sobota, 27 júla, 2024

Máte krvnú skupinu? Priťahujete kliešte ako magnet

Uštipnutie kliešťom môže viesť k závažným ochoreniam, ako je napríklad borelióza. Kliešte uprednostňujú najmä určité krvné skupiny, čo u niektorých ľudí zvyšuje riziko. Kto je najviac ohrozený týmito nebezpečnými tvormi? Poznáme podrobnosti.

Kliešte a krvná skupina

Vedci z Masarykovej univerzity v Brne zistili, že kliešte sa najčastejšie zameriavajú na ľudí s krvnou skupinou A, zatiaľ čo menej často útočia na ľudí s krvnou skupinou B. Napriek tomu by mal byť každý opatrný a prijať ochranné opatrenia, aby sa vyhol uhryznutiu kliešťom.

Kliešte sú aktívne počas celého roka, ukrývajú sa vo vysokej tráve, stromoch a kríkoch. Najčastejšie útočia ráno, keď je vzduch mierne vlhký, a potom zvyšujú svoju aktivitu okolo 15. hodiny.

Ako odstrániť kliešťa?

Kliešte sa bežne vyskytujú v lesných a trávnatých oblastiach a ich uhryznutie môže viesť k vážnym ochoreniam. Preto je dôležité vedieť, čo robiť, ak vás kliešť uhryzne. Použite nasledujúce rady:

Odstráňte kliešťa

Prvým krokom je odstránenie kliešťa. Najlepšie je urobiť to čo najskôr po spozorovaní uhryznutia. Môžete to urobiť pinzetou; uchopte kliešťa blízko kože a jemne, ale pevne ho vytiahnite smerom nahor. Kliešťa nestláčajte ani nekrúťte, pretože by sa z jeho útrob mohlo uvoľniť viac baktérií, čím by sa zvýšilo riziko infekcie.

Pozorujte reakciu tela
Po odstránení kliešťa pozorujte miesto uhryznutia. Ak sa objavia príznaky, ako je začervenanie, opuch, bolesť alebo horúčka, poraďte sa s lekárom. Môže ísť o príznaky boreliózy alebo kliešťovej encefalitídy.

Kliešťa si ponechajte

Ak je to možné, kliešťa si nechajte, aby sa dal identifikovať a vyšetriť. Môžete ho vložiť do uzavretej nádoby alebo do vrecka na šnúrke a potom ho preniesť do laboratória, kde sa vyšetrí na prítomnosť chorôb.

Vyčistite miesto uhryznutia

Po odstránení kliešťa treba miesto uhryznutia dôkladne vyčistiť. Môže sa to urobiť mydlom a vodou alebo antibakteriálnym prostriedkom. Upozorňujeme, že by sa nemal používať alkohol, jód ani iné látky dráždiace pokožku.

Predchádzanie ďalším uhryznutiam

Aby ste predišli ďalším uhryznutiam kliešťom, pri prechádzkach v lese a na trávnatých plochách noste dlhé rukávy a nohavice.

Podeľte sa o tieto dôležité informácie s ostatnými!

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights