaurikulárna jama, preaurikulárny trakt alebo preaurikulárna cysta. Je vrodená malformácia preaurikulárnych mäkkých tkanív.

Táto malá abnormalita bola prvýkrát objavená v roku 1864 v štúdii vedca Van Heusingera. Často sa vyskytuje nad horným uchom, zvyčajne sa nachádza medzi tvárou a chrupavkou okraja ucha. Môže sa vyskytnúť na jednej alebo oboch stranách uší.


angelicsmoon

interest_mild

Najzvláštnejšie na tom je, že tieto diery sú spojené so sínusovým traktom, ktorý vedie pod kožou krátkou alebo dlhou a komplikovanou cestou. Je známe, že tieto jamky sa v rodine dedia.

Môžu sa však vyskytnúť aj spontánne z neznámeho dôvodu.

Najčastejšie sa vyskytujú v populáciách východnej Ázie s výskytom 10% a menej časté u ľudí afrického pôvodu (4%) a Kaukazov (0,5%).


charly_zandau

schkeleton

Aj keď sa zdá, že preaurikulárny sínus neovplyvňuje osobu, ktorá ho má nejakým spôsobom, niekedy sa môže nakaziť a vyžadovať liečbu. Aj keď nie je celkom jasné, prečo sa vyskytujú preaurikulárne dutiny, jeden vedec poodhalil ich tajomstvo.

 dongvvoo

babykittens4lunch

Podľa jedného evolučného biológa Neila Shubina by tieto diery mohli byť zvyškom rybích žiabrov. Ako sa ukázalo, ľudia a ryby môžu mať omnoho viac spoločného, ​​ako si myslíme. Shubin, ktorý napísal knihu s názvom „Vaša vnútorná ryba“ verí, že ľudské uši sa vyvinuli z rybích žiabrov. Fascinujúce, nie?

Zdroj: www.boredpanda.com

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights