sobota, 27 júla, 2024

7 Tipov, ako sa zbaviť zlého Wi-Fi vo vašej domácnosti – TOTO MI PORADIL OPRAVÁR

Spoľahlivé a silné pripojenie Wi-Fi je pre mnohých mimoriadne dôležité. Nikto nechce riešiť stratu spojenia uprostred dôležitého online stretnutia alebo pri sledovaní obľúbeného seriálu.

Prečítajte si 7 tipov, ako zabezpečiť, aby váš signál Wi-Fi zostal silný a spoľahlivý, keď to najviac potrebujete. Vyskúšajte tieto tipy a výsledky uvidíte okamžite.

  1. Skontrolujte rýchlosť internetu

Skôr, ako sa pokúsite o niečo prelomové, je lepšie držať sa základov. Najskôr spustite test rýchlosti internetu – to je najlepší spôsob, ako zistiť, či dosahujete rýchlosť, za ktorú platíte. Ak chcete získať najdôveryhodnejšie výsledky, mali by ste podniknúť tieto kroky:

Zadovážte si ethernetový kábel (najbežnejší typ kábla používaný na pripojenie 2 káblových zariadení na zabezpečenie internetového pripojenia).

Jeden koniec kábla pripojte k modemu a druhý k počítaču alebo notebooku. Spustiť test rýchlosti.

Ak nameraná rýchlosť nie je taká, ako je inzerovaná, obráťte sa na svojho poskytovateľa internetu a počkajte na riešenie.

Poznámka: Test môžete spustiť aj pomocou bezdrôtového signálu (wifi), ale výsledky nebudú presné.

  1. Presuňte router

Umiestnenie routera je rozhodujúce pre signál, ktorý prijímate. Pravidlom je umiestniť router do stredovej časti príbytku, aby mu v prenose signálu nebránili steny, chladničky (alebo iná elektronika), akváriá atď. možno vás bude lákať umiestniť svoj router do tmavého rohu, ale ak mu dáte dostatok priestoru na „dýchanie“, určite zaistíte lepší signál Wi-Fi.

V skutočnosti existujú aj rôzne aplikácie, ktoré vám pomôžu nájsť najlepšie umiestnenie routera v domácnosti.

  1. Upravte antény

Povedzme, že váš router má 2 antény. Aké nasmerovanie by mali mať?

V zásade platí, že ak nastavíte antény tak, aby bolli zvisle, signál sa šíri vodorovne. A ak anténa smeruje horizontálne, signál sa vysiela vertikálne.

Takže to naozaj záleží na vašej konkrétnej situácii. Ak je váš dom alebo kancelária jednopodlažná, najlepším rozhodnutím je umiestniť antény vertikálne. Ak potrebujete pokrytie Wi-Fi na poschodí a na prízemí, mali by ste ich nasmerovať pod uhlom 30 °.

 

  1. Chráňte svoje Wi-Fi sieť pred nežiaducimi používateľmi

Vaše heslo môže byť „1234“ alebo lepšie, no vaša sieť nemusí byť ani zďaleka zabezpečená. Je možné, že sa na vašu sieť napájajú „parazity“. Ak je to tak, je jasné, prečo vám chýba rýchlosť internetu (môže to byť iba váš sused, ktorý cez vaše wifi sleduje Netflix, používa počítač a občas skontroluje telefón.

Najlepším riešením je zabezpečiť sieť silným heslom. Týmto spôsobom v podstate zatvárate brány pred nežiaducimi návštevníkmi. Slabé heslá zvyčajne pozostávajú zo všeobecných písmen alebo číslic, napríklad „12345“, „1q2w3e4r“ alebo z niečoho, čo s vami úzko súvisí, napríklad vaša adresa, meno domáceho maznáčika atď.

Zabezpečené heslá sú náhodnejšie a nepredvídateľnejšie. Môže to byť náhodná adresa z inej krajiny („51BoulevardSaintGermain!“), Fráza z televíznej šou s pridaním ďalších znakov alebo úplne náhodná kombinácia slov a písmen.

  1. Odpojte zariadenia, ktoré nepoužívate

Na preťaženie vášho systému nepotrebujete votrelcov – môžete to robiť aj vy sami a ani o tom nevedieť. Príkladom je situácia, kedy máte naraz zapnutých príliš veľa aplikácií alebo klientov náročných na signál. Existuje jednoduché riešenie: znížte počet zariadení, ktoré používajú vaše Wi-Fi, a odpojte sieť. Moderné routery majú navyše funkcie ako QoS (Quality of Service), ktorá vám pomáha uprednostniť prenosy niektorých klientov alebo zariadení pred ostatnými.

  1. Aktualizujte router

Aktualizácia je základným krokom, ktorý by ste mali robiť pravidelne. Vďaka novým aktualizovaným funkciám získate nielen zvýšenie výkonu, ale aj dôležité bezpečnostné aktualizácie. Ako však môžete tieto aktualizácie získať?

Skutočne to závisí od routeru, ktorý používate. Niektoré staršie smerovače si vyžadujú, aby ste navštívili ich webovú stránku a stiahli si firmvér sami. Novšie z nich implementovali tlačidlo aktualizácie priamo na routeri a jedným stlačením spustíte aktualizáciu.

  1. Kúpte si nový router alebo Wi-Fi extender

Možno ste vyskúšali všetko z vyššie uvedených tipov a máte pocit, že nič nefunguje. Alebo je váš hardvér zastaraný a je čas na aktualizáciu.

Novšie modely podporujú širšie rozsahy pokrytia a môžu dosiahnuť rýchlosť až 10 Gb /s (10 gigabitov dát prejde vašim systémom za sekundu). Rôzne routery sú vhodné pre rôzne potreby používateľov, takže musíte presne zistiť, čo chcete.

Nie vždy je potrebné kupovať úplne nový router. Niekedy to dokáže kúsok hardvéru, napríklad predlžovač dosahu Wi-Fi. Predlžovače dosahu prijímajú signál z vášho routeru a potom ho opätovne vysielajú. Zariadenie je vynikajúcou voľbou, ak musíte pokryť veľkú plochu alebo vyhnúť sa mnohým prekážkam, ako sú rohy a steny.

 

Zdroj: brightside.me

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights