sobota, 27 júla, 2024

10 Vecí, ktorých sa musíte vzdať, aby ste mohli žiť šťastný život

Všetci sa niekedy cítime na dne, aj keď na to nemáme žiaden zjavný dôvod. Výskumy naznačujú, že existuje niekoľko dôvodov pre vznik depresie a pocitu nešťastia. Napríklad chemická nerovnováha, stresujúca životná udalosť, genetická zraniteľnosť a lieky, ktoré užívame.

Niektoré z týchto príčin nedokážeme zvládnuť bez odbornej pomoci, ale hladinu stresu v našom živote môžeme rozhodne ovládať. Niekedy sa musíme zbaviť určitých vecí a ľudí v našom okolí, aby sme si zachovali duševný pokoj.

Toto je 10 vecí, ktoré by vám mohli každý deň prekážať v šťastnom živote

  1. Odsudzovanie seba aj ostatných

Ak sa často odsudzujete, spochybňujete svoje rozhodnutia, je to priama cesta k nešťastnému životu. Roland Alexander, Ph.D., tvrdí, že negatívne posudzovanie samého seba nám bráni naplno využiť náš potenciál a zároveň to má obrovskú ničivú moc. Prestaňte sa sústrediť na svoje nedostatky a rozvíjajte svoje silné stránky.

unsplash

Spočiatku sa môže zdať, že neexistuje žiadna súvislosť medzi posudzovaním ostatných ľudí a naším šťastím. Existuje však priame spojenie – neustále posudzovanie a odsudzovanie je odrazom nášho vnútorného sveta. Kritikou iných ľudí vytvárate vo svojom živote zbytočnú negativitu. Je úplne v poriadku s niečím alebo niekým nesúhlasiť, ale mali by ste pamätať na to, že títo ľudia nie sú závislí od vášho uznania, aby si mohli žiť svoj život.

  1. Vina, ľútosť a minulosť

Všetci robíme chyby, taký je život. Nedovoľte však, aby vám tieto chyby uviazli v hlave a ovplyvnili vašu budúcnosť. Jediné, čo môžete urobiť, je poučiť sa z týchto chýb a stať sa lepším človekom. Ak si myslíte, že ste niekoho ranili, ospravedlňte sa a choďte ďalej. Nenechajte vinu a ľútosť z minulosti ničiť svoje šťastie.

man by a windowunsplash

  1. Strach z neznámeho

Mať obavy z niečoho, čo nepoznáte, je úplne v poriadku. Mali by ste však pamätať na to, že skvelé veci sa dejú, až keď vystúpite zo svojej komfortnej zóny. Ak chcete niečo už dlho vyskúšať, ale báli ste sa, určite choďte do toho a nečakajte.

brown wooden dock in the middle of forestunsplash

  1. Myslíte si, že svet je čiernobiely

Myslenie v extrémoch je tiež niečo, čo vám bráni v šťastí. Nič nevyzerá rovnako z pohľadu rôznych ľudí. Nikto nemá úplnú pravdu a platí to aj naopak. Jednoducho to akceptujte. Pokúste sa nájsť pozitíva aj vtedy, keď máte pocit, že sa vám rozpadá svet.

  1. Žiarlivosť

Ak žiarlite na niekoho úspech alebo šťastie, skôr či neskôr sa to odrazí na kvalite vášho života. Neporovnávajte sa s nikým, pretože váš život a prostredie, v ktorom ste vyrastali, nie sú rovnaké. Jediný človek, s ktorým by ste sa mali porovnávať, je vaša minulosť. Pamätajte, že ak sa niekoho život zdá byť dokonalý, neznamená to, že to tak aj v skutočnosti je.

Snažte sa byť šťastní pre ostatných a oslavujte ich úspech. Nájdite inšpiráciu v príbehoch iných ľudí a poučte sa z nich.

man in blue and white long sleeve shirtunsplash

  1. Kontrola

Túžba ovládať všetko vedie k zvýšenej úrovni stresu. Život je o spontánnosti a je nemožné, aby sme mali všetko pod kontrolou. Prideľte časť svojich povinností iným ľuďom a pokúste sa relaxovať.

Ďalšia vec, od ktorej by ste mali upustiť, ak chcete byť šťastní, je kontrola ostatných ľudí. Byť človekom, ktorý sa snaží všetko kontrolovať, môže zničiť vzťahy a priateľstvá. Existuje niekoľko techník, ktoré vám môžu pomôcť pri riešení tohto problému, ako napríklad odpútanie pozornosti, upokojenie vašich úzkosti, zvládnutie emócii či prípadné chodenie na terapiu.

To, že chcete mať vždy pravdu je tiež spôsob, akým sa pokúšate mať všetko pod kontrolou, To, čo sa vám zdá správne, sa niekomu inému môže zdať zlé. Zbavte sa myšlienky, že musíte ostatným ľuďom niečo dokazovať. Stačí akceptovať, že všetci máme rozdielne názory a ľudia majú právo s vami nesúhlasiť.

  1. Sociálne siete

Syndróm sociálnych sietí je choroba 21. storočia. Zobúdzame sa a prvá vec, ktorú chytíme, je náš mobilný telefón. Ľudia neustále myslia na lajky, zdieľania, komentáre, fotografie atď. Týmto spôsobom si preťažujeme myseľ a odvádzame pozornosť od toho, čo je skutočne dôležité.

Aby ste zabránili úzkosti na sociálnych sieťach a cítili šťastie z prítomného okamihu, mali by ste pamätať na niekoľko pravidiel. Z času na čas vypnite upozornenia a obmedzte čas, ktorý trávite na sociálnych sieťach. Nájdite si koníček, ktorý vykonávate bez použitia telefónu a trávte viac času so svojimi priateľmi a rodinou.

turned on gold iphone 6unsplash

  1. Dokonalosť

Neustále sa snažiť zdokonaľovať je vynikajúca vlastnosť, ale nemali by ste sa stresovať dosahovaním dokonalosti. Neexistuje dokonalý partner, dokonalé telo, dokonalá práca a ani dokonalý život. Snívajte vo veľkom a choďte si za tým, no nedovoľte, aby vás posadla predstava dokonalého života.

Sociálne siete môžu niektoré úzkosti ešte zhoršiť. Mali by ste pamätať na to, že zdanlivo dokonalý život ľudí na internete je iba jednou časťou, o ktorú sa chcú podeliť. V skutočnosti má každý svoje muchy.

Zdroj: brightside.me

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights