sobota, 27 júla, 2024

Po 30 rokoch vyriešená záhadná vr@žda – Svedectvo 4-ročného dieťaťa odhaľuje páchateľov

Telo 14-ročnej Caroline Glachan sa našlo 25. augusta 1996 na brehu rieky Leven v škótskom grófstve West Dunbartonshire. Traja vrahovia boli napokon chytení v roku 2019 po opätovnom vyšetrovaní škótskou políciou.

Donna Marie Brandová, Robert O’Brien a Andrew Kelly boli v čase spáchania ohavného zločinu tínedžeri, ale trvalo desaťročia, kým boli postavení pred súd.

Všetci traja boli po dvojtýždňovom súdnom procese odsúdení za vraždu. Vynesenie rozsudku nad Brandovou bolo odložené zo zdravotných dôvodov.

44-ročná Branda bola nakoniec na Najvyššom súde v Glasgowe odsúdená na doživotie a o podmienečné prepustenie bude môcť požiadať najskôr po 17 rokoch.

Caroline Glachanová ako malé dievča. Foto: škótska polícia

O’Brien, 45-ročný, bol odsúdený na najmenej 22 rokov väzenia, zatiaľ čo 44-ročný Kelly bol odsúdený na najmenej 18 rokov.

Sudca lord Braid uviedol, že O’Brien, ktorý mal v čase vraždy 18 rokov a mal vzťah s Caroline, bol hlavným páchateľom, ale Branda a Kelly boli nemenej vinní z vraždy. Sudca označil zločin za brutálny, chorý a sadistický.

Hoci neexistujú žiadne konkrétne dôkazy, ktoré by naznačovali, že sa Branda podieľala na samotnom útoku, porota zistila, že zohrala úlohu pri plánovaní vraždy.

Porota tiež zistila, že sa obeti vyhrážal, pretože bola pobúrená tým, že sa Caroline stretáva s O’Brienom, s ktorým mal vzťah. Sudca tvrdil, že Branda vedela o zámeroch O’Briena a Kelly, a hoci sama nemusela zaútočiť na Caroline, bola za to zodpovedná.

Caroline bola údajne do O’Briena zamilovaná, ale jej matka mala proti ich vzťahu námietky, pretože bol starší ako ona a predtým prezradila, že na ňu siahal.

V noc vraždy sa páchatelia dohodli, že sa stretnú o polnoci na moste cez rieku Leven, a potom 14-ročné dievča brutálne zavraždili.

Caroline udreli najmenej desaťkrát do hlavy a utrpela vážne zlomeniny lebky. Vyšetrovanie tiež odhalilo, že keď ju vrahovia nechali v rieke, pravdepodobne ešte žila, ale utopila sa. Jej telo našiel o niekoľko hodín neskôr okoloidúci.

Donna Marie Brand

Robert O’Brien.

Andrew Kelly.

Hoci sa prípad vyšetroval, páchateľov sa vtedy nepodarilo nájsť, ale v roku 2019 polícia prípad znovu otvorila. Policajti opätovne vypočuli ľudí, ktorí bývali na ulici, kde sa O’Brien, Kelly a Brand v tú noc údajne stretli.

Sused povedal, že pred polnocou videl z bytu odchádzať štyri osoby vrátane Kellyho a jeho vtedajšej priateľky Sarah Jane O’Neillovej, ktorá medzitým zomrela.

Kelly a O’Neillová sa starali o dve deti, ktoré tiež vzali so sebou, keď sa pripojili k O’Brienovi a jeho priateľke Brandovej. Keď odchádzali z domu, vzali so sebou aj 4-ročného Archieho Wilsona a jeho brata Jamieho.

To, čo povedal vtedy 4-ročný Archie, sa nakoniec považovalo za kľúčový dôkaz v prípade. Malý chlapec, ktorý bol svedkom vraždy, na druhý deň povedal svojej matke, čo videl, ale nikto ho vtedy nebral vážne.

Carolinin otec William a matka Margaret McKeichová boli prítomní na súde pri vynesení rozsudku a tešili sa, že spravodlivosti za vraždu ich dcéry bolo konečne učinené zadosť.

Zaujal Vás článok, ktorý ste práve čítali? Budeme radi, ak ho podporíte lajkom, zdieľaním alebo komentárom. Ďakujeme 🙂

Najnovšie

Prečítaj si aj

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel...

Uhádnete, koľko trojuholníkov je na obrázku? Nenechajte sa oklamať, je ich viac, ako si myslíte.

Radi riešite hádanky? Potom je tento logický test určený...

V tejto krajine sa predalo viac kočiarov pre psíkov ako pre malé deti

Donedávna som bol voči takému fenoménu, ako je psí...
Romana
Romana
Volám sa Romana a som redaktorkou pre portál Mysmezeny.sk Medzi moje obľúbené témy patrí história, vzťahy a náboženstvo 🙏

„Môj manžel ma v náš svadobný deň hlboko ponížil, okamžite som požiadala o rozvod – s takýmto mužom nemôžem žiť“

Na Facebooku napísala o tom, ako sa k nej jej manžel na svadbe správal ponižujúco. Hoci nevesta trvala na tom, že nechce, aby sa...

Kam sa uchýliť v prípade tretej svetovej vojny? TOTO JE zoznam najbezpečnejších krajín

Žijeme v dobe neistoty, keď sa otázky o budúcnosti a bezpečnosti stávajú čoraz naliehavejšími. V súvislosti s hrozbou globálneho konfliktu sa mnohí ľudia pýtajú,...

Viete, ako dnes vyzerá obľúbená francúzska speváčka Alizee? Patrí medzi najkrajšie ženy

Dnes by sa asi ťažko našiel Litovčan, ktorý nevidel vystúpenie sexi francúzskej "Alizee" - Alizée Lyonnet Jacotey, ktoré má dodnes milióny prehratí na Youtube.Pieseň...
Verified by MonsterInsights