sobota, 27 júla, 2024

Orangutan si liečil ranu na tvári bylinkami – po mesiaci sa rana úplne zahojila

Výskumníci pozorovali orangutana na indonézskom ostrove Sumatra, ktorý si liečil veľkú ranu na tvári pastou z rastliny. Je to prvýkrát, čo sa podarilo pozorovať divoké zviera, ktoré si lieči ranu liečivou rastlinou.

Po tom, ako výskumníci videli orangutana menom Rakus, ako si na tvár prikladá bylinný obklad, sa rana uzavrela a zahojila do mesiaca, uvádza BBC.

Vedci sa domnievajú, že toto správanie môže pochádzať od spoločného predka ľudí a ľudoopov. „Sú to naši najbližší príbuzní a toto opäť dokazuje našu podobnosť s nimi. Sme si viac podobní ako rozdielni,“ povedala Dr. Isabella Laumerová, biologička z Inštitútu Maxa Plancka v Nemecku a hlavná autorka štúdie.

Vedci pozorovali zvláštne správanie orangutana ešte v júni 2022. Výskumný tím bol svedkom toho, ako Rakus, ktorý mohol byť zranený po boji s konkurenčnými samcami, žuje stonky a listy rastliny nazývanej Akar Kuning – protizápalovej a antibakteriálnej byliny, ktorú miestni obyvatelia používajú aj na liečbu malárie a cukrovky. Ranu si potom zakryl rozžutými listami a ďalších 30 minút sa živil rastlinou.

Zdá sa, že liečba zabrala – výskumníci nezaznamenali žiadne známky infekcie a rana sa do piatich dní uzavrela a do mesiaca bola úplne zahojená.

Vedci dospeli k záveru, že Rakus vedel, že užíva drogu, pretože orangutany zriedkavo konzumujú túto rastlinu. „Pastu aplikoval opakovane a neskôr pridával viac pevného rastlinného materiálu. Celý proces trval značne dlho – takže si myslíme, že ju aplikoval zámerne,“ vysvetlil doktor Laumer.

Výskumníci tiež videli, že Rakus odpočíva viac ako zvyčajne, čo tiež naznačovalo, že sa snaží regenerovať.

Vedci už predtým vedeli, že ľudoopy sa dokážu samy liečiť pomocou tzv. V 60. rokoch 20. storočia biologička Jane Goodallová pozorovala v šimpanzom truse celé listy a ďalší odborníci tvrdia, že videli ľudoopy požívať liečivé listy. Vedci však po prvýkrát pozorovali voľne žijúce zviera, ktoré používa liečivú rastlinu na špeciálne liečenie rán.

„Možno sa náhodne dotkol rany prstom, na ktorom mal rastlinu. A potom, keďže rastlina obsahuje pomerne silné analgetické látky, mohol pocítiť okamžitú úľavu od bolesti, čo ho podnietilo k tomu, aby ju aplikoval znova a znova,“ uviedol doktor Laumer, ale je tiež možné, že k tejto metóde dospel pozorovaním iných orangutanov.

Vedci teraz pozorujú ďalšie orangutany, aby zistili, či používajú rovnakú metódu liečby, akú pozorovali u Rakusa.

„Myslím si, že v najbližších rokoch objavíme ďalšie správanie a zručnosti, ktoré sú veľmi podobné ľudským,“ uzavrel doktor Laumer.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights