sobota, 27 júla, 2024

15 Rastlín, ktoré vás prírodným spôsobom zbavia komárov a neželaného hmyzu

Zabudnite na toxické repelenty, ktoré môžu ohroziť zdravie vašej rodiny. Rastliny a kvety nielenže dokážu čistiť vzduch, ale aj pomáhajú zaspať či odpudzujú ploštice a komáre z vášho príbytku. Niektoré z nich majú silnú vôňu a iné obsahujú chemické zlúčeniny, ktorú môže cítiť len hmyz.

Ktoré rastliny to sú? Pozrite sa na tento zoznam a v prípade potreby čím skôr navštívte obchod, kde si ich zakúpite.

Chryzantéma

yellow flowersunsplash

Chryzantémy majú nielen nádherné kvety, ale slúžia aj ako skvelý repelent. Produkujú látku zvanú pyretrín, ktorú hmyz nemá rád. Chryzantému môžete vysadiť vedľa iných rastlín ako formu ochrany proti škodcom alebo vytrhnúť jej kvety a pridať ich do horúcej vody, ktorou postriekate oblečenie alebo iné povrchy, na odpudenie komárov.

Mäta

green plant in black potunsplash

Mäta sa často používa na kulinárske účely, ale dokáže robiť zázraky, pokiaľ ide o odpudzovanie mravcov od vstupu do vášho domova. Stačí nasypať mätu všade, kde nájdete mravce a sledujte, ako sa pomaly vytrácajú. Silná vôňa, ktorú táto rastlina má, odoženie všetok nežiaduci hmyz. Pomôžu vám aj mätové esenciálne oleje. Funguje aj éterický olej z mäty.

Levanduľa

white butterfly on purple petaled flowersunsplash

Levanduľa obsahuje zlúčeninu zvanú linalool, ktorá je dobre známym insekticídom proti blchám, ovocným muškám a švábom. Môžete si vziať hrsť levanduľových listov, vložiť ich do rozprašovača naplneného vodou a postriekať tým pokožku a nábytok.

Kocúrik obyčajný

green plant with white flowersunsplash

Zatiaľ čo mačky môžu milovať rastlinu s názvom kocúrik obyčajný. Táto rastlina „vydychuje“ nepetalaktón, ktorý má vysoko účinnú repelentnú silu. Umiestnite kocúrika do vašej záhrady alebo doma a čoskoro budete svedkami jej účinkov.

Monarda

bee drinking on purple flowerunsplash

Pozornosť naň upriamujú kolibríky aj včely, ale korene tejto rastliny vykonávajú dôležitú úlohu vo forme pesticídov.Obsahujú tymol, ktorý dokáže udržať podzemných škodcov čo najďalej od vašich rastlín.

Šalvia

green and purple leaves plantunsplash

Šalvia obsahuje prírodnú zlúčeninu zvanú karyofylén, ktorá dokáže odpudzovať komáre a chrobáky. Lepšie sa aktivuje za horúca, takže môžete hodiť niekoľko stoniek tejto byliny do ohňa a sledovať, ako sa vám začne hmyz vyhýbať.

Rozmarín

green plant in close up photographyunsplash

Či už sa používa na varenie alebo zdobenie, mať doma rozmarín je vždy skvelý nápad. Jeho kvety majú silu odpudzovať všetky komáre. Stačí pridať jeden hrnček sušeného rozmarínu do litra vody, prevariť, nechať vychladnúť a premiestniť zmes do rozprašovača. Môžete ho aplikovať priamo na svoju pokožku, prípadne domáce zvieratá.

Medovka lekárska

green leaves in macro lensunsplash

Má dobrú vôňu vďaka zložke s názvom citronelal, ktorú ploštice príliš neznášajú dobre. Rozdrvte listy, aby sa vôňa stala silnejšou, a potom si ich vtierajte do pokožky, aby odpudzovali komáre a iný hmyz.

Borák

selective focus photography of blue flower buds during daytimeunsplash

Ak na záhrade pestujete paradajky alebo kapustu, môže byť borák vaším najlepším priateľom. Môžete vysadiť vedľa zeleninovú úrodu, pretože dokáže odpudzovať škodlivý hmyz a červy.

Bazalka

green plant on brown potunsplash

Vôňa bazalky je taká silná, že dokáže v našich ústach vytvoriť kopec slín a zároveň odpudí škodlivý hmyz. Jeho listy majú 4 odpudzujúce zlúčeniny a je nutné ich trieť, aby sa vôňa uvoľnila. Dajte si trochu bazalky na parapet a zabráňte komárom vojsť do vášho príbytku.

Nechtík

orange flowers with green leavesunsplash

Rovnako ako chryzantémy, aj nechtíky majú v sebe pyretrín a dajú sa použiť ako repelenty. Zmiešajte hrsť nechtíka a vody a nechajte zmes za občasného pretrepania 2 dni odpočívať na tmavom a chladnom mieste. Potom ho pomocou utierky preceďte a vytlačte z nej tekutinu. Túto tekutinu prelejte do rozprašovača a môžete ju okamžite použiť.

Oregano

green leafed plants illustrationunsplash

Väčšina z nás má doma sušené oregano, ktoré si zvyčajne pridáva do obľúbených jedál. Ešte viac si však pomôžete, ak ho použijete na boj proti nepríjemnému hmyzu. Ten ho nemá rád kvôli olejovej vôni tejto bylinky.  V mažiari si roztlačte 4 až 5 šálok listov oregana, aby sa z neho uvoľnili šťavy. Potom zmes vložte do nádoby s vodou na slnečné miesto a nechajte to cez noc odležať. Do zmesi pridajte čistiaci prostriedok na riad, preceďte to a prelejte do rozprašovača.

Palina

Fotobanka s bezplatnými fotkami na tému aróma, artemisia, bazár                                                                                                                                                                       Pexels

Ak máte psy alebo mačky, palina je dobrá rastlina. Je známa tým, že je prirodzeným prostriedkom proti blchám, a vy môžete nastriekať vodnú infúziu tejto rastliny aj na svojich chlpatých kamarátov či nábytok. Buďte opatrní, aby ste to neprehnali, pretože vôňa môže byť pre zvieratá príliš silná.

Vratič obyčajný

yellow flowers in macro lensunsplash

Má žiarivo žlté kvety a je známa tým, že odpudzuje mušky. Môžete si pretrieť kožu listami alebo ich rozmiestniť po dome. Bude sa z nich uvoľňovať aróma, ktorá odstráni z domu neželané muchy.

Agerát mexický

https://www.instagram.com/p/CEacED_shlJ/

Často sa používajú v parfumoch, ale nachádzajú sa aj v repelentoch proti komárom. Obsahujú zlúčeninu zvanú kumarín a dajú sa vysadiť na záhrade alebo dať do vázy na odpudzovanie chrobákov.

 

Zdroj: brightside.me

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights