Pravidlá správania pri stretnutí s túlavým psom, ktoré vám jedného dňa môžu zachrániť život

Pes zostáva najlepším priateľom človeka presne dovtedy, kým ho nenechajú na ulici a je nútený sa o seba postarať.

Pes, ktorý žije na ulici, má viac spoločného s vlkom ako s domácim dunčom. Túlavé zvieratá sa zjednocujú do svorky, obývajú určité územia a chránia si ich. Na rozdiel od vlkov, takéto psy sa človeka neboja.

Dnes vám prezradíme, čo robiť, ak čelíte agresívnemu psovi.

čierny a biely, detailný záber, domáce zvieraPexels

Pri stretnutí s túlavým psom neutekajte a nesnažte sa po ňom niečo hádzať.

Pri stretnutí so psom sa nesnažte utiecť či nahodiť rýchlu chôdzu. U zvierat sa môže prebudiť inštinkt lovca a začnú si myslieť, že ste jedna veľká korisť.

Čo môžete urobiť:

  • Zostaňte v bezpečnej vzdialenosti a pokojne počkajte, kým zviera odíde.
  • Pomaly ustupujte a sledujte reakciu psa. Ak vás pes sleduje, zastavte. Ak zviera stojí, pokračujte v ústupe rovnakým tempom. Hneď ako pes odvráti svoju pozornosť, môžete pokračovať v chôdzi ako obvykle.

biely pes, čistokrvný, detailný záberPexels

Pozornosť psa môžete odvrátiť tým, že vložíte niečo medzi seba a neho. Môže to byť batoh, dáždnik, dokonca aj topánka alebo bunda. Zviera interpretuje predmet ako prekážku medzi sebou a potenciálnou obeťou a odvediete tým jeho pozornosť.

 

Ak jazdíte napríklad na bicykli, predstavujete pre ne „maškrtu“

Túlavé psy reagujú na pohyb a často prejavujú agresiu voči bicyklom, motocyklom, automobilom či iným vozidlám. Ak vás začne pes prenasledovať a jazdíte na bicykli alebo skútri, zastavte sa: zviera o vás takmer okamžite stratí záujem.

Môžete pokračovať, keď sa pes otočí a ide si svojou vlastnou cestou. Nepokúšajte sa zrýchliť – psi dokážu behať veľmi rýchlo a dohonia vás.

 

Ak idete na prechádzku so svojím vlastným domácim miláčikom, pravdepodobne si budete musieť vybrať: ohrozíte seba alebo svojho miláčika

Ak na vášho domáceho maznáčika vycerí zuby cudzí pes, prirodzenou reakciou je vziať ho do náručia.

Túlavý pes však v tomto prípade môže reagovať na pohyb a vrhne sa na vás. Ak necháte svojho domáceho maznáčika stáť na zemi, je riziko, že pes skočí práve na neho – v tomto prípade to nebudete vy, ale váš pes, kto bude trpieť.

V tomto prípade neexistuje správne riešenie. Ak svojho domáceho maznáčika nemôžete nechať na zemi, je najlepšie ho prehodiť cez nejaký plot, ohradu alebo ho posadiť na strom (ak hovoríme o mačke).

červený golier, domáce zviera, pesPexels

Existujú však aj všeobecné rady. Neberte si zviera do náručia, ale snažte sa odlákať psa. Ak máte pri sebe psiu maškrtu, hoďte ju neznámemu psovi. Túlavé psy sú spravidla hladné a jedlo určite neodmietnu. Ideálnou možnosťou je vyhodiť jedlo čo najďalej od vás: pes sa nakoniec presunie do bezpečnejšej vzdialenosti, trochu sa upokojí a vy môžete odísť.

Použitie korenistého spreja, ako sa odporúča na mnohých fórach, nie je dobrý nápad. To môže psa ešte viac rozzúriť a vy sa tak vystavíte väčšiemu nebezpečenstvu.

 

Ak sa pes pripravuje na útok, v žiadnom prípade sa mu nepozerajte do očí: bude to vnímané ako vyzvanie

Jedným z najhorších prípadov je, keď k vám príde pes a začne vrčať. Ak je pes sám, urobte zastrašujúci pohyb vpred a zakričte: „Nesmieš“ alebo „Choď preč odtiaľto!“

V prípade, že výkrik nepomôže, môžete iba stáť bez toho, aby ste psovi hľadeli do očí. Očný kontakt pre psa je signálom na začatie boja. A ak stojíte ako stĺp, psovi sa javíte ako nudná korisť – vo väčšine prípadov bude len štekať a potom odíde.

boxer, cicavec, domáce zvieraPexels

Ak sa pes priblíži a začne na vás oňuchávať, nechajte ho to urobiť. Nehýbte sa a v žiadnom prípade nenaťahujte k nemu ruku- môže to pochopiť ako útok.

Rada udrieť zviera na určitom mieste (zvyčajne po nose), vám s vysokou pravdepodobnosťou nepomôže, pretože pes sa pohybuje rýchlo a vy pravdepodobne na to ani nebudete mať čas. A nadmerné mávanie rúk ho len ešte viac vyprovokuje.

Najlepším spôsobom, ako sa chrániť pred agresívnym zvieraťom, je, samozrejme, nestretnúť sa s ním. Ak počujete hlasné štekanie alebo vidíte svorku psov, choďte radšej naokolo, aj v prípade, že by ste museli urobiť slušnú obchádzku.

Zdroj: adme.ru

Zaujal vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Je to najlepší spôsob, ako zadarmo podporiť portál mysmezeny.sk, aby sme mohli aj naďalej pre vás pripravovať skvelé články. Ďakujeme 🙂

0 replies on “Pravidlá správania pri stretnutí s túlavým psom, ktoré vám jedného dňa môžu zachrániť život”